Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #165 у: 20.29 ч. 06.05.2007. » |
|
Ево зашто се опет јављам у вези са овом темом. У вечерашњим вестима чујем: ''Сутрашњој седници председаваће најстарија посланица, Борка Вучић''. Као да се скупштина састоји само од жена, или да, по нечему, најстарија од жена међу члановима парламента треба да председава. И даље не разумем зашто жене инсистирају на томе да буду дописнице, боркиње и слично.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #166 у: 21.06 ч. 06.05.2007. » |
|
Да си женско вероватно би разумео. Посланица значи нешто друго, па макар то било и архаично. Не могу да схватим жену која би себе назвала посланицом. Иако је језик жива твар која се стално мења, ипак је ружно измишљати разне боркиње и педагогиње, јер српски језик је једноставно такав. (Уосталом, никад не кажемо ни: "Ако видиш некога тамо, реци јој да дође.") Мајсторице и генералице су код нас увек биле жене мајстора и генерала. Али опет, када је тај процес већ кренуо, касно је сад га зауставити. Зар се не уклапа савршено у ухо песникиња и учитељица? Горе је да за нека занимања имамо мушке и женске облике, а да за нека друга форсирамо само мушке...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #167 у: 21.18 ч. 06.05.2007. » |
|
Али опет, када је тај процес већ кренуо, касно је сад га зауставити. Питање је зашто је кренуо. И гангрена је процес који је тешко зауставити.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 731
|
|
« Одговор #168 у: 21.30 ч. 06.05.2007. » |
|
Izgleda da bi se ovde najtoplije pozdravilo kad bi se srpski jezik (dekretom?) vratio u stanje iz Vukovog doba...
Da, u Nušićevo vreme je i ministarka bila ministrova supruga, ali DOKLE će (bre) ta Nušićeva komedija da diktira jezička pravila? Hoće li se nekad za neku jezičku pojavu reći da je PREVAZIĐENA, da je ANAHRONA, da životna realnost NADILAZI tu takozvanu "tradiciju"? Ili će nam u svim jezičkim pitanjima Belić i njegovi savremenici zauvek ostati totalna avangarda?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #169 у: 21.33 ч. 06.05.2007. » |
|
Bilo bi, po mom mišljenju, čudno da taj proces nije krenuo. Ranije žene nisu mogle da rade baš bilo gde, pa shodno tome nismo imali žensku verziju imena za takva radna mesta. Srpski jezik je, za razliku od nekih drugih s kojima neki povlače paralelu, jezik u kom se muški i ženski nazivi za isti posao tradicionalno razlikuju (zaista su retka zanimanja kojima se i žene bave od pamtiveka a da imaju samo muški naziv). Stoga ne vidim prepreku da se i „novopoženstvenjenim“ poslovima daju odgovarajući nazivi, sve dok je to u skladu s gramatičkim pravilima (a nažalost, ovo često izostaje: *sociološkinja i sl.). Koliko god da sada para uši, za nekoliko desetina godina biće sasvim normalno, baš kao što su i sad normalni ženski nazivi nekih drugih zanimanja, oni koji su već duže u našem jeziku.
Ovo ne znači da mi je posebno stalo do ženskih naziva; lično mi je sasvim svejedno, ali čini mi se da je pomenuti proces posledica čiste logike.
|
|
« Задњи пут промењено: 21.52 ч. 06.05.2007. од Бојан Башић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #170 у: 23.08 ч. 06.05.2007. » |
|
Слажем се, али вест коју сам вечерас чуо, онако како је изречена, звучи због тога потпуно несувисло.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #171 у: 23.51 ч. 06.05.2007. » |
|
Da, u konkretnom slučaju smeta kontekst, jer ovako može da ispadne da je ona najstarija među ženama u parlamentu, ne računajući muškarce. Inače nemam ama baš nikakvih problema s rečju poslanica, otkad je to zabranjeno da jedna reč ima više značenja? Mnogo mi više para uši pedagoginja ili sociološkinja. Ali to je opet samo moj utisak. Takođe mislim da je sasvim normalno da reči koje su nekada označavale samo ženu vršioca zanimanja sad dobiju značenje žene u toj profesiji, to je daleko normalnije jer se ni na ženu više ne gleda po zanimanju muža, ili se bar nadam da je tako. Ne bi trebalo da bude zabune oko toga, a ako je još uvek ima uskoro je neće više biti. Da ne pominjem što opet, meni lično, lepše zvuče konstrukcija poslanica od poslanik i guvernerka od guverner, nego sad da se izmišljaju neki novi sufiksi na silu boga.
