Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ћирилица на јавним радиодифузним сервисима
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.34 ч. 07.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Ћирилица на јавним радиодифузним сервисима  (Прочитано 33505 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 74

« у: 21.50 ч. 25.08.2007. »

Ево једне вести, која би била за некадашње дописно друштво „Наше писмо“. Пошто не видим одговарајући подфорум, стављам је овде.

Републичка радиодифузна агенција донела је 26. јуна ОПШТЕ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО О ПОНАШАЊУ ЕМИТЕРА (КОДЕКС ПОНАШАЊА ЕМИТЕРА). Ја га до сада нисам читао, а о њему сам чуо после запажања да се пре и током емитовања играних филмова и серија на домаћим телевизијама емитује упозорење о томе за који је узраст тај програм прихватљив. Читајући га, видео сам и упутство број 10 (које се односи на употребу језика у програмима радија и телевизије), у коме се каже:

Цитат
1) Заштита српског језика. Емитер је обавезан да производи и емитује програм на стандардном књижевном српском језику. Програме који су произведени на страним језицима емитер је дужан да преведе на српски језик. Установе јавног радиодифузног сервиса имају обавезу да сав сопствени писани садржај (укључујући и телетекст) емитују на ћириличном писму, осим ако је оригинални документ на латиници или неком другом писму. Купљени страни или играни програми морају да се титлују ћирилицом или синхронизују на српски језик. Ове обавезе не односе се на емитере који производе и емитују програм намењен националним мањинама и програме установа јавног радиодифузног сервиса на језицима мањина.

Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #1 у: 23.56 ч. 25.08.2007. »

Ово први пут видим, а допада ми се.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #2 у: 16.04 ч. 26.08.2007. »

И мени, морам признати. Замислите Б92 где је све на ћирилици... уништиће им имиџ. Cheesy
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #3 у: 22.57 ч. 26.08.2007. »

Iako nisam za krajnosti i mislim d ana TV treba da ima i cirilice i latinice, i mene je ovo prvo asociralo na B92 i ako ni zbog ceg drugog, onda mi se ovo svidja zbog njih.

Mada, zbog njih treba i da uvedu pravilo da nazivi emisija i drugi naslovi i podnaslovi ne smeju da sadrza strani jezik Smiley Oni su gori od Pinka u najgorim danima kada je u pitanju uvodjenje potpuno stranih reci u svakodnevni govor.
Сачувана

Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #4 у: 10.08 ч. 27.08.2007. »

Peđa, samo zbog B92? Kao da su drugi bolji...

Mene zanima šta znači taj kodeks, tj. kakve mere se preduzimaju za njegovo nepoštovanje. Kakve su kazne, kako se sprovode... 'oće biti nešto od toga, ili je to mrtvo slovo na papiru?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #5 у: 10.21 ч. 27.08.2007. »

Ma Peđa ne vari B92 ni uz alka-selcer (personalno i/ili politički, valjda)... Al nema veze. Nadajmo se samo da će jednog dana doći na vlast i ukinuti tu televiziju ne dekretom nego bombom (kladim se da sanja o tome) Smiley
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #6 у: 10.28 ч. 27.08.2007. »

Naravno da to treba primeniti na svima, ali meni je zbog B92 posebno zanimljivo jer oni čine najveću štetu.

Izgleda da je počelod a deluje, jer već primećeno da neke teleizije pre filmova sa nezgodnim sadržajem stavljaju odgovarajuće obaveštenje, na šta ih takođe obavezuje ovaj propis.

Inače, mislim da je nerealno potpuno uvođenje ćirilice. Neki sadržaji su prirodno latinični i ne treba to ukidati silom. Krajnosti nigde ne vode i to što su neke televizije potpuno ukinule ćirilicu se ne može rešiti tako što će se potpuno ukinuti latinica. Mislim da bi bilo mnogo realnije ako se insistira da informativni program, filmovi i serije budu na ćirilici, a da ostalo bude pola-pola.
Сачувана

Miloš Stanić
сарадник
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 207

« Одговор #7 у: 13.24 ч. 27.08.2007. »

Mislim da ste se džabe poradovali, jer gore se spominju JAVNI radiodifuzni servisi, prema tome misli se na RTS i RTVojvodine.

Dakle da prevedem: emiteri sa dozvolom dužni su da prevedu programe na standardni srpski jezik i da sami proizvode programe na standardnom srpskom jeziku, a JAVNI RADIODIFUZNI SERVISI, su pored ove obaveze dužni da koriste u prevodima (titlovima) ćirilicu.

