Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.22 ч. 18.04.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Како се Балкан називао пре Балкана?  (Прочитано 49533 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #15 у: 01.31 ч. 02.11.2007. »

Probala sam da nadjem objašnjenje u inače iscrpnom Rečniku srpskohrvatskog književnogi narodnog jezika,SANU izdanje..za Balkan.. ii makar balk..ali ne postoji..
Balkan je objašnjen kao planina, bez dodataka odakle bi mogao poticati naziv.Iako taj rečnik često koristi ob jašnjenje "turcizam"..U istom stupcu reči Balkon se objašnjavaju nemačkim poreklom Balkon ili talijanskim Balcone..a isto liče na tzv "turcizme"..sad se malo šalim...
Tražićemo dalje?

Djordje B.
Pazi, i reči istovetne s persijskim mogle bi se objasniti persijskim uticajem na osmanlijski turski pa osmanlijskim uticajem na srpski (odnosno još starijim prapersijskim uticajem na praslovenski!


Ne ide to ..Stari Persijanci su rasno različiti od osmanlija i njihovih predaka, a i dele ih milenijumi godina.
Kako da se onda objasni ova sličica sa iranskih (persijskih) sajtova koja prikazuje jednog od drevnih persijskih ratnika ?
http://i6.photobucket.com/albums/y237/aryamehr11/Ancient%20Iranian%20Soldiers/prehistorywarrior.jpg
sa linka
http://s6.photobucket.com/albums/y237/aryamehr11/Ancient%20Iranian%20Soldiers/?start=0
Zašto nosi ovaj "Parsi" opanke i simbol Sunca, i pri tome je bele pute i ruse kose?Smiley

Iskreno, širimo temu koja bi trebalo da bude posebna, ili makar da to razmatramo o temi o turcizmima..
Ovo o "persizmima" iskopiraću jednog dana kao zasebnu temu ovde...
Ali, ipak, moram da kažem..Što se tiče Osmanlija na srpskom balkanskom prostoru.. pola njihovih vezira nije uopšte bilo turskog etničkog porekla..Arbanasi uglavnom i poturice..I još..teritorija koju su zauzele Osmanlije padom Carigrada bila je ispunjena narodom ..od koji su neki takođe nosili opanke pa pretpostavljam i govorili jezik vrlo srodan našem..Imam prijatelja, konsultovaću ga još večeras..rođenog u Turskoj,,jer su njegovu porodicu u 18.veku, zajedno sa još koko 40 000 Srba preselili silom na područje današnje Turske..Iz okoline Kragujevca..a zamisli još koliko je takvih preseljenja bilo..


(odnosno još starijim prapersijskim uticajem na praslovenski! - *čaša, *nebo, *rajь, *bogъ praslovenske su reči za koje se veruje da vode poreklo iz prapersijskog jezika, iz vremena kad su slovenska plemena verovatno živela na iranskoj visoravni, pre nego što su došli u istočnu Evropu)
To je verovatnije.. uz opasku da pra-slovenski postoji kao srbski..jer u ta praistorijska vremena postoji lično ime naroda Srba,ako i mnoštvo toponima (još uvek ih ima oko Teherana)..Persijanci pamte Sarbara- junaka, kao i Sohraba.. u njihovim je legendama i pričama..   MNOŠTVO TEORETIČARA različitih struka iz različitih vremenskih perioda citira ime Srba kao tih "praslovenskih" odnosno staroslovenskih plemena..

a istovetnost srpskih reči sa sanskritom mogla bi se opravdati protoindoevropskim korenima
Onda da "turcizme" konačno nazovemo pravim imenom-reči iz sanskrita..
Dve teorije postoje o tome- da je srpski jezik koren iz koga je nastao sanskrit i da je govorni srpski = nekadašnji tzv."mrtvi" sanskrit..Austrijanac koji je pisao o tome sredinom prošlog veka..i Tagorina unuka-filolog.. koja je takođe pisala o tome (konkretno o srodnosti bengalskog sa srpskim) trebalo bi da više pažnje dobiju medju nama..

