Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Da li je „obadva“ pogrešno?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.03 ч. 09.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4 5  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Da li je „obadva“ pogrešno?  (Прочитано 85467 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #15 у: 10.48 ч. 28.09.2007. »

"Ако не прихватимо обе речи, мораћемо обадва пута да користимо реч "оба" у једној реченици."
Ako ne prihvatimo obe reči, nećemo morati dva puta da koristimo reč "oba"...

Prihvatam da su ob(adv)e ispravne, ali i dalje mi se čini da podjednako dobro, ako ne i manje rogobatno, mogu koristiti i zasebno oba ili dva.

A da neko razdvoji teme?
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #16 у: 09.31 ч. 01.10.2007. »

"Ако не прихватимо обе речи, мораћемо обадва пута да користимо реч "оба" у једној реченици."
Ako ne prihvatimo obe reči, nećemo morati dva puta da koristimo reč "oba"...

Prihvatam da su ob(adv)e ispravne, ali i dalje mi se čini da podjednako dobro, ako ne i manje rogobatno, mogu koristiti i zasebno oba ili dva.

Ah, pa ne možeš reč "oba" da zameniš rečju "dva". To nisu sinonimi, ne znače isto.

Reč "dva" svakako ne znači isto što i "oba", zar ne? Samo je stvar u tome što reč "oba" već sadrži u sebi dvojstvo, uvek se odnosi na dve stvari. Ja ipak mislim da nema govora o tome da se reč "dva" može uvek koristiti umesto "oba".

Na primer, posmatraj sledeće dve rečenice: "Oba puta eksperiment nije uspeo." i "Dva puta eksperiment nije uspeo.". Iz oba ta tvrđenja saznajemo da eksperiment nije uspeo dva puta. U prvoj rečenici međutim kažemo i da smo pokušali da izvedemo taj neki eksperiment ukupno dva puta. U drugom slučaju možda smo pokušali da izvršimo eksperiment pet puta, dvaput neuspešno, a tri puta je uspeo. Dakle, definitivno se reč "oba" ne može zameniti rečju "dva".

Nije. Oba znači i jedan i drugi. Dva znači dva.

Da, baš tako. To uopšte nisu sinonimi.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #17 у: 09.38 ч. 01.10.2007. »

Može se naći izlaz, ja verujem da se možeš snaći i sasvim lepo govoriti bez upotrebe reči obadva. Pitanje je zašto izbegavati jednu sasvim pravilnu reč. Naravno, stvar nečijeg ukusa jeste dobar argument. Sasvim okej, tebi se neka reč ne sviđa, pa je ne koristiš. Napominjem samo da osim sasvim ličnog ukusa nema nekih drugih argumenata protiv reči obadva.

Nekom je lepša reč oba, a nekom obadva. Meni su jednako lepe obe (ili obadve, primeti da na ovom mestu ne mogu reći dve) reči, a naročito mi je lepo što postoje dve (a ovde ne mogu reći obe) različite reči, koje mogu da upotrebljavam.

U svakom slučaju, ne možeš reći da je to neka nepotrebna sklepotina, da je suvišna u jeziku, samo zato što ima sinonim.
« Задњи пут промењено: 09.42 ч. 01.10.2007. од Вученовић » Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #18 у: 09.41 ч. 01.10.2007. »

Ako ćemo cepidlačiti, a naravno da hoćemo Smiley

Eksperiment nije uspeo oba puta - to znači da je eksperiment izvođen dva puta, ali je NAJVIŠE JEDAN put bio uspešan (kao matematičaru, jasno će ti biti kad kažem "negacija konjunkcije"). U praksi će, međutim, to najčešće značiti da je jedan pokušaj bio uspešan, a drugi neuspešan.

Eksperiment nije uspeo dva puta - to znači da je eksperiment izvođen neodređeno mnogo puta (ali više od dva), i u tom kontingentu dva pokušaja bila su neuspešna.

Ako se želi reći da nije bilo uspešnog ishoda, mora se upotrebiti reč "nijednom" ili "nijedanput". Dakle: "Eksperiment nijednom nije uspeo". Tu, međutim, nemamo direktnu informaciju o broju pokušaja, te bi se dotična morala naknadno dodati: "Eksperiment u dva pokušaja nijednom nije uspeo".
« Задњи пут промењено: 09.43 ч. 01.10.2007. од Нескафица » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #19 у: 09.47 ч. 01.10.2007. »

Eksperiment nije uspeo oba puta - to znači da je eksperiment izvođen dva puta, ali je NAJVIŠE JEDAN put bio uspešan (kao matematičaru, jasno će ti biti kad kažem "negacija konjunkcije"). U praksi će, međutim, to najčešće značiti da je jedan pokušaj bio uspešan, a drugi neuspešan.

Eksperiment nije uspeo dva puta - to znači da je eksperiment izvođen neodređeno mnogo puta (ali bar dva), i u tom kontingentu dva pokušaja bila su neuspešna.

Ako se želi reći da nije bilo uspešnog ishoda, mora se upotrebiti reč "nijednom" ili "nijedanput". Dakle: "Eksperiment nijednom nije uspeo". Tu, međutim, nemamo direktnu informaciju o broju pokušaja, te bi se dotična morala naknadno dodati: "Eksperiment u dva pokušaja nijednom nije uspeo".

