Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Da li je „obadva“ pogrešno?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.08 ч. 03.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4] 5  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Da li je „obadva“ pogrešno?  (Прочитано 86045 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #45 у: 10.41 ч. 08.03.2010. »

Obadva je pleonazam, prosto, dovoljno je samo oba. Verujem da su svi izašli iz osnovne, srednje škole sa informacijom da je obadva nepravilno, tako i ja.
Mada, moguće je da se, zbog prevelike upotrebe, standardizuje u srpski jezik kao pravilno tj.  kao druga mogućnost, kao što su mnoge reči.

Pa ne opet bre isto. Stvarno mi je dosta više >>mod:uklonjeno neprimereno prozivanje<< koji se ne potrude da pročitaju šta je sve napisano na forumu, nego nastupaju sa stanovišta da imaju sve znanje ovoga sveta.
Bar si mogla da pročitaš ovu temu od početka >>mod:uklonjen uvredljivi deo<<.

Ipak, baš je lepo od Džoa što se potrudio da ti lepo odgovori.
« Задњи пут промењено: 11.06 ч. 08.03.2010. од Бруни » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #46 у: 11.08 ч. 08.03.2010. »

Вученовићу, контролиши свој речник, нарочито са члановима који су тек стигли.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #47 у: 11.11 ч. 08.03.2010. »

Ово што поносно конастатујеш као чињеницу у ствари је велика жалост за нашу просвету. Тако исто имамо наставнике који ученике убеђују да је неправилно „задњи пут“, „идем код доктора“, „дебела књига“, „слажем се“ и сл. Шта рећи за њих осим да су незналице, али је то посве озбиљно кад својим незнањем пуне младе и способне главе и укалупљују их да верују да језик јесте нешто што он није.  Sad

Slažem se potpuno, naravno.

Nego, ja znam da nastavnici neznalice proteruju obadva, zadnji u smislu poslednji, puno u smislu mnogo, skoncentrisati se, biti na telefonu, lek za bolest...

Međutim, još nisam čuo za problem sa „debelom knjigom“. Kakav su pobogu problem tu pronašli?
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #48 у: 11.15 ч. 08.03.2010. »

Вученовићу, контролиши свој речник, нарочито са члановима који су тек стигли.

Samo da se zna da nisam bio prost, dobro sam pazio, moram da objašnjavam da ljudi ne pomisle svašta, pošto si našla za shodno da mi sakatiš poruke.

Kao „neprimereno prozivanje“ uspela si da protumačiš reč „pametnjaković“. Dalje, kao „uvredljivi deo“, odsekla si „prosipanje pameti“. I to je sve, sram te bilo.
« Задњи пут промењено: 11.17 ч. 08.03.2010. од Вученовић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #49 у: 11.28 ч. 08.03.2010. »

Ja nisam ni rekla da je tvoj rečnik bio prost, nego neprimeren. Nema potrebe biti neprijatan i rogušiti se na nove korisnike samo zato što su napisali nešto što se eto ovde ponovilo više puta. Milena nije bila ni neprijatna, niti je "prosipala pamet", da bi zaslužila tako neprijatan odgovor koji si joj dao. I sad dosta više. Obrisaću svaki sledeći posti koji nije striktno vezan za temu. Sram tebe bilo na negostoljubivosti i nadrndanosti prema novim korisnicima.
Сачувана
Milanaaa
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 12

Volim oblake... što prolaze, tamo... divne oblake!

