Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ћирилица на јавним радиодифузним сервисима
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.47 ч. 07.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Ћирилица на јавним радиодифузним сервисима  (Прочитано 33512 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Звездан
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Апсолвент психологије
Име и презиме:
Ж. М.
Поруке: 13

« Одговор #30 у: 02.04 ч. 31.08.2007. »

Ако си "текстлес", што коментаришеш тако са мржњом? Ако ти пуца прслук, како кажеш, то би значило да те то не дотиче, али по жестини говора бих рекао да те у приличној мери дотиче.

Безвезна серија је споменута у контексту употребе изворног језика тог краја, и ничега другог. Мислио сам да је то било јасно. Заправо, и даље мислим да је јасно онима који размишљају остављајући емоције са стране.
« Задњи пут промењено: 02.06 ч. 31.08.2007. од Звездан » Сачувана

Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ.
Послије изгубљеног језика нема народа.
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #31 у: 04.21 ч. 31.08.2007. »

A ko si ti da propisuješ imaju li se slušati tzv. božje zapovesti, i to na globalnom nivou boljitka srpskog naroda? Eno ti popovi pedofili, oni se izuzetno tesno drže uputstava svoga šefa, jelda... pa podučavaj malo njih. A pravdanje isprtka pod imenom "Agencija za SiS" postojanjem opusa Stevana Sremca najveća je budalaština koju sam dosad video na ovom forumu. (Uživao si i uz "pravu srpsku" Slavujku svojevremeno, verujem.)
« Задњи пут промењено: 04.23 ч. 31.08.2007. од Нескафица » Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #32 у: 09.12 ч. 31.08.2007. »

Ajme, dokle je ovo doteralo.
Ja sam davno negde rekla (i ostala pri tom mišljenju) da su Pink i B92 jedna medalja, samo dve strane, adve strane su uvek neophodne radi ravnoteže. O RTS-u mi je teško pronaći lepe reči, pa ću ga preskočiti, a sve to nije uopšte bitno za ovaj forum, ove teme, ove diskusije.
Baš mi je žao što prouzrokovah nastavak rasprave u pogrešnom smeru.

Цитат
...B92 je pomenut jer mu je uredjivacka politika bila zasnovana na insitiranju na latinici i engleštini, i krajnje je nekorektno kritiku takve politike proglašavati za ćirličarstvo...
Kako ti nazivaš kritikovanje nečije uređivačke politike (privatne televizije) samo zbog upotrebe latinice??? Šta nasuprot latinici stoji, no ćirilica? Oni mi bar ne pokušavaju izvući pretplatu iz džepa, te im dajem za pravo da biraju, ako žele, koje god (razumljivo narodu) pismo žele da upotrebljavaju.

Боже сачувај, ја само рекох (чисто информативно, је ли) каква је била њихова политика јер си сама рекла да ниси знала зашто баш Б92 помињемо у вези с овим. Wink
E, pa pardon onda(k). No upotrebljeni smajli je probudio u meni kontraša. Kada na kraj turiš smajlija koji porevrće očima nikako to ne mogu da tumačim kao neutralan stav... Biće da previše komuniciram preko neta, pa su mi smajliji postali bitan sastavni deo poruka Cheesy
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #33 у: 11.11 ч. 31.08.2007. »

Neskafice, smatraj se opomenutim zbog prozivanja na religioznoj osnovi koje je na granici pristojnosti.
Сачувана

Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #34 у: 12.57 ч. 31.08.2007. »

Цитирано: Нескафица
[...] Krstan je naprosto moron koji, kako je Časlav utvrdio, šestari po forumima i fura jedan isti tekst, te nije nikakav problem eliminisati ga bez nekog većeg premišljanja. [...]

Не знам где мене ископа у овоме, авај, заслуге за изврсну обраду ситуације ипак припадају Пеђи/Тамари/Милошу/(да извине кога сам пропустио). Чак је и нека корист испала, рекао бих, на моје изненађење — нпр. наредни се изгредник може упутити на елементе изведене расправе, без поновног утрошка енергије. Да сам ја штогод одлучивао, и написе и чланства Крстанових крпењача јео би мрак, без уређивања, упозорења, коментара.

