Tamara, u vezi s izostavljanjem pomoćnog glagola "je": Nisam siguran da je "Ona me vikala" nepravilno, pošto tu pre dolazi do stapanja sa zamenicom, isto kao u slučajevima tipa "Ona se igrala", gde bi "Ona se je igrala" bilo nepravilno.
Hvala Neskafice.
Razmišljala sam ovako: „ona me vikala” je neispravno jer je ispušteno
je u perfektu. Znam da se
se i
je stapaju u 3 l. jd. povratnih glagola (ona je sebe oblačila - ona se je oblačila - ona se oblačila), što ovde nije slučaj. Ne sećam se da to važi i za druge glagole. Vidite, vi ste pretpostavili da je i u ovom slučaju glasovna promena odradila svoje, a ja nisam. Ako se dosetite kojeg primera, molim vas napišite mi ga. Volim da vežbam mozak, a sad nikako da mi sine gde bih ovakvu („ona me vikala”) konstrukciju upotrebila.
Naravno, pomoćni glagol
je ispustila bih ako je nabrajanje u pitanju ili pripovedački perfekat, što, opet kažem, ovde nije slučaj.
Buni me to „ona me vikala”. Stalno me semantika vuče na „ona me je grdila”.
U svakom slučaju, ja bih rekla s pomoćnim glagolom.
Na posletku, razmišljala sam o Lolitinom pitanju - da li bi ovaj glagol mogao da bude prelazni? Ni za to ne mogu da nađem potvrdu. Za prelazni treba direktni objekat, što bi odgovaralo pitanju vikati+nekog/nešto (npr. vikati Maru / vikati „požar”), ali to nije to, nije pravi prelazni.
Pozdrav,
T