Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Poreklo reči TKATI (tkati, tkanje, tkač, tkalja?)
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.20 ч. 07.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Poreklo reči TKATI (tkati, tkanje, tkač, tkalja?)  (Прочитано 26373 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959

« Одговор #15 у: 08.53 ч. 19.04.2014. »

Borise, na forumu imamo poseban podforum za jezička nagađanja...
Сачувана

Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #16 у: 11.31 ч. 19.04.2014. »

P.S. Dodao bih da je varenika nekad znacila i druge kuvane stavari osim mleka, sto je danasnje uobicajeno znacenje. Dakle, nesto kao 'varivo' - kuvano povrce, zelenis pa cak i meso = corba

Moja baka je reč varivo koristila za kuvani kupus.

Uzgred, setila sam se još nečeg u vezi sa varivom. Ima ona pesma Milena Novih fosila koja ide

Rano jutro, pola sest
svakog dana putuje, moja Milena
mirise na jabuke
zivi k'o podstanar, moja Milena

Pre par godina u nekoj emisiji na TV-u Rajko Dujmić je pričao kako je navodno prvobitno bilo zamišljeno da Milena miriše na varivo (ne na jabuke), ali da su mu prijatelji savetovali da to promeni jer bi bilo previše „neotmeno” za pesmu. (Ne sećam se tačno koji je izraz Rajko Dujmić upotrebio, ovaj je moj pa je zato pod navodnicima.)
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
тутак
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Саша Петровић
Струка:
Поруке: 9

« Одговор #17 у: 22.29 ч. 19.09.2016. »

Ткати.  Нико не може потврдити (т-вр-д) тачну творбу (т-вар, т-вор).  Основне речи настају подражавањем звукова, па је могуће да је звук „тк“ разлог ткања :) Међутим, на основу речи датих у загради видимо како има примера да слово Т бива додато на почетку речи за нове творбе и нова значења.  Како се нити кате; каче једна за другу, сасвим је могуће да је предметањем сугласника Т на кат ; кач, добијено ткање, тканина, ткати, ткаљина - хаљина.  Са тим у вези, качењем ми се чини да имамо речи за животиње које се каче канџама маткат (мати-кат) > мачкат > мачка, и други облик кот, код нас је остала реч  окот, код западних словена је кот и данас у значењу мачка.  Примери су катерица у значењу веверице на југу Србије (бојим се да је реч већ избачена из употребе), места Мачкат и Мачкатица.   
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959

« Одговор #18 у: 01.10 ч. 25.09.2016. »

Tutče, na forumu imamo poseban podforum za jezička nagađanja...
Сачувана

тутак
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Саша Петровић
Струка:
Поруке: 9

« Одговор #19 у: 08.29 ч. 25.09.2016. »

У реду.  Постоји али.  Језик којим говоримо је жив, а речник и граматика су писани извори који служе за тзв.  референце, позивање  на изворе.  Речници туђих језика и записи су то исто.  Међа нагађања и научног је танка.  Овај пример речи ткати је довољно древан и наш да се цело питање пребаци у нагађања.  Наравно, по мом мишљењу, не по неком правилу или закону.  Извините.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!