Што се ове теме тиче: имам извесних етичких проблема са принципима „батине“ када се употребљавају за намене од којих не зависи физички опстанак грађана. Без обзира што се односи само на јавне сервисе, лично не бих могао да станем пред, рецимо, неког уредника РТС-а, и издиктирам му у очи „Од сада имате користити ћирилицу за свој програм!“ Могао бих једино да га приупитам: „Да ли бисте размислили да користите ћирилицу? Ако тренутно користите латиницу услед разлога техничке природе, а иначе не бисте имали ништа против ћирилице, можда можемо да помогнемо?“

Ако ће ћирилица под лед, шта да се ради — много је модерних и напредних ствари и пре ње тако завршило, а и после ће. Срећом, пошто су нам сада ту рачунари, ми којима прија можемо се у ћирилици безбрижно башкарити довека, како год се ситуација развијала међ' рајом.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 13.04 ч. 31.08.2007. »

Izvinjavam se Časlavu i Milošu - mislio sam na potonjeg, a pomenuo prvog.

O, bre, Peđa, dosadan si više i tzv. Bogu Smiley i narodu. ONAJ je počeo da propagira tzv. Božje zapovesti. - Zar je toliko teško ZAISTA držati ravnotežu pa zabraniti KAKO pljuvanje po crkvi TAKO i propagiranje iste? Ako jeste, lepo reci da hoćeš crkveno-inklinirajući forum, pa da se ja lepo pozdravim sa svima i potražim ZAISTA religijski neutralan forum (NE samo na "umerenjačkom" papiru nego i u praksi), a ne forum koji je neutralan onoliko koliko posednik najjače batine smatra da on to treba da bude.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #36 у: 14.55 ч. 31.08.2007. »

Безвезна серија је споменута у контексту употребе изворног језика тог краја, и ничега другог.
How yes no... Roll Eyes У питању је обична искварена мешавина дијалеката источне и јужне Србије. Не знам за људе из тог краја, али да сам ја одатле, само бих се крстио како ужасно представљају тамошњи народни језик. Имам утисак да је циљ те серије управо омаловажавање људи из тог краја и њиховог "сељачког" језика, како би се на томе изградила некаква врста хумора. Некоме је засигурно и то смешно.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #37 у: 18.58 ч. 31.08.2007. »

Нескафице, улога онога са највећом батином је да обезбеди умереност свих и свако ко се неумерено и неодмерено понаша према другим добије по прстима или по главуџи, зависно од облика и нивоа неумерености и неодмерености. Зато свако мисли да он заступа ону супротну страну, која год да је.
Сачувана

Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #38 у: 03.52 ч. 01.09.2007. »

Opet to nije odgovor na moju primedbu: po kriterijumu onoga s najvećom batinom, suptilno provlačenje kojekakvih tzv. Božjih zapovesti je "umereno", a reagovanje na to provlačenje je "neumereno". Molim za razjašnjenje u svetlu moje prethodne primedbe u vezi s crkvi naklonjenim forumom.

Ovaj forum stoji na uvidu kako pravoslavnima, tako i Jevrejima, Bošnjacima, katolicima i ateistima (trećepomenuti će možda deliti afinitet prema tzv. Božjim zapovestima, ali ostale kategorije nikako neće - a pri tome će i trećepomenuti imati svojih razmimoilaženja s pravoslavnom doktrinom). Dokle god budeš dopuštao ikakvo pominjanje religijskih argumenata tipa "ta i ta (tzv.) Božja zapovest veli tako i tako, pa je nama najbolje da se toga i držimo", nikad nećeš izgraditi imidž zaista neutralnog JEZIČKOG foruma - pitanje je samo da li to i želiš, i to je suština mog pitanja na koje još čekam odgovor.
« Задњи пут промењено: 03.55 ч. 01.09.2007. од Нескафица » Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #39 у: 09.28 ч. 01.09.2007. »

Neskafice, kao sto sam rekao kriterijum je umereno / neumereno, a uopste nije bitno sta je tema sto ti sve vreme pokusavas da nametnes kao problem. Ja sam ti u par primera pokazao da je reagovano na neumereno ponasanja i u slucajevima kada su teme bile one za koje ti mene lazno optuzujes da ih podrzavam i propagiram.