ili ako prihvatimo onu teoriju po kojoj su prapreci Srba nekad jako davno živeli u današnjoj Indiji. Wink
 Hehehe, prokleta je zemlja Inđija..
Nisam poklonik te teze, iako tako možda izgleda.. Verujem da ih je bilo svuda (naših predaka) pa i tamo u Petorečju i na Hindukušu , ali ne verujem da je to prapostojbina..Došli. odguslali svoje mudrosti u vidu Veda i otišli dalje, u zelenije predele, sa više hrane...
Ali visoka umetnička vrednost anših pesama i neprevaziđeno bogatstvo našog jezika dokazuje da nam je jezik izuzetno star..jer potrebne su hiljade i hiljade godina da se razvije onako kako je naš razvijen..

Lolita
Uostalom, Turci su stalno pod Turcima, pa se i oni nekako razviše i modernizovaše... Wink

Nisu se bavili srbizmima i persizmima, nego unovčavali šta su preoteli, možda..

« Задњи пут промењено: 01.34 ч. 02.11.2007. од Сребрена » Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #16 у: 00.29 ч. 03.11.2007. »

Nije turska reč..Čak uopšte nije došla sa turske strane..
iako u turskom rečniku jedinu sličnost nađoh sa balky što znači inat (na srpskom) inače je inat i sinonim na turskom..

Na wikipediji kažu da je to ime prvi put upotrebio u pismu italijanski humanist, pisac i diplomata  Buonaccorsi  1490. Engleski putopisac,  John Morritt, uveo je taj termin u englesku literaturu krajem 18.veka.Koncept Balkanskog poluostrva stvorio je nemački geograf August Zeune  1808.godine..Kako je vreme prolazilo, termin je dobio političke konotacije iako je nemački geograf želeo samo da da napravi paralelni termin Apeninskom i Iberijskom poluostrvu..

Aleksandra
Цитат
Варакана значи Земља Вукова!
V'lk, Vulk, eventualno Valk bi bio na srpskom , zar ne?

Ali postoji srpska vrsta pasa (izuzetno stara )  koja se zove Varkana..I ima ljudi koji smatraju da je Valkana ili (Vulkana) termin bio uzor za staro persijsku reč Varkana..
Staropersijska zemlja Varkana (negde i Hyrkania) nalazila se na  severnom delu danasnjeg Irana koga zapljuskuju obale Kaspijskog mora, nekada poznatijeg cak kao Varkanskog okeana.
Trajala je do 8.veka nove ere, kad su je Arapi okupirali sasvim.
Stanovnici te zemlje povremeno su se udruživali sa Persijancima ( od šestog veka pre nove ere), a posebno u borbama protiv Grka ( u petom veku pre n.e.e)..Glavni grad zvao se Zadrakarta..a danas je to Gorgan (inače i danas na persijskom Gorg znači Vuk)Smiley Da li se čita meko G kao Đ ..to ne znam..

Izmedju ostalog, u istoj Persiji postojao je i neki Serbistan, u kome je gradjena palata..
http://www.gutenberg.org/files/16167/16167-h/raw7b.htm
a ovde možete da vidite lokaciju:
http://cache.eb.com/eb/image?id=1725&rendTypeId=4

Neka tajna veza postoji, ali meni je mnogo drago što Balkan nije turska reč.
Jedan "turcizam" manje  Wink



Сачувана
Вук
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194


« Одговор #17 у: 02.39 ч. 03.11.2007. »

Da li je neko pokušao da stvari posmatra sa suprotne strane, tj. da li postoje srbizmi u turskom jeziku?
S obzirom na janičare i danak u krvi, na Mehmed Pašu Sokolovića, na Oliveru Hrebeljanović i na mnoge druge manje poznate ličnosti, koje su bile na visokim položajima u turskom carstvu, a najviše na istorijsku činjenicu da je srpski jezik bio drugi zvanični jezik u Turskoj u vreme Mehmed Paše Sokolovića, logično je očekivati da postoji dosta srpskih reči u turskom jeziku.
Ne treba zanemariti ni migracije stanovništva sa srpskog govornog područja, posebno muslimana u Tursku, tokom dužeg vremenskog perioda.

