Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Множина од смешко
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.21 ч. 27.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Множина од смешко  (Прочитано 23615 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #15 у: 14.38 ч. 11.09.2007. »

2. Ako žalim njega, reći ću "žao mi ga je", ali ako žalim nju, ne mogu reći "žao mi je je".

Možeš da kažeš "žao mi je nje".
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #16 у: 14.59 ч. 11.09.2007. »

Vučenoviću, naravno da možeš reći "žao mi je nje", ali to je paralela sa "žao mi je njega". Paralela s prvim oblikom ne postoji.

Peđa, deli mi opomene koliko god hoćeš, a u krajnjoj liniji, ako misliš da si kompetentan da ukidaš/negiraš pojam "rupe u jeziku" - a rupe postoje SVUDA, ne samo u srpskom - i to na koji način: parolama! - onda aj ti lepo u Odbor za standardizaciju srpskog jezika i na Filološki fakultet pa i tamošnjim delatnicima deli opomene pred isključenje.

Napomena moderatora: Izbačen neprimeren deo.
« Задњи пут промењено: 16.18 ч. 11.09.2007. од Бојан Башић » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #17 у: 15.55 ч. 11.09.2007. »

Peđa, lako bismo za imenice sneško i smeško, da je samo do njih stvar. Međutim, rupa je ovde sistemska; domaće imenice m. r. na -o jednostavno sistemski nemaju množinu — ako tvrdiš suprotno, navedi bar jedan primer. Evo ti još malo imenica za vežbu: uspavanko, odrpanko, naduvenko, uobraženko i čitava serija sličnih — nijedna od njih nema množinu, jer je sistem jednostavno takav. Jedini način da se to reguliše upravo je da se smisli neka množina dekretom (jer se spontano neće pojaviti, kao što se nije pojavila decenijama), a baš si ti taj koji redovno iznosiš stav protiv ovakvog načina.

Slično je i s promenom brojeva većih od četiri. Ne znam da li je iko ikad (ne među lingvistima, nego i među narodom) upotrebio oblik petoma drugaricama. Kada neko želi da kaže nešto slično, onda izgovori „Pet drugarica je dobilo cveće od mene“ ili „Poslao sam cveće drugaricama, bilo ih je pet“ itd. Tvoj predlog petoma drugaricama opet bi mogao da se usvoji samo „preko kolena“ (podsećam te, to je upravo onaj način koji mrziš), i najverovatnije bi ostao mrtvo slovo na papiru.
« Задњи пут промењено: 15.56 ч. 11.09.2007. од Бојан Башић » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #18 у: 16.08 ч. 11.09.2007. »

Napomena moderatora: Izbačen neprimeren deo.

Šteta, mora da je bilo zanimljivo.  Cheesy

...bivši tekst...

Hehe, a ovo nisi računao u lični napad?

Napomena moderatora: Najpre sam ostavio pošto je bilo bar nečeg vezanog za temu, ali sad sam se predomislio i odlučio da ipak uklonim višak. Shodno tome, moram izbrisati i ovaj tvoj citat. Smiley
« Задњи пут промењено: 16.21 ч. 11.09.2007. од Бојан Башић » Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #19 у: 16.27 ч. 11.09.2007. »

Цитат
1. Poslao sam čestitke dvema drugaricama, trima drugaricama, četirima drugaricama,... (pet?);
petoma drugaricama, za pet drugarica, petini drugarica
Ne znam je li ovo pravilno, ali nije ono što je traženo. Petoma? Dodavanje "za" menja način izražavanja, a petina je upravo i jedino to =1/5

Цитат
2. Ako žalim njega, reći ću "žao mi ga je", ali ako žalim nju, ne mogu reći "žao mi je je".
žao mi ju je
Neće moći. Ne bih stavila ruku na panj, ali sam prilično uverena. Ju je nije isto što i je je. Bilo bi ok "žalim ju", ali nije okej "žao mi ju je". Ponavljanje "je je" bi bilo bliže pravilu i značenju, zar ne?

Primeri sneško i smeško su drugačiji, naime tvrdi se da za ove pojmove u našem jeziku ne postoji način da se izrazi množina.
...Prosto mi je nepojmljivo da opravdanje da se neka reč ili izraz proglasi neispravnim ili nepostojećim zato što ga nema u rečnicima, pravopisu ili gramatici. Mogu da prihvatim da je nešto neispravno jer formalna definicija jezika to proglašava neispravnim, ali samo u slučaju ako postoji objašnjenje šta je ispravno.

"Rupe" u jeziku ne mogu da postoje, jer ako se pojavi potreba da se izrazi nešto što do tada nije izražavano, naći će se način, bilo prilagođavanjem postojećih oblika i reči, izmišljanjem novog oblika ili nove reči, pa čak i preuzimanjem iz nekog drugog jezika. To je princip kako je svaki jezik nastao i oblikovao se kroz svoju istoriju i to je proces koji je nezaustavljiv...