E sad, problem je u stvari sto se ti redovno neumereno ponasas, pa zato dobijas packe. Inace, ako te bas zanima, ja sam saglasan sa dobrim delom tvojih stavova, ali moram da te zauzdavam u neumerenosti njihovog izrazavanja.
Сачувана

Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #40 у: 11.02 ч. 01.09.2007. »

Zašto jeste umereno propagirati globalni jezički kurs zemlje Srbije spram neke tamo tzv. Božje zapovesti, a neumereno je to proglasiti budalaštinom? Po treći put postavljam isto pitanje i još na njega nema odgovora.

Zašto dotični Zvezdan (koji vrlo lako može biti dupli nalog, ne bih se iznenadio) ne dobija opomenu za propagiranje religioznog pogleda na svet?
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #41 у: 18.05 ч. 01.09.2007. »

Zašto jeste umereno propagirati globalni jezički kurs zemlje Srbije spram neke tamo tzv. Božje zapovesti, a neumereno je to proglasiti budalaštinom? Po treći put postavljam isto pitanje i još na njega nema odgovora.

Dobio si ga sva tri puta: uopšte nije bitno da li je tema jezički kurs zemlje, Srbije, božje zapovesti ili šta treće. I o jednom i drugom i trećem može da se diskustuje umereno i neumereno i samo to je bitno. Problem nisu teme o kojima se diskutuje nego to što ti vrlo teško uspevaš da o nekim temama diskutuješ umerenim tonom.
Сачувана

Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #42 у: 03.31 ч. 02.09.2007. »

Sad bih molio da mi kažeš gde sam ja uvredio nečiji religijski stav (za šta sam dobio opomenu). Jedina vulgarnost jeste reč "isprdak" upotrebljena u kontekstu serije "Agencija za SiS", a o religijskim pitanjima sam dao argumente, bez uvreda.
« Задњи пут промењено: 03.33 ч. 02.09.2007. од Нескафица » Сачувана
Звездан
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Апсолвент психологије
Име и презиме:
Ж. М.
Поруке: 13

« Одговор #43 у: 04.32 ч. 02.09.2007. »

Zašto dotični Zvezdan (koji vrlo lako može biti dupli nalog, ne bih se iznenadio) ne dobija opomenu za propagiranje religioznog pogleda na svet?

Дуплоћа налога се да лако утврдити, СМФ софтвер даје веома лепе извештаје администраторима, ту нема збора. Немам шта да кријем. Распорите мој профил, извадите ИП (IP) изнутрице и упоређујте са киме год желите.

О култури дискусије у овој теми немам речи. Одговорним се сматра уредник (администратор). Велики минус за Вокабулар.

ПС
Сви људи су религиозни; неки се клањају/верују у новац, неки у Тадића, неки у тероризам, поједини у ванземаљце... док неки верују у нирвану и Буду, или Исуса, Мојсија, Алаха или пак Харе Кришну (тј. Вишну). Која је разлика?

Ако се клањам новацу, зашто бих добио опомену? Ако верујем у ванземаљце, зашто бих добио опомену? Међутим, ако се клањам Алаху или Буди, онда завређујем опомену? Наравно.

Ова порука је скретање са теме. Доста порука су овде скренуле са теме. Ако администратор не избрише сва та скретања, биће то још један минус за Вокабулар.
« Задњи пут промењено: 04.38 ч. 02.09.2007. од Звездан » Сачувана

Народ који изгуби своје ријечи престаје бити народ.
Послије изгубљеног језика нема народа.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #44 у: 12.46 ч. 02.09.2007. »

Звездане,

Бркаш бабе и жабе. Није свако веровање религиозно. Да ли сам ја религиозан ако верујем у љубав на први поглед? Како можеш да поредиш веровање у Буду и веровање у Тадића? Побогу. Шта значи ''веровати у тероризам'', леба ти?
   Прочитај нешто из социологије религије па ћеш видети да аутори потроше чак и четвртину књиге на дефинисање тог појма, па тек онда крену даље.
   Немој више, молим те.

Сад нешто о граматици. Ниси добро сложио оно:
Цитат
Доста порука су овде скренуле са теме.

Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!