Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Срећан/сретан
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.00 ч. 25.05.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Срећан/сретан  (Прочитано 54147 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #15 у: 19.05 ч. 12.08.2007. »

По мени су хрватски - и самим тим ијекавски - преводи песама Анабел Ли Е. А. Поа и Сонетног венца Ф. Прешер(е)на много успелији него екавски. И даље памтим почетак: "Прије много и много љета, у краљевству на обали, живљаше дјева знана сред свијета..." и тако даље. Но то је ваљда и до умешности преводиоца. Десанка Максимовић је Сонетни венац превела аметрички, па и није нарочито занимљив... Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 16.10 ч. 24.10.2007. »

Не! Ово нема везе с изговорима.

Него са чим?

Свакако никада не бих рекао „сретан“ и то сматрам погрешним у екавској варијанти књижевног српског језика. Са друге стране, у Републици Српској и Хрватској се оваква варијанта тог израза чује много чешће.

Smatraš ti, ali Pravopis ne smatra. Lepo ti devojka citirala.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #17 у: 12.08 ч. 08.06.2009. »

<<mod:izdvojeno odavde>>

Koliko ja znam,nema mlađih od mene.Hvala na čestitkama (iako  rođendan nije bio toliko sretan jer sam odmah sutradan dobila stomacni virus  Cry  )
Честитке и од најстаријег, уз малу примедбу. Лепше је рећи срећан.

Pobogu, Zorane. Na osnovu koga kriterija je tako lepše? Huh

Imamo dve sasvim ravnopravne mogućnosti, a ti ispravljaš drugoga prema vlastitom ukusu za lepo?
« Задњи пут промењено: 14.06 ч. 08.06.2009. од Brunichild » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #18 у: 12.39 ч. 08.06.2009. »

Pobogu, Zorane. Na osnovu koga kriterija je tako lepše? Huh
Imamo dve sasvim ravnopravne mogućnosti, a ti ispravljaš drugoga prema vlastitom ukusu za lepo?

Прво, говори се о срећи.
Друго, нисам рекао да није исправно, знам да јесте, нити сам је исправљао, само сам рекао да је лепше.
Уосталом, чућемо и друге. Чини ми се да смо о томе још давно већ расправљали, мрзи ме да тражим где.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 12.41 ч. 08.06.2009. »

Vama je lepše, nije objektivno lepše. Vama je lepše jer ste navikli na taj oblik, Anja je navikla na onaj drugi.

Zato ne treba ispravljati. Nek svako koristi onaj oblik koji mu je bliži.
« Задњи пут промењено: 12.48 ч. 08.06.2009. од Brunichild » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #20 у: 13.38 ч. 08.06.2009. »

Vama je lepše, nije objektivno lepše. Vama je lepše jer ste navikli na taj oblik, Anja je navikla na onaj drugi.

Немој тако, Бруни. Кад је пре девојчица од дванаест година навикла на неки облик до те мере да више не може да га исправи? Не кажем да мора. И ја са мојих шездесет учествујем на овом форуму више да бих нешто научио него да подучавам друге, зато што ми језик није струка.
Свака њој част што жели да учи.

Чућемо још некога.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #21 у: 13.52 ч. 08.06.2009. »

Ali zašto bi ispravljala nešto što nije nepravilno?
Možda bi ovo trebalo prebaciti na temu http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1205.0
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #22 у: 13.59 ч. 08.06.2009. »

Друго, нисам рекао да није исправно, знам да јесте, нити сам је исправљао, само сам рекао да је лепше.

Па теби је лепше. Smiley А звучало је као да је исправљаш, што ти властити укус за лепо објективно не даје за право.

Али занима ме то — хоћемо ли чути по чему, зашто је лепше?

Уосталом, чућемо и друге. Чини ми се да смо о томе још давно већ расправљали, мрзи ме да тражим где.

Ево овде: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1205.0
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 14.00 ч. 08.06.2009. »

Немој тако, Бруни. Кад је пре девојчица од дванаест година навикла на неки облик до те мере да више не може да га исправи? Не кажем да мора. И ја са мојих шездесет учествујем на овом форуму више да бих нешто научио него да подучавам друге, зато што ми језик није струка.
Свака њој част што жели да учи.

Чућемо још некога.

Ali zašto bi ispravljala nešto što nije nepravilno?
Možda bi ovo trebalo prebaciti na temu http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1205.0

Tacno tako. Zasto bi ispravljala ako je to pravilno? Zato sto je to VAMA lepse? Nekako mi razlog nije dovoljno cvrst, oprosticete Cheesy

Imas pravo Alcesta, sad cu malo da seckam i lepim... Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #24 у: 14.31 ч. 08.06.2009. »

Да будем прецизан. Облик срећан ми је некако природнији, па зато и лепши.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 14.35 ч. 08.06.2009. »

Да будем прецизан. Облик срећан ми је некако природнији, па зато и лепши.

Ali, Zorane, prirodniji vam je zato što ste celog života govorili srećan a ne sretan, zato što se tamo gde vi živite tako govori. Sretan je češće u upotrebi tamo gde Anja odrasta, pa je njoj verovatno i lepše i prirodnije da kaže sretan a ne srećan. Kategorija "sviđa mi se" jeste vrlo subjektivna kategorija i mi nemamo ništa protiv da se iskaže šta se kome više sviđa, ali svakako imamo protiv da se nekome prigovara nešto što je inače pravilno i da se traži da on to ispravlja (jer zaboga, taj neko je vrlo mlad pa navodno nije stigao da se navikne na taj subjektivno "ružniji" oblik) samo zato što se nama (subjektivno) više dopada nešto drugo.
« Задњи пут промењено: 14.38 ч. 08.06.2009. од Brunichild » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #26 у: 14.37 ч. 08.06.2009. »

Pa dobro, ti si u svojoj sredini navikao na srećan. Kod mene se počesto kaže i sretan, pa meni ni to ne deluje neprirodno. Idiolekti, i ukusi, su dakle različiti, i različito oblikovani. Važno je da imamo mogućnost izbora, i da možemo birati prema onome što nam više leži, na što smo se više navikli u svojim sredinama.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #27 у: 14.59 ч. 08.06.2009. »

У праву сте. Прихватам критику.
Сачувана
Deltaa...:)
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Anja Delic
Поруке: 15

« Одговор #28 у: 20.30 ч. 08.06.2009. »

Ja govorim i sretan i srećan. Do danas sam mislila da je pravilnije govoriti srećan, a da ja grešim. Meni je svejedno, govorila ja sretan ili srećan. Ovo je više znak ukusa i navike.

Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #29 у: 16.31 ч. 13.11.2009. »

dovoljno je da znamo kako osnova imenice sreća jeste sret-, a da pridev možemo izgraditi bilo direktno od osnove (sret- + -an = sretan), bilo pak od imenice (srećan).

Овако сам и ја схватао грађење речи „сретан“.

Тему подижем само због тога што је неколико пута речено како је облик „срећан“ карактеристичан за екавске крајеве, а „сретан“ за ијекавске. Одрастао сам у банаћанској породици и ту се говорило сретан, сретна, сретно, али и срећан, срећна, срећно, само ређе. Са „т“ су готово искључиво говориле баке и деде, млађи су углавном водили рачуна да се не каже „метнути“ него „ставити“, „астал“ него „сто“, „џепница“ него „марамица“, „со тим“ него „са тим“, претпостављам да су и „срећан“ говорили чешће јер их је неко учио да је „сретан“ неправилно.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!