Zapravo, niko ne tvrdi da ne postoji način, tvrdi se da postoji rupa u jeziku, a to znači da nema utvrđenog pravila, a ne da ti je zabranjeno da sam formiraš reč ili način na koji se gradi množina. Ne znam kako bi drugačije uopšte i moglo da funkcioniše. Nije se jezik stvorio jednog dana u potpunosti razvijen, sa svim rečima, nego je do današnjeg stanja stigao postepeno, a i dalje će tako. Baš kao što i sam objašnjavaš.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #20 у: 23.26 ч. 11.09.2007. »

Vučenoviću, naravno da možeš reći "žao mi je nje", ali to je paralela sa "žao mi je njega". Paralela s prvim oblikom ne postoji.

Nije problem ako postorji paralele jer to znaci da postoji nacin da se misao izrazi. Problem je kada se tvrdi da ne postoji nikakav nacin da se misao izrazi jer jezik ima "rupu".

Цитат
Peđa, deli mi opomene koliko god hoćeš, a u krajnjoj liniji, ako misliš da si kompetentan da ukidaš/negiraš pojam "rupe u jeziku"

Zamenjujes teze. Nisi opomenut zbog pojma "rupe u jeziku", već zbog podmetanja reci, stavova i misljenja koji nisu izreceni niti zastupani i to na uvredljiv i ponizavajuci nacin. Vrlo sam jasno citirao ovoju izjavu zbog koje si opomenut. Ti si opet uradio isto, opet si izvrnuo rečeno i okrenuo to da izgleda kao da je rečeno nešto što uopšte nije rečeno niti je pomišljeno. Na taj način je sa tobom vrlo teško diskutovati jer se vreme i energije gube na objašnjavanje da to što ti tvrdiš da je rečeno nije rečeno niti da ima veze s bilo čime što je rečeno. Stil koji koristiš je karakterističan za diskutante koji nemaju argumenata da odbrane svoje teze.

Peđa, lako bismo za imenice sneško i smeško, da je samo do njih stvar. Međutim, rupa je ovde sistemska; domaće imenice m. r. na -o jednostavno sistemski nemaju množinu — ako tvrdiš suprotno, navedi bar jedan primer. Evo ti još malo imenica za vežbu: uspavanko, odrpanko, naduvenko, uobraženko i čitava serija sličnih — nijedna od njih nema množinu, jer je sistem jednostavno takav. Jedini način da se to reguliše upravo je da se smisli neka množina dekretom (jer se spontano neće pojaviti, kao što se nije pojavila decenijama), a baš si ti taj koji redovno iznosiš stav protiv ovakvog načina.

smešci, smešci, udrpanci, uspavanci, naduvenci, uobraženci... očigledno da postoji način da se to izrazi. Možda ga nema u formalnim pravilima, ali mogućnost da se pojam izrazi postoji. Da li će ili kako to biti formalizovano stvar je vremena i ustaljene procedure. Ja sam samo reagovao na ideju da ako nečega nema u rečniku, pravopisu ili gramatici a tamo ne postoji ni objašnjenje kao misao drugačije izraziti, onda se ne može reći da je izraz nepravilan.

Ne vidim kakve veze ima uvođenje dekretom. Jezik se valjda menja i unapređuje sam do sebe, a ne dekretima. Jednog dana će, možda, neko od jezičkih stručnjaka uspeti da uvidi pravilo i predložiti da se ono i formalizuje.

Dok toga ne bude, mi ćemo imati dilemu da li treba snešci, sneški, sneškovi, snešaci ili nekako drugačije, i upotrebićemo neki od njih jer imamo potrebu da rečju označimo pojam. Svakako nećemo odustati od pojma zato što nemamo formalizovani oblik reči koji se za taj pojam koristi, zar ne?

Цитат
Slično je i s promenom brojeva većih od četiri. Ne znam da li je iko ikad (ne među lingvistima, nego i među narodom) upotrebio oblik petoma drugaricama.

Ja to nisam naveo kao jezicko pravilo nego kao primer da se može naći odgovarajući izraz koji odgovara pojmu, a koji, ma kako neuobičajeno zvučao, prenosi suštinu tog pojma i bez potrebe da se značenje tumači rečnikom.

Цитат
Kada neko želi da kaže nešto slično, onda izgovori „Pet drugarica je dobilo cveće od mene“ ili „Poslao sam cveće drugaricama, bilo ih je pet“ itd.

Primer je bio nešto zaguljeniji, Neskafica ga je dobro odabrao: "Poslao sam razglednice, (pet) drugarica". Tešpko ga je preoblikovati, a da se od toga ne napravi nešto sasvim drugo.

a petina je upravo i jedino to =1/5

Kontrapitanje: šta označave stotina? Zavisno od konteksta, može da označava stoti deo, ali i sto nečega.

Još jednom da ponovim, nisam naveo te primere kao tvrdnju da tako treba, već kao ilustraciej da se može na licu mesta po potrebi izgraditi izraz koji će da popuni "rupu", jer je nemoguće da postoji misao a da se ne može izraziti jezikom.