(Negde sam pročitao podatak da je kćerka Lazara Hrebeljanovića bila sultanija. Ne znam da li se mislilo na Oliveru, koju su, kako su nas učili, odveli u harem, ili možda neku drugu kćerku. Ako mi ovaj tekst ponovo dođe pod ruku postaviću ga ovde na forum, a ako neko zna nešto o ovome, bio bih mu zahvalan, ako to i napiše. Naravno, ovde na forumu.)

Pozdrav
Сачувана
Вук
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194


« Одговор #18 у: 03.02 ч. 03.11.2007. »

Izvinjavam se, izgleda da ova moja poslednja poruka viđe odgovara temi ‚‚turcizmi‚‚. Zamolio bih moderatore, ako smatraju da je potrebno, da je prebace u (ili na) pomenutu temu.
Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #19 у: 08.53 ч. 04.11.2007. »

... могућност да је Балкан искварен облик персијске речи Варкан , која има везе са Вуковима ( а личи и на наше вар, вардити= бранити, чувати)..
Да не мислите да ссам много везана за Иран или Персију..(Вучју земљу-Варкану или Варакану))...
Нашла сам реч у санксриту ..ВРКА на санск.значи ВУК
А блиско је и   ВАРАКА = женик, младожења
Док је ВАРА = жена

Па коме је шта по вољи Smiley
Сачувана
nidza
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Nikola Plecas
Поруке: 11


« Одговор #20 у: 03.01 ч. 09.11.2007. »

Nego sta nego turska rijec Balkan nazalost nikako da se otarasimo turcizama jos je Vuk Karadzic pokusavao da ocisti jezik od turcizama al eto poslje njega nikom nije palo napamet da to uradi , neznam ko rece da su turci zaboravili svoje rijeci da vidis da nisu ! Slucajno sam imao komsiije Turke i neke sam rijeci uspio uloviti kad oni pricaju izmedju sebe recimo oni kazu komsi a mi komsija oni kazu tepsi a mi tepsija , burek,baklava,sarma,tiganj,fildzan,djuvec,kazan, ima toga kolko oces samo mi sad ne pada na pamet !
Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #21 у: 08.17 ч. 09.11.2007. »

Nego sta nego turska rijec Balkan nazalost nikako da se otarasimo turcizama jos je Vuk Karadzic pokusavao da ocisti jezik od turcizama
To što i Turci koriste reči koje su preuzeli od pokorenog stanovništva u Maloj Aziji i na Staroplaninskom poluostrvu, ne znači da su naše reči (srodne ili istovetne sa sanskritom )- turske..

Nije to ta priča.
« Задњи пут промењено: 12.59 ч. 10.11.2007. од Сребрена » Сачувана
nidza
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Nikola Plecas
Поруке: 11


« Одговор #22 у: 04.16 ч. 10.11.2007. »

Gledaj sad na jednom sajmu hrane u Turskoj premijer Turske proba baklavu i kaze da je to turska nacionalna poslastica ! E Grci to gledali na tv i digli frku kako to Turci svojataju njihov specijalitet to je bila citava rasprava o baklavi ! Slucajno poznajem jednog Arapa iz Sirije i cesto pricamo o Iraku ,Iranu i politici i pitam ga za Baklavu , kaze on to je nas Arapski specijalitet sta se oni prepiru oko toga ! E sad ti budi pametan na ovim nasim prostorima !
Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #23 у: 12.56 ч. 10.11.2007. »

Dobar primer, ali rešenje se uvek nadje po hronologiji dogadjaja, odnosno ima li još starijih izraza..
Znači povodom bak+lav (e) treba konsultovati i persijski vokabular (slovar?) i sanskritski.. pa se onda donese "presuda"...

