Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Muški" nazivi zanimanja u ženskom rodu
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.09 ч. 18.03.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 20 21 [22] 23 24 25
  Штампај  
Аутор Тема: "Muški" nazivi zanimanja u ženskom rodu  (Прочитано 325857 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић
Поруке: 155

« Одговор #315 у: 23.03 ч. 22.03.2009. »

Nema ženskog kovača, ne bave se žene time. (A, bogami, više gotovo ni muškarci.)

Nije tačno. Žene rade u kovačnici... novca.  Cheesy
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #316 у: 23.56 ч. 22.03.2009. »

Ценим да је уобичајеније „ковница (новца)“, мада може и „ковачница (новца)“.
Сачувана
Вукотић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Душан Вукотић
Поруке: 155

« Одговор #317 у: 00.25 ч. 23.03.2009. »

Цитат

Da, u pravu si. "Kovnica novca" bi bilo prikladnije Embarrassed
Сачувана
aleksandra7
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58

« Одговор #318 у: 00.26 ч. 23.03.2009. »

Жив се човек на све навикне, тако кажу. Мени рецимо нека од тих имена уопште не изгледају необично јер их се наслушах у Хрватској од малих ногу. Ево нпр. докторка, педагогица, инжињерка,па имали смо и директорицу школе, па и те тајнице, техничарке, тјелесне одгојитељице, те професорице, кемичарке и све је то нама било уобичајено, као и многа друга имена тога типа.
Сачувана
aleksandra7
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #319 у: 00.27 ч. 23.03.2009. »

Некако ми то више хрватски звучи та "ковница". Па код њих је кованица метални динар, ако се још добро сећам?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #320 у: 08.10 ч. 23.03.2009. »

Како сте имали директорицу школе? Ваљда сте имали равнатељицу? Не може „’ковница’ да звучи више хрватