Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Da li je „obadva“ pogrešno?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.08 ч. 09.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 ... 5  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Da li je „obadva“ pogrešno?  (Прочитано 85472 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« у: 16.07 ч. 17.09.2007. »

i] - обадва у себи садрже реч бог, и

Ne bih da budem dzangrizalo ali mislim da "obadva" je pravilnije reci " oba"
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #1 у: 20.50 ч. 17.09.2007. »

Зашто мислиш тако?
У Правопису се наводе обе (обадве) речи.  Cheesy
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 00.07 ч. 18.09.2007. »

Зашто мислиш тако?
У Правопису се наводе обе (обадве) речи.  Cheesy

Imao sam razrednog stareshinu profesora srpskog koji je bio purista i stalno nam skretao paznju na korektno izrazavanje , i od tada su mi ostala neka pravila u glavi ...
Secam se da je po njoj obadva vishe znachilo chetiri nego dva (oba + dva ) .
Danas sam proveo dosta vremena chitajuci postove foruma i video sam da se neka pravila koja su bila zabranjena nakon izvesnog vremena tolerisana . Ili da ima razlichitih stavova po pitanju jednog te istog izraza ...
Recimo ispred moje bivshe razredne ni sluchajno se nije smelo reci "celo vreme" , vec "svo" ili "sve" vreme . Ali na forumu danas prochitah drugachije .

Po tebi reci  "obadva" je korektno ? Shta je to pravopis koji ti sluzi kao referenca ( izvinjavam se na neukosti) ? Neka kjiga ?

Izvinjavam se ako sam skrenuo inicijalnu temu ...
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #3 у: 14.22 ч. 18.09.2007. »

Цитат
Shta je to pravopis koji ti sluzi kao referenca ( izvinjavam se na neukosti) ? Neka kjiga ?
Погледај списак литературе.
Мислио сам на правопис издат 1993 (први на списку литературе). У речнику овог правописа стоје обе речи.
Цитат
Први пут чујем за такво тумачење. Проверићу.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #4 у: 14.51 ч. 18.09.2007. »

Цитат
Први пут чујем за такво тумачење. Проверићу.

Stvarno ne verujem da proveravanje ima smisla. Očigledno je da je Čivijašev učitelj hteo da tako objasni deci da je obadva pleonazam. U to vreme je, izgleda, i bio u pravu.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #5 у: 15.11 ч. 18.09.2007. »

Ne znam u koje je to vreme bilo, ali i mene su učili da su obadva nepotrebna sklepotina dve istoznačne reči. Ostalo mi tako, pa nikada ne koristim taj izraz, sasvim mi je dovoljno reći oba ili dva.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #6 у: 15.13 ч. 18.09.2007. »

Recimo ispred moje bivshe razredne ni sluchajno se nije smelo reci "celo vreme" , vec "svo" ili "sve" vreme . Ali na forumu danas prochitah drugachije .

U vezi s tim celim/svim vremenom, vrlo je čudno objašnjenje (na dnu ove poruke) zašto se prednost daje formi "sve vreme". Naime, navodno vreme ljudi češće shvataju kao nekakvu gomilu parčića, a ne kao jednu celinu! Moram priznati da mi je takvo tvrđenje vrlo čudno. Rekao bih da se u jeziku reč vreme normalno upotrebljava u značenju "period", jedno vreme - jedan vremenski period. Npr. "vreme od dva do četiri", "radno vreme je od pola osam do pola četiri", "nisi dolazio već neko vreme", itd. Stoga mi zaista nije jasna ideja da se pojam vremena češće shvata kao "gomila parčića". Valjda mi je zato bilo čudno kad su me u školi učili da je "celo vreme" nepravilno.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #7 у: 15.24 ч. 18.09.2007. »

Ne znam u koje je to vreme bilo, ali i mene su učili da su obadva nepotrebna sklepotina dve istoznačne reči. Ostalo mi tako, pa nikada ne koristim taj izraz, sasvim mi je dovoljno reći oba ili dva.

Ne tako davno, mene su pre dvadesetak godina tako učili. Stoga sam i ja navikao da govorim oba. Međutim, izgleda da su merodavni jezikoslovci shvatili da nema razloga proterivati tu reč, koja je već dugo ukorenjena u srpskom narodnom jeziku, te je u novijem pravopisu odobrena. Lepo je to, zar ne?
I da, bitno je da je obadva jedna reč, a ne dve.
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #8 у: 22.09 ч. 18.09.2007. »

Ne znam u koje je to vreme bilo, ali i mene su učili da su obadva nepotrebna sklepotina dve istoznačne reči.

Pa mislim... obadva jeste nepotrebna sklepotina dve istoznačne reči. Zar nije? Smiley
Сачувана
dino_b
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
DB
Поруке: 6

« Одговор #9 у: 22.29 ч. 18.09.2007. »

Nije. Oba znači i jedan i drugi. Dva znači dva. Nije sklepana, vidi primjer na češkom http://cs.wiktionary. org/wiki/oba: Přišli oba dva (došli su obojica). Mislim da se preporučuje izbacivanje zbog arhaičnosti, jer podsjeća na tu staru, prokletu dvojinu. U slovenačkom jeziku je zamjenica u prvom rodu dvojine midva (slično).

A ne vidim kome smeta. Jezik nam je svakako pun redundancije, reduplikacija, pleonazama itd...

Mislim da je objašnjenje da je obadva = 2x2 više u duhu Vukove jezičke racionalizacije nego u duhu govornog jezika.
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #10 у: 22.37 ч. 18.09.2007. »

Цитат
Ne tako davno, mene su pre dvadesetak godina tako učili.
Све су вас погрешно учили, чини се. Наиме, у правопису из 1960 године у тачки 92г се наводи ова реч као сасвим исправна.
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #11 у: 22.55 ч. 18.09.2007. »

Ваши професори су, као и многи други, хтели да покажу како су паметнији и писменији. Wink

"Обадва", "обадве", "обадвоје" се некима не свиђа јер личи на плеоназам. (А и не мора бити; могуће је да је управо остатак старе двојине у питању.) Зато они који држе до бољег стила у језику овај склоп углавном избегавају и замењују га речима "оба", "обе", "обоје". Међутим, Правопис допушта и једно и друго (и "оба" и "обадва"), а то би требало да буде довољно...
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #12 у: 10.25 ч. 19.09.2007. »

Ne znam u koje je to vreme bilo, ali i mene su učili da su obadva nepotrebna sklepotina dve istoznačne reči.

Pa mislim... obadva jeste nepotrebna sklepotina dve istoznačne reči. Zar nije? Smiley

Не знам зашто је непотребна. Ако то што постоји и синоним значи да је нека реч вишак, те тежимо да смањимо број речи српског језика, онда и само онда прихватићу да је реч непотребна. Тада морамо да прочешљамо све појмове за које постоје синоними и да одаберемо тачно једну од понуђених варијанти, а остале да одбацимо као непотребан вишак. Претпостављам, међутим, да ћемо се лако сложити да постојање више речи за исти појам доприноси лепоти и богатству језика.
Не одбацивањем појма "обадва" добијамо могућност да наизменично користимо речи оба и обадва, што је свакако стилски лепше него да више пута заредом користимо исту реч. Нпр. можемо рећи "Ако не прихватимо обе речи, мораћемо обадва пута да користимо реч "оба" у једној реченици." Звучи лепше него да сам обадва пута употребио реч "оба", зар не?
Штавише, чини ми се да те речи и нису баш истоветне, него да "обадва" можда даје и нешто јачу нијансу. Хмм... у то и нисам баш сигуран, морам да признам.
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 11.11 ч. 19.09.2007. »

Potvrdjujem ono shto je Vuchenovic rekao . Tako su nas uchili pre dvadesetak godina . A sada , ako se u nashem jeziku pravopisna pravila menjaju kako kome padne  na pamet , to pochinje da me ljuti .
Chinjenica je da se radi o pleonazmu ako hocemo iskreno da sagledamo stvar . Ko su ti ljudi koji se tako lako ophode prema nashem jeziku ? Akademci ?
Ja se opet izvinjavam shto sam skrenuo temu sa "bogat" na  "oba" ili "obadva" .
Pozdrav
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #14 у: 13.56 ч. 19.09.2007. »

Potvrdjujem ono shto je Vuchenovic rekao . Tako su nas uchili pre dvadesetak godina . A sada , ako se u nashem jeziku pravopisna pravila menjaju kako kome padne  na pamet , to pochinje da me ljuti .
Neko reče kako je i Pravopis iz 1960. kao i ovaj sadašnji dopuštao obadva ova oblika. Pravopisna pravila se ne menjaju kako dune vetar; pogrešili su ovde vaši profesori koji su vas tako učili mimo Pravopisa, dakle pogrešno.

Chinjenica je da se radi o pleonazmu ako hocemo iskreno da sagledamo stvar . Ko su ti ljudi koji se tako lako ophode prema nashem jeziku ? Akademci ?
Upravo je moguće da se radi o ostatku nekadašnje dvojine (duala), a ne o pleonazmu. Ipak, oblik "obadva" zaista deluje kao pleonazam, i zato neki kojima je stalo do boljeg stila gledaju da upotrebe "oba" umesto "obadva", ali već je rečeno kako su oba ova oblika dopuštena u književnome jeziku. Stoga grdno greše oni koji govore: "Obadva - to su za mene četiri".

Штавише, чини ми се да те речи и нису баш истоветне, него да "обадва" можда даје и нешто јачу нијансу. Хмм... у то и нисам баш сигуран, морам да признам.
U pravu si. Pravopis kaže da je "obadva" i sl. stilski pojačano značenje od "oba".
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 ... 5  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!