|
|
« Задњи пут промењено: 23.57 ч. 06.05.2007. од alcesta »
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #172 у: 15.43 ч. 07.05.2007. » |
|
A zašto je rogobatno da se kaže "najstarija poslanica" čak i ako se misli na celokupnu skupštinu, a ne samo na predstavnice u njoj? Nije li to indirektna posledica toga je "normalno" reći za Borku Vučić da je poslanik, ali "nezamislivo" reći za Dragoljuba Mićunovića da je poslanica? Dokle god se seksizam u srpskom bude smatrao prirodnim, neizbežnim i "tradicionalnim" stanjem stvari, i dokle god se suprotna rešenja budu smatrala "nesuvislim" i "gangrenoznim", dotle će nam jezik ostati nemoćan i anahron (i pri tome ćemo se verovatno vrlo rado rugati Hrvatima koji, s manje ili više uspeha, imaju jezičku politiku).
|
|
« Задњи пут промењено: 15.47 ч. 07.05.2007. од Нескафица »
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #173 у: 16.05 ч. 07.05.2007. » |
|
Mislim da preteruješ. Prosto, poslanici nisu poslanice, kao što si i sam lepo rekao, a dok god budemo imali (i ne samo mi) šovinističku gramatiku u kojoj je muški rod nemarkiran a ženski markiran, ne može se mnogo učiniti. To seže mnogo dublje od leksike pa je zato i teže promeniti.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #174 у: 16.23 ч. 07.05.2007. » |
|
Stoji to što kažeš u vezi s (ne)markiranošću, ali takođe stoji da postoje i (ne tako retke) situacije u kojima se (ne)markiranost može prevazići ili prosto zanemariti, a ovo je jedna od takvih. Problem je samo taj što se insistira na tome da je m. r. UVEK nemarkiran a ž. r. UVEK markiran.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #175 у: 18.09 ч. 07.05.2007. » |
|
Čini mi se da Zoran i alcesta skreću pažnju na nespretnu izjavu; jednako bi bilo kad bismo rekli da će nešto raditi najstarija učiteljica, pri tom ne misleći na najstariju žensku osobu koja se bavi učiteljskim poslom, već najstariju bez obzira na pol.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Нескафица
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #176 у: 18.59 ч. 07.05.2007. » |
|
Ali ja tu ne vidim nespretnost. Daleko nespretnije bi bilo "najstariji učitelj Milka Perić". Ako se želi izdvojiti podskup žena, reći će se "najstarija od učiteljica" ili "najstarija među učiteljicama", a ovako kako je rečeno (po mom sudu) može se shvatiti samo kao "najstarija osoba u čitavom nastavnom kadru, koja je sticajem okolnosti žena".
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #177 у: 22.27 ч. 07.05.2007. » |
|
Испадох мушки шовиниста, а немам ни намеру да то будем.
Егон Фекете је једном лепо рекао - нешто ће се од тога ''примити'', а нешто, оно што се утерује на силу супротно језичкој логици и звучности, једноставно неће. Видећемо.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #178 у: 22.36 ч. 07.05.2007. » |
|
Испадох мушки шовиниста, а немам ни намеру да то будем.
Ne birinite, Zorane, evo ja se slažem s vama za konkretan primer (odnosno ne mislim da se može shvatiti samo na jedan način), pa valjda neću ispasti muški šovinista, bar se nadam.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959
|
|
« Одговор #179 у: 10.09 ч. 08.05.2007. » |
|
Укуцајте у Гугл реч poslanica па ће бити јасно зашто то не одговара као назив за посланика женског рода. Реч већ има дебелу мотивацију за потпуно другачије значење.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|