« Одговор #50 у: 21.02 ч. 08.03.2010. »

Ne razumem svrhu teme i odgovora na nju ako bi svi odgovori bili tačni i kada neki ljudi koji jednostavno isto misle ne bi mogli da se izraze samo zato što je jednom već napisano,ništa strašno. Ako sam napisala svoje mišljenje, napisala sam ga ne ,,zato što mislim da imam svo znanje sveta" niti da nametnem svoje mišljenje nego da odgovorim na temu, da vidim šta drugi kažu i naravno da me neko ispravi ako nisam u pravu. Tačno, nisam pročitala celu temu ali to ne menja ono što bih napisala, jer to je ono što ja slušam sve češće,ništa čime se ,,ponosim", samo činjenično stanje, nisam polazila od toga da sam u pravu nego sam očekivala diskusiju ali sam očigledno pogrešno protumačila pravila, ovde ukoliko nemaš neki promišljen, stručan odgovor nemaš pravo učešća jer ćeš ispasti nepismen i ,,pametnjaković", odličan pristup.... to je to, neću više da skrećem sa teme, izvinjavam se,samo sam želela i ja da se izjasnim kad sam već toliku grešku napravila i time uznemirila korisnike. Hvala lepo.
Сачувана

A beauty that would have made Petrarch sing and Dante kneel.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #51 у: 21.10 ч. 08.03.2010. »

Milena, žao mi je što si odmah naletela na nekog ko ne ume da se ponaša, pokušala sam da ublažim posledice, ali očigledno je da nisam uspela. Naravno da je ovde diskusija dobro došla, čak i ako nemaš odgovor na pitanje, i svakako da te niko neće smatrati ni "pametnjakovićkom" ni nepismenom. Molim te da zaboraviš ovaj mali incident i da ne sudiš o svima nama na osnovu jedne osobe. Kao što sigurno i sama znaš, u svakom žitu ima kukolja i u najljubaznijim zajednicama ima onih koji nemaju osnovno domaće vaspitanje.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #52 у: 22.09 ч. 08.03.2010. »

Međutim, još nisam čuo za problem sa „debelom knjigom“. Kakav su pobogu problem tu pronašli?

"Свиња је дебела, књига је обимна."  Cheesy
Сачувана
Шишмиш
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: ждера
Поруке: 126

« Одговор #53 у: 09.30 ч. 09.03.2010. »

"Свиња је дебела, књига је обимна."  Cheesy

За то је крив Душко Ковачевић и његов филм „Професионалац“. Отуд је лавина кренула. Отад се не читају дебеле књиге, већ искључиво обимне. Или беше опширне?  Undecided
« Задњи пут промењено: 09.33 ч. 09.03.2010. од Шишмиш » Сачувана

[citation needed]
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #54 у: 22.54 ч. 09.03.2010. »

,,zato što mislim da imam svo znanje sveta"

Кад већ цитираш, цитирај дословце. Вученовић је употребио правилни облик све. Сво је некњижевно.  Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #55 у: 23.18 ч. 09.03.2010. »

,,zato što mislim da imam svo znanje sveta"

Кад већ цитираш, цитирај дословце. Вученовић је употребио правилни облик све. Сво је некњижевно.  Wink
То није разлог да јој се Вученовић онако обраћа. Такође мислим да није неопходно баш увек указивати на грешке. Понекад их треба намерно превидети, чисто ради такта...
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #56 у: 23.48 ч. 09.03.2010. »

Вученовић јесте претерао, али си и ти. Слажем се да треба понекад прећутати — ја сам то први учинио одговоривши толерантно и умесно, али је и почетна порука, признаћеш, била провокантна:
Obadva je pleonazam, prosto, dovoljno je samo oba. Verujem da su svi izašli iz osnovne, srednje škole sa informacijom da je obadva nepravilno, tako i ja.
Mada, moguće je da se, zbog prevelike upotrebe, standardizuje u srpski jezik kao pravilno tj.  kao druga mogućnost, kao što su mnoge reči.

