Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  kruh/hleb
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.53 ч. 06.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: kruh/hleb  (Прочитано 20290 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #15 у: 21.50 ч. 14.10.2007. »

Ne bi, jer je znao "punu" ćirilicu, u kojoj je odvajkada postojalo slovo H, a grčke reči ionako su bile ekstremno malobrojne u narodnom jeziku, te problem ne bi realno ni postojao.
Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #16 у: 22.05 ч. 14.10.2007. »

Моје питање се односи на његову до тад израђену азбуку. Ако је Вук, поред низа других слова, првобитно избацио и Х, мора да је такве речи писао другачије. Иако су те речи у народном језику биле малобројне, сигурно их је Вук ипак знао.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 22.10 ч. 14.10.2007. »

Azbuku je doterivao spram potreba u narodnom jeziku, a pošto narod nije koristio grčke reči (sem određene manje količine iz crkvenog vokabulara), problem nije postojao jer takve reči nisu ni bile u Vukovom delokrugu. Šta te tu zbunjuje? Nađi mi jedan jedini primer narodnog stvaralaštva gde bi se pojavile reči "hromiran, hlorisan, hemikalija". Jedino bi se moglo tvrditi da je pisao "Isus Krist", što je neko već pomenuo, ali Novi zavet preveo je tek kad je uveo i "h", tako da nikad nećemo znati je li prethodno nameravao to i da ozvaniči.
« Задњи пут промењено: 22.13 ч. 14.10.2007. од Нескафица » Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #18 у: 23.36 ч. 14.10.2007. »

Nema baš direktne veze s ovom temom, ali, meni se baš čini da dosta naših reči potiče iz grčkog: sir, pasulj, jaja/kajgana, pile, gora, talas, hiljada... more reči. Mislim, odakle su, ako nisu iz grčkog? Sličnost mi je nekako suviše velika da bi bila slučajna. Naravno, nisu identične kao u grčkom, ali mislim da im je poreklo nesumnjivo.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 23.41 ч. 14.10.2007. »

Jedno su reči koje su primljene toliko davno da su se praktično stopile s izvornom leksikom, a drugo su učene reči internacionalnog tipa koje su u srpski prodrle tek s povećanjem prosvećenosti od druge polovine 19. veka. (Pored toga, sem kod "iljade" Smiley nigde u rečima koje si pobrojala ne postoji trilema h/k/-.)
« Задњи пут промењено: 23.43 ч. 14.10.2007. од Нескафица » Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #20 у: 23.43 ч. 14.10.2007. »

Da, zato i kažem da ovo i nije u direktnoj vezi s temom. I ja mislim da su te reči primljene jako davno, i jesu se očigledno stopile s našom leksikom. Ali su još uvek blago prepoznatljve Smiley
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #21 у: 14.49 ч. 15.10.2007. »

Nemojte tako, postoje i misljenja da su te reci u grckom pokupljene iz srpskog, jos davnije Smiley
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #22 у: 15.07 ч. 15.10.2007. »

trilema h/k/-
А није само трилема. Изворно х, осим што се губи и што се замењује са к, у дијалектима и у неким примерима из књижевног језика још се замењује и са г, в, ј, с и, ређе, п. На пример, г често у заменицама (њиг, иг), в и ј често између самогласника или у другим неким позицијама (кувати, уво, мува, кава; орај, кујна), а с често према множини речи у којима је извршена сибиларизација (орас, тепис)...
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!