Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Muški" nazivi zanimanja u ženskom rodu
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.16 ч. 08.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 25
  Штампај  
Аутор Тема: "Muški" nazivi zanimanja u ženskom rodu  (Прочитано 356390 пута)
0 чланова и 4 гостију прегледају ову тему.
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #120 у: 21.53 ч. 25.01.2007. »

Ако извучемо паралелу с именицом "католик", где је "католкиња" разговорно а "католИкиња" књижевно, држим да би било боље "академИкиња".

U pravu si, ali pitanje je hoćemo li se opredeliti za taj nastavak ili neki drugi. Lično mi najlepše zvuči akademka. Svestan sam da nema mnogo (ako ima uopšte) imenica gde se oblik za muški rod završava na -ik, a za ženski na -ka, ali nema ni pravila koji nastavak za ženski rod se koristi s kojim „muškim“ parnjakom, o tome odlučuje samo praksa; prema tome, ako je nastavak -inja redak parnjak nastavku -ik (a jeste, jer se najčešće sreće -ik/-ica — osim katolik/katolikinja ne mogu se setiti nijednog više takvog para), ne vidim zašto ne bismo za ženski rod imenice akademik odabrali neki treći nastavak — akademka.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #121 у: 22.44 ч. 25.01.2007. »

Po mom sudu, "akademka" je ženski rod od "akademac" (= "akademski građanin") a ne od "akademik". Sem toga, valja napraviti razliku između stranog i domaćeg sufiksa -ik.

Domaće -ik (tačka 1.58 u Tvorbi 2) praktično se automatski uparuje s -ica ako označava ljudsko biće: bednik/bednica, jadnik/jadnica, razvratnik/razvratnica, privatnik/privatnica, dvojnik/dvojnica, učenik/učenica, pomoćnik/pomoćnica, maloletnik/maloletnica itd. itd.

Strano pak -ik (tačka 2.26 u Tvorbi 2) nema tu osobinu: "histerik" ne postaje "histerica", "melanholik" ne postaje "melanholica", "jeretik" ne postaje "jeretica", "katolik" ne postaje "katolica" itd. Takođe, ni -ka ne bi bilo dobro: oblici "histerka", "melanholka", "jeretka", "egocentarka", "neurotka", "katolka" i sl. zaista ne bi mogli doći u obzir.
« Задњи пут промењено: 22.48 ч. 25.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #122 у: 08.05 ч. 26.01.2007. »

Moje prezime završava na -ški i do sada ga u govoru jednostavno nismo menjali, ni mi, a ni oni koji su nam se obraćali.
Retki izuzeci su bili stariji (mnogo) ljudi, koji su u npr. lokativu koristili -ška, ali to mi je nekako zvučalo starinski i simpatično, no nikada nije zaživelo.
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #123 у: 09.34 ч. 27.01.2007. »

Пренебрегнули смо још једну могућност код именица на -лог, а то је -логица. Ако имамо парове "професор/професорица", "доктор/докторица", "секретар/секретарица", "другар/другарица", "асистент/асистентица", "возач/возачица", "певач/певачица", "списатељ/списатељица" и сл. (где се творбено тај суфикс додаје на неокрњен облик мушког рода), не видим препреке за облике "педагогица, психологица, музикологица" и сл. Клајн ми је, међутим, својевремено одвратио да ти облици звуче потпуно хрватски. С тиме се нисам сложио, пошто су Хрвати ту "заузели" суфикс -иња, те ако изричито инсистирамо на модерној (и популарној?) пракси типа "чек да видимо како ће они, па ћемо ми онда скроз супротно", суфикс -ица "остаје" слободан.

(Изгледа да њему не звучи хрватски код домаћих речи - певачица, играчица, возачица - а звучи му хрватски код страних - докторица, професорица, асистентица. Биће да га то мучи Smiley Но, живо ме занима да ли би се усудио Новосађанима/Војвођанима забранити да полажу испит код професорице и лече се код докторице... Smiley)
« Задњи пут промењено: 09.43 ч. 27.01.2007. од Фаренхајт » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #124 у: 16.46 ч. 27.01.2007. »

U CG svi kažu profesorica, niko profesorka. Za doktoricu mislim da je stanje otprilike pola-pola u odnosu na doktorku, ali kaže se samo asistentkinja i ne i asistentica. Zašto da tražimo da jezik bude u svemu dosledan?
Inače, pedagogica i psihologica meni lično uši para, ali sam videla da se koristi u zvaničnim dokumentima, pa čak i u školskim udžbenicima (tamo gde piše recenzent i slično).