Цитат
Zapravo, niko ne tvrdi da ne postoji način, tvrdi se da postoji rupa u jeziku, a to znači da nema utvrđenog pravila, a ne da ti je zabranjeno da sam formiraš reč ili način na koji se gradi množina.

Naprotiv, Kada Neskafica kaže da nešto ne može jer toga nema u rečnicima, Pravopisu i Gramatici, on to bukvalno i misli. Obrati pažnju, recimo, kako Bojan reaguje u sličnim situacijama, on takođe navede da to nešto nije regulisano, ali nije kategoričan da zbog toga izraz ne treba koristiti.
« Задњи пут промењено: 23.30 ч. 11.09.2007. од pedja » Сачувана

kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #21 у: 16.12 ч. 12.09.2007. »

Biće da ga ja ne shvatam toliko rigorozno Cheesy
Ako nečega nema, a nedostaje, valja ga uvesti i to je to.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #22 у: 00.08 ч. 13.09.2007. »

Neće moći. Ne bih stavila ruku na panj, ali sam prilično uverena. Ju je nije isto što i je je. Bilo bi ok "žalim ju", ali nije okej "žao mi ju je". Ponavljanje "je je" bi bilo bliže pravilu i značenju, zar ne?
Naravno, to si jako dobro primetila. U "žao mi je (koga?)" potreban je genitiv zamenice ona, a "ju" je akuzativ i može ići u "žalim ju", što međutim nije isti izraz kao onaj čiji se oblik (zaludu) traži.

smešci, smešci, udrpanci, uspavanci, naduvenci, uobraženci... očigledno da postoji način da se to izrazi.
Postoji način, i ja sam ga iznad opisao, a ti si ga ovde primenio: menja se sama imenica od koje se onda nalazi množina. Ovo su množine od "smešak", "udrpanak", "uspavanak" (ovde, pak, ne postoji jednina Cheesy, "uspavanak" bi bila jednina od "uspavanci") i slično, a "smeško", "udrpanko" itd. jednostavno nemaju množinu. To ne mora da znači da se množina na neki drugi način ne može iznaći (kao ovde), ali same ove domaće imenice m. r. na -o lepo nemaju pa nemaju njihovu pravu množinu.

Ja to nisam naveo kao jezicko pravilo nego kao primer da se može naći odgovarajući izraz koji odgovara pojmu, a koji, ma kako neuobičajeno zvučao, prenosi suštinu tog pojma i bez potrebe da se značenje tumači rečnikom.
Nažalost, pet je nepromenljiv broj u našem jeziku i *petoma prosto ne postoji. Dakle, Peđa, može postojati način u jeziku kao živom sredstvu sporazumevanja među ljudima da se iskaže ono što se želi, što si se tako požrtvovano dao da dokažeš Wink - i to u ovom slučaju promenom reda reči u rečenici - ali mora se priznati da neke stvari u jeziku ne postoje, između ostalih i množina domaćih imenica m. r. na -o i oblici promene brojeva većih od pet.

Kontrapitanje: šta označave stotina? Zavisno od konteksta, može da označava stoti deo, ali i sto nečega.
No ovde je jezik našao način da razluči to dvoje: pomoću naglaska. "stOtina" je broj sto, a "stotIna" je stoti deo. To dvoje, iako se isto pišu, nisu dakle jedna ista reč sa dva značenja, nego dve različite reči. "Petina" je, pak, samo peti deo.

Još jednom da ponovim, nisam naveo te primere kao tvrdnju da tako treba, već kao ilustraciej da se može na licu mesta po potrebi izgraditi izraz koji će da popuni "rupu", jer je nemoguće da postoji misao a da se ne može izraziti jezikom.
Vidim šta hoćeš da kažeš, ali ovde nisi u pravu. Ne može se na licu mesta "izgraditi" izraz ili oblik koji nedostaje, jer to onda više nije srpski jezik, nego Peđin jezik, moj jezik ili bilo koga ko se nađe da sam izmišlja reči koje jednostavno ne postoje. Može se naći način u jeziku da se kaže ono što na neki drugi način ne može (promenom reda reči u rečenici, upotrebom druge neke imenice i sl.), i na to ti i tipuješ, ali reči kao što su *petoma ne mogu se tek tako izmisliti na licu mesta, pa čak i ako te sagovornik u tom trenutku i razume kad mu to izrekneš. Shvataš li šta pokušavam da kažem? Postoji način da se popune "rupe u jeziku", ali to nije samostalno veštačko "nadograđivanje" jezika i popunjavanje tih rupa nazor onim što ne postoji pa ne postoji... Ne postoji takav oblik neke reči, ali može se stvar, misao iskazati na drugi kakav način (recimo, baš to "žao mi je nje" umesto "žao mi je je", pa i ako to nije paralela od "žao mi ga je"), jer jezik je živo sredstvo sporazumevanja.
« Задњи пут промењено: 00.10 ч. 13.09.2007. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!