Sad moram da se malo šalim..možda je, once upon a time, bio neki  Bak, snažan kao lav..ili toliko Jak da savladjuje golim rukama lavove... pa voleo da mu mama sprema tu vrstu pite, i nasecka sitno..da ne gubi dragoceno vreme, predviđeno za velika osvajanja prostora pomenutih ljubitelja "baklave"..
« Задњи пут промењено: 13.00 ч. 10.11.2007. од Сребрена » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364



« Одговор #24 у: 16.20 ч. 10.11.2007. »

Цитат
E sad ti budi pametan na ovim nasim prostorima !
Пре десетак година једна бугарска редитељка је снимила одличан и врло занимљив документарни филм ''Чија је ово песма?''.
Песма коју ми певамо у верзији ''русе косе цуро имаш...'' својатају и Срби, и Бугари, и Турци, и Грци, и Македонци, и Босанци и Хрвати. Сви тврде да је изворно њихова. И свуда је једна од омиљених.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322


« Одговор #25 у: 16.48 ч. 10.11.2007. »

vokabular (slovar?)
Mislim da je reč koje se trenutno ne možete setiti "r(j)ečnik". Cheesy
Сачувана
JustLingua
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
home
Име и презиме:

Струка:
Поруке: 4


« Одговор #26 у: 23.30 ч. 06.12.2007. »

А нико да помене интригантну сличност између Балкана и Балтика? А у групи индоевропских језика су Словени најближи Балтичким језицима (зар не).

Кад се овоме дода да српске краљеве византинци називају краљевима Трибала, тај корен бал постаје некако присутан и пре него што су Турци пришли Леванту.  Хм. . .  да ли су баш Турци донели то Балкан?
Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #27 у: 23.36 ч. 06.12.2007. »

А нико да помене интригантну сличност између Балкана и Балтика? А у групи индоевропских језика су Словени најближи Балтичким језицима (зар не).

Кад се овоме дода да српске краљеве византинци називају краљевима Трибала, тај корен бал постаје некако присутан и пре него што су Турци пришли Леванту.  Хм. . .  да ли су баш Турци донели то Балкан?

Baš lepo..Nauživah se čitajući tvoje postove Smiley
Tribalijom odredjuju današnji deo Istočne Srbije uvek (iako je malo širi taj prostor Tribalski) ..ali to je baš mesto i gde počinje planina Balkan po kojoj je celo poluostrvo dobilo ime..
Na stranu Šafarikovo mišljenje sada o promeni Srbala u Tribale.. bal opet ostaje u reči..
Čitam dalje, ako ima još..
« Задњи пут промењено: 23.39 ч. 06.12.2007. од Сребрена » Сачувана
goran laz
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-
Име и презиме:
Goran Lazarevic
Поруке: 15


« Одговор #28 у: 23.42 ч. 06.12.2007. »

Tajna je u davnoj reči  balam.Ima je u sanskrtu ( sanskritu,samskrtam,devanagari...) ...
« Задњи пут промењено: 23.44 ч. 06.12.2007. од goran laz » Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163



« Одговор #29 у: 23.56 ч. 06.12.2007. »

Tajna je u davnoj reči  balam.Ima je u sanskrtu ( sanskritu,samskrtam,devanagari...) ...
Iz sanskritsko- engleskog rečnika (net verzija):
balam, n. complete army (consisting of infantry, cavalry, elephants, and chariots)
-balam, ad. to the utmost of one's power...

Objasni šire, Gorane?
Ja bih sama, u tumačenju, krenula na neka tri glavna Boga- trojstvo- u reči Tribal...
Ali drugom logikom, ne preko sanskrita..
Doduše, nikad nisam povezala Tribale sa Balkanom, tek sad posle JustLingua- ve mudre opaske..
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!