Opet, meni lično ništa ne smeta kod guvernerke. Ali recimo ovih dana, kako gledam klizanje, baš su česti ženski treneri. Šta ćemo s njima? Iz očiglednih razloga, trenerka ne ide... Grin
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #125 у: 20.28 ч. 27.01.2007. »

Ту ће свакако морати да се усвоји "тренерица" Smiley

Постоји још један проблем - реч "секретар" у значењу "помоћник" и у значењу "одговорно лице службеног тела". Дакле, како је женски род од "генерални секретар УН" и како је мушки род од "секретарица"? Smiley (За прво је вероватно најбоље "секретарка", као "министарка", али за друго не видим решење - "секретарац" је много наказно Smiley)
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #126 у: 20.36 ч. 27.01.2007. »

Mislim da se i tu uglavnom koristi sekretar, pa se iz konteksta zaključuje koja je vrsta sekretara. Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #127 у: 21.16 ч. 27.01.2007. »

Хрвати кажу тајник и тајница, што је прилично практичније. Понекад су нека хрватска решења далеко боља од наших. Или чак и старије речи, нпр. мени је увек много лепше и нашкије звучало наслоњача него фотеља. Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #128 у: 21.37 ч. 27.01.2007. »

Za naslonjaču se slažem. Ali što se tiče tajnika, koliko se sećam i Hrvati tu imaju isti problem, odnosno koriste istu reč i za državnog sekretara i za direktorovog sekretara.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #129 у: 21.42 ч. 27.01.2007. »

Да то, него мислио сам да је практичније што се тиче творбе женског облика - тајник и тајница, а не "тајнкиња", "тајнковица" или шта год... Smiley
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #130 у: 21.47 ч. 27.01.2007. »

Исто је то и код нас, Ђорђе Smiley Мало горе, тј. овде, стоји да се домаће -ик практично аутоматски упарује с -ица и код нас. Једино што ми нисмо сатворили реч од основе "тајна" и суфикса "-ик", док Хрвати јесу.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #131 у: 21.53 ч. 27.01.2007. »

Па знам, то вам све време причам. Они су лепо превели страну реч и кажу тајник, где нема лупања главом за грађење женског облика - тајница, док смо ми прихватили страни облик и кажемо секретар, па сад треба да разликујемо секретарку и секретарицу (а ти помену и "секретарца"), што није баш практично. Него, нема везе. Smiley
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #132 у: 22.16 ч. 27.01.2007. »

Аааа, нисмо се били искапирали Smiley сасвим си у праву Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #133 у: 21.28 ч. 01.02.2007. »

Možda je ovo već pominjano, ali me stvarno mrzi da čitam sad ponovo sve strane...

Imala sam skoro raspravu na nekom forumu oko ženskog roda pisca. Meni je savršeno normalna i čak mi vrlo lepo zvuči reč spisateljica, ali sagovornik je SIGURAN (!!!) da to nije srpska reč. Evo prekopah i nađoh je u školskom izdanju Pravopisa pa sam sad sigurna da jeste srpska (pretpostavljam da je on hteo da kaže da je hrvatska, čekam još odgovor). Ali me zanima kako vama ta reč zvuči, i da li je izbegavate? Meni se baš dopada i redovno je koristim. Lalević pominje samo spisateljku (uz spisatelja), ali nikog nisam čula da tako kaže. Ako ne koristimo ovu reč, šta bismo stavili kao pandan piscu? (Ako uzmemo u obzir da za književnicu postoji književnik).
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

« Одговор #134 у: 21.42 ч. 01.02.2007. »

Не избегавам је, и алтернативно користим оба облика. Додуше, МОРАМ рећи да ми "списатељица/-ка" спрам "књижевница" значењски носи одређену дозу лежернијег приступа чину писања или слабијег квалитета завршног продукта. (Рецимо, Десанка Максимовић ми је књижевница, док су неке тренутно тиражне жене с два презимена списатељице.)

Од "писац" немамо женски род, али имамо реч "књижевница". Генерално су двосложне речи на -ац проблематичне: писац, борац, талац, купац итд. Код вишесложних често добро иде варијанта на -ка: Мостарка, илегалка, индустријалка... мада не увек: код гледа-, слуша-, чита- + -лац мора се променити суфикс да би се добило -тељка.
« Задњи пут промењено: 21.44 ч. 01.02.2007. од Фаренхајт » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 25
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!