Baš tako!

Eto, još jednom se potvrdilo... Ništa bez Neskafice. Smiley

U svakom slučaju, potvrđuje se da reči "oba" i "dva" nisu sinonimi, te da jedna reč ne može uvek zameniti drugu, a da se značenje rečenice ne promeni.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #20 у: 09.57 ч. 01.10.2007. »

Naravno, evo još malo cepidlačenja.

Eksperiment nije uspeo dva puta - to znači da je eksperiment izvođen neodređeno mnogo puta (ali više od dva), i u tom kontingentu dva pokušaja bila su neuspešna.

Rečenicu "Eksperiment nije uspeo dva puta." možemo reći i ako je eksperiment jednom uspeo. Npr. treba nam da eksperiment uspe u dva od dva pokušaja. Ja pokušam dva puta i uspe mi jednom, a jednom ne. Ti me pitaš "Je l' ti uspelo dvaput?", a ja kažem "Ne, eksperiment nije uspeo dva puta.". Naravno, bolje je upotrebiti oba ili obadva, ali ovde može i dva.
« Задњи пут промењено: 10.00 ч. 01.10.2007. од Вученовић » Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #21 у: 18.36 ч. 01.10.2007. »

E, tu je diskusija već otvorena. Trebalo bi sprovesti anketu, pa videti kako se na terenu razume "nije dva puta", a kako "nije oba puta".
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #22 у: 12.54 ч. 02.10.2007. »

E, tu je diskusija već otvorena. Trebalo bi sprovesti anketu, pa videti kako se na terenu razume "nije dva puta", a kako "nije oba puta".

Мислим да нема потребе за анкетом. Ако у анкети узмемо иоле релевантан број испитаних (вероватно би пет већ било довољно), сигуран сам да бисмо имали различите одговоре. Питање који проценат би схватио на један, а који на други начин, мање је битно. Важно је да, сигуран сам, неће сви схватити на исти начин.
« Задњи пут промењено: 12.56 ч. 02.10.2007. од Вученовић » Сачувана
Leksikograf
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 11

« Одговор #23 у: 20.35 ч. 02.05.2009. »

Професори нису свезнајући, тако да треба погледати шта литература вели. . .  У мојој је школи један наставник тврдио да се не можемо СЛАГАТИ С НЕКИМ.  (Слажем се с тобом, нпр. ), "јер се само палачинке слажу једна на другу. . . " Мис'им, шта рећи. . .  Траума из дјетињства. . .  хехе
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #24 у: 21.33 ч. 02.05.2009. »

Joj, baš je trauma... Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #25 у: 10.25 ч. 04.07.2009. »

Danas je, međutim, u Politikinom kulturnom dodatku izašao članak Rade Stijović u kolumni Slovo o jeziku, u kome se odgovara na pitanje čitaoca je li „obadva“ pogrešno, i u kome se veli da su obe reči („oba“ i „obadva“) valjane, odvajkada zabeležene u rečnicima, s nizom primera, ali da ipak valja prednost davati obliku „oba“, i da „obadva“ nije nikakvo pojačavanje značenja.

S tim se ne bih složio, a ne slaže se ni Pravopis, koji dopušta obe mogućnosti, nijednoj eksplicitno ne dajući prednost, mada kaže za „obadva“ da jeste „stilski nešto pojačana varijanta“.

(Na istoj stranici dodatka je i jedan fantastičan članak na temu „šta je pesnik danas“. Autor, Radoman Kanjevac, piše: „Stereotipne predstave o srpskim pesnicima i pesnikinjama svode se na sliku devetnaestovekovnog polupospanog boema, odnosno poetese sa šeširom. Nasuprot tome, savremeni pesnik je tehnološki obrazovan, a pesnikinje su modernije i lepše od nekih karakternih glumica“. Smiley Slika je, naravno, takva — što autor nije napomenuo, jer se time nije pozabavio — zato što i današnju srpsku svest, kulturu i književnost i dalje snažno drma romantizam, kao god što tinejdžere drma pubertet.)
Сачувана
Vlado
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: student
Поруке: 36

« Одговор #26 у: 16.30 ч. 04.07.2009. »

Ne znam otkuda toliko raspravljanje o "Oba, obadva", Obadva je pogrešno isto kao ići u Las Vegas, a primaš profesorsku platu:D
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #27 у: 18.01 ч. 04.07.2009. »

Nije! Obe reči su ispravne, obliku „obadva“ ništa ne fali.
Сачувана
Vlado
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: student
Поруке: 36

« Одговор #28 у: 18.07 ч. 04.07.2009. »

Pa prijatelju moj, kad si već tako pametan, trebao bi znati da se ne kaže ni "ne fali" ili je i to ispravno u srpskom jesiku Huh
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #29 у: 18.21 ч. 04.07.2009. »

Pa prijatelju moj, kad si već tako pametan, trebao bi znati da se ne kaže ni "ne fali" ili je i to ispravno u srpskom jesiku Huh

A kako se kaze? Ne hvali? Cheesy
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4 5  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!