Овакав став сам обично сретао код људи који су стопроцентно убеђени да је искључена свака могућност грешке. Ја мислим да то треба неговати и не бунити се ако неко буде прекорен што је био дрзак. Ја сам, после свог првог поста овде, био оптужен за дрскост, па сам то нормално прихватио, извинивши се. Ипак мислим да треба ценити знање и рећи гласно ако нешто/неко иде противу њега.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #57 у: 00.05 ч. 10.03.2010. »

Вученовић јесте претерао, али си и ти. Слажем се да треба понекад прећутати — ја сам то први учинио одговоривши толерантно и умесно, али је и почетна порука, признаћеш, била провокантна:

Овакав став сам обично сретао код људи који су стопроцентно убеђени да је искључена свака могућност грешке. Ја мислим да то треба неговати и не бунити се ако неко буде прекорен што је био дрзак. Ја сам, после свог првог поста овде, био оптужен за дрскост, па сам то нормално прихватио, извинивши се. Ипак мислим да треба ценити знање и рећи гласно ако нешто/неко иде противу њега.
Извини Џо, о чему ти то? Ко је тебе где оптужио за дрскост и где? Милена је написала то што је написала, нова је овде, и ти си јој на сасвим фин начин указао како се овде гледа на правопис. А онда ускаче Вученовић са својим крајње дрским коментаром и увредом упућеном Милени, иако си је ти већ сасвим лепо опоменуо, но њему је било неопходно да изрази своје згражавање и да увреди неког (давно није). Ко је ту тебе ишта прозивао? Оно што мислим да си баш и могао прескочити јесте овај други пост где исправљаш Миленино "цитирање" Вученовића, јер је девојка очигледно била увређена његовом реакцијом (јер је реаговала ТЕК након његове друге поруке којом је он ипак желео да се ЗНА шта сам ја то уклонила, а не после твоје, па самим тим закључујем да се та њена последња порука односи на њега а не на тебе), и по мом скромном мишљењу, у том моменту није баш толико битно да ли је све или сво, већ да се девојка колико толико смири и схвати да нисмо овде сви аждаје које само чекају да неко нешто погреши како би га разапели на крст. И сам знаш да на препотентност и умишљеност и ја увек реагујем чак много оштрије од тебе, али ИПАК мислим да Миленин пост није био ни препотентан ни умишљен, него једноставно само необавештен. Да је прочитала целу тему, њен пост би био другачији, али све и да није, и даље сам чврсто уверена да девојка није заслужила оно што јој је Вученовић рекао и у складу са тим сам и поступила. Ако мислите да је такво дочекивање новајлија на овај форум у реду, могу и да вратим Пеђи своја овлашћења, али буди сигуран, била модератор или не, исто бих реаговала.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #58 у: 00.06 ч. 10.03.2010. »

Цитат
Mada, moguće je da se, zbog prevelike upotrebe, standardizuje u srpski jezik kao pravilno tj.  kao druga mogućnost, kao što su mnoge reči.

Јбг, Џо, ја овде не видим никакву дрскост, поготово не у болдованим речима. Да уместо верујем стоји сто посто сам убеђена, а уместо могуће сигурна сам, онда би се могло говорити о некаквој дрскости, иако мислим да ни тада не би требало да се било ко буни и да удара пацке било коме. Али, добро, то је само моје мишљење. А какав смо утисак оваквим "дочеком" оставили на несуђеног члана Форума - могу само да претпоставим.

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #59 у: 00.12 ч. 10.03.2010. »

Осим тога, Џо, Милена није рекла ништа ново: Верујем да су сви изашли из основне, средње школе са информацијом да је обадва неправилно. И што је најгоре, она је сасвим у праву. Мене (и не само мене, већ многе старе форумаше) су исто учили да је обадва неправилно, да је задњи неправилно и гомилу других ствари за које сам ТЕК овде сазнала да је заправо, одувек било правилно, и не сећам се да ме је ико икад овде назвао ни дрском ни самоувереном због тога. Ако смо неке ствари овде међу нама поновили сто хиљада пута, то не значи да имамо право да новајлијама који дођу и још увек не знају да су их у школи погрешно учили говоримо да су дрски и самоуверени, а поготову не да их вређамо и омаловажавамо како је то Вученовић урадио.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4] 5  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!