alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #135 у: 21.57 ч. 01.02.2007. » |
|
Da li bi onda i na muški rod primenio takvu razliku u shvatanju kvaliteta? Mislim da li bi tretirao dublet pisac/književnik isto kao spisateljica/književnica?
Meni spisateljica nije toliko kvalitativno različita, koliko je šire shvatam (mada, kad razmislim, to i jeste u suštini to). Naime, književnik/književnica nekako mi se podrazumeva da će pisati umetničku književnost, dok za pisca/spisateljicu i ne mora da znači. Ali po mom nekom shvatanju pisac/spisateljica dođu kao širi pojam koji obuhvata uži, književnika/kniževnice. Naravno ovo je moje subjektivno gledište.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
Поруке: 803
|
 |
« Одговор #136 у: 22.13 ч. 01.02.2007. » |
|
Dublet mi nije pisac/književnik nego spisatelj/književnik. I da, tretiram to isto kao i u ženskom rodu. Što se pisca tiče, čini mi se da ga u smislu kvaliteta izravnavam s književnikom.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #137 у: 22.28 ч. 01.02.2007. » |
|
Ни ја не бих никада за Десанку Максимовић рекао да је списатељица. Чини ми се да је суштина управо у квалитативној разлици. Dublet mi nije pisac/književnik nego spisatelj/književnik. I da, tretiram to isto kao i u ženskom rodu. Претече ме Фаренхајт за десет минута. Хтео сам исто ово да кажем. За мене су типични списатељи, да не помињем наше, Роберт Ладлам и Џон Гришам.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 22.32 ч. 01.02.2007. од Зоран Ђорђевић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #138 у: 22.35 ч. 01.02.2007. » |
|
Нешто друго. Шта ћемо са женама које су завршиле машински факултет? Мушкарци су машинци, а жене нису ни машинке ни машинице.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #139 у: 22.44 ч. 01.02.2007. » |
|
Mašinci su samo u razgovoru, a inače su mašinski inženjeri ili inženjeri mašinstva. (A u razgovoru će onda i biti jasno da se pod "mašinkom" razume "(diplomirana) studentkinja mašinstva".)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #140 у: 22.58 ч. 01.02.2007. » |
|
a inače su mašinski inženjeri ili inženjeri mašinstva. Онда су жене машинске инжењерке??? Радим већ 33 године у металопрерађивачкој фабрици и нисам чуо да је неко за жену рекао да је машинка. Увек и само машинац. Друго су правници и правнице, али машинци, економисти, преводиоци... никада се нису феминизирали.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 23.04 ч. 01.02.2007. од Зоран Ђорђевић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #141 у: 23.28 ч. 01.02.2007. » |
|
Ekonomistkinja, prevoditeljka... Biće da se u vašoj sredini nisu feminizirali. Ili da vi to pak niste propratili.
Naravno da su žene mašinske inženjerke ili inženjerke mašinstva. Kao što su neke druge žene elektroinženjerke, inženjerke tehnologije, građevinske inženjerke itd.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 500
|
 |
« Одговор #142 у: 23.35 ч. 01.02.2007. » |
|
Pa, nisam sigurna da se razlika između termina „književnica“ i „spisateljica“ može definisati na osnovu kvaliteta njihovog književnog dela, bez obzira da li su u pitanju Dame S Dva Prezimena, ili S Jednim  , mada priznajem da se zaista u praksi često oseća baš takav prizvuk. Nekako nisam sigurna da je to korektno  A za Desanku Maksimović bih zaista pre svega rekla da je pesnikinja. Ili prosto pesnik 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 23.37 ч. 01.02.2007. од Lolita »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #144 у: 15.35 ч. 13.02.2007. » |
|
Evo jednog zanimanja u kojem ima mnogo žena, a nisam čula lep „ženski“ naziv za njega: (turistički) vodič. Šta mislite o tome?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
bukuroshe
језикословац
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 192
|
 |
« Одговор #145 у: 19.00 ч. 13.02.2007. » |
|
Vodilja?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #146 у: 19.12 ч. 13.02.2007. » |
|
Reč vodilja je baš lepa, ali me jednostavno nekako suviše asocira na zvezdu vodilju  Turistička vodilja. Meni to vrlo neobično zvuči. No, može biti da se jednostavno treba navići na takve izraze, i onda oni počnu da zvuče normalno. Verovatno je tako. Međutim, žena u toj struci ima možda čak i više nego muškaraca, pa opet nisam čula nijedan „ženski“ termin za turističkog vodiča. Ima li još neko neku ideju?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #147 у: 19.24 ч. 13.02.2007. » |
|
Zanimljivo je kako su se od istog glagola diferencirale tri raznoznačne imenice s različitim sufiksima: vođa, vodič, voditelj. Pošto i ja, kao i Lolita, vezujem "vodilju" uz "vođu", onda od "poslovođa/računovođa/knjigovođa" kažem "poslovodilja/računovodilja/knjigovodilja", a od "vodič" pojma nemam šta bih uradio... zasad ništa  U muzici postoji izraz "vođica", ali ne označava ljudsko biće nego određeni stupanj muzičke lestvice. Principijelno, međutim, ne bi bilo prepreke da mu se značenje proširi.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 19.25 ч. 13.02.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #148 у: 19.31 ч. 13.02.2007. » |
|
Ponekad se čuje vodičica, za šta cenim da bi bilo najsvrsishodnije.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #149 у: 19.35 ч. 13.02.2007. » |
|
Sećam se da je u jednom od najgorih prevoda na koje sam u životu naišla stajalo doslovce turist-voditeljica. Slažem se sa Lolitom sasvim kad je reč o vodilji, ali ipak mi to još i najbolje zvuči, verovatno zbog kratkoće.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|