Inače, svako forsiranje rađa revolt. Samo čekam kada će Vlada da uvede dekretom da mora da se posti na pravoslavne postove ili neku drugu sličnu glupost kojom će još malo da se ograniče građanske slobode.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #8 у: 13.32 ч. 27.08.2007. »

Inače, svako forsiranje rađa revolt. Samo čekam kada će Vlada da uvede dekretom da mora da se posti na pravoslavne postove ili neku drugu sličnu glupost kojom će još malo da se ograniče građanske slobode.

Мене стварно иритирају и вређају овакви безобразлуци. Пеђа, молим те упозори га.
Сачувана
Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 16.13 ч. 27.08.2007. »

Mislim da ste se džabe poradovali, jer gore se spominju JAVNI radiodifuzni servisi, prema tome misli se na RTS i RTVojvodine.
И ја сам овако ово и био протумачио, баш сам хтео да питам да ли ја то погрешно тумачим или су други погрешили. Мада видео сам на пинк92 да иду титлови на ћирилици, можда ипак ово и за њих важи.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #10 у: 19.47 ч. 27.08.2007. »

Мене стварно иритирају и вређају овакви безобразлуци. Пеђа, молим те упозори га.
Ne znam šta te je u ovom moglo uvrediti, ali tvoje je pravo da se vređaš na šta god hoćeš.
Što se tiče represivnog i nasilnog uvođenja bilo čega - čovek je potpuno u pravu.

I da, i ja lepo pročitah javni radiodifuzni... to je ono za šta (ne) plaćamo pretplatu i ni na koju drugu televiziju ne bi smelo da se odnosi.
Što se kodeksa tiče, živo me interesuje kako će to da funkcioniše i ko će biti taj koji odlučuje šta je u granicama ukusa, a šta ne.
Сачувана
Miloš Stanić
сарадник
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 207

« Одговор #11 у: 00.44 ч. 28.08.2007. »

Žao mi je ako sam bilo koga uvredio. Ali mene i moju građansku slobodu ovakve stvari vređaju. Voleo bih da ti koji se vređaju konačno uvide da može biti povređen i neko ko nije indoktriniran - pokušajima da se taj neko indoktrinira ili ubaci u matricu opšte prihvaćenih normi koje za cilj imaju održanje mitova i ograničavanje svakakvih sloboda.
Uz dozvolu administratora mogao bih da prodiskutujem o političkim i sociološkim uzrocima i posledicama ovakve vrste uredbi, ali bojim se da bi to raspirilo jednu raspravu kakvoj na ovakvom forumu nije mesto.

Priznajem da sam dao loš primer i primer koji bi zagrižene pravoslavne vernike mogao da uvredi - ali povređen ovakvom uredbom malo sam bio ometen u zdravom rasuđivanju.

Možda bi trebalo na ovom forumu otvoriti nemoderisani podforum gde bi mogli do mile volje da se pljujemo po političkoj osnovi Smiley. Šalim se, naravno da ne mislim tako.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #12 у: 01.51 ч. 28.08.2007. »

...i da sami proizvode programe na standardnom srpskom jeziku...

Uklapa li se u to ona „Agencija za SiS“ ili kako se već zove na Pinku? (Za neupućene: neka domaća nazovihumoristična nazoviserija čiji se „humor“ bazira na tome što su svi iz Leskovac pa tako pričaju.)
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #13 у: 10.15 ч. 28.08.2007. »

Pih, prevideo sam ono "javni" Sad

Ne vidim razlog za ovakvu reakciju, no svakako sam otvoren da o tome prodiskutujemo (u posebnoj temi).
« Задњи пут промењено: 10.21 ч. 28.08.2007. од pedja » Сачувана

Милан Динић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 11.36 ч. 28.08.2007. »

...i da sami proizvode programe na standardnom srpskom jeziku...

Uklapa li se u to ona „Agencija za SiS“ ili kako se već zove na Pinku? (Za neupućene: neka domaća nazovihumoristična nazoviserija čiji se „humor“ bazira na tome što su svi iz Leskovac pa tako pričaju.)

Мислим да се у ово не уклапа, јер се то рачуна као играни програм.

Нисам гледао ту серију, али на основу описа могу да претпоставим како изгледа, па тако по мени се она не уклапа у следеће:
Упутство 2, члан 7:
Цитат
Забрана дискриминације. Емитери не смеју спроводити дискриминацију појединаца или друштвених група на основу пола, расне, етничке, верске, социјалне или националне припадности.

Упутство 3, члан 2:
Цитат
Обавеза посебне најаве или означавања програма који могу угрожавати децу и омладину. Програми који могу угрозити малолетнике или су за њих неприкладни морају бити јасно означени, а старатељи морају бити на њих упозорени...
Сигуран сам да не стављају знак да то није за млађе од 18 година, јер (по мени) такав садржај може негативно да утиче на децу, па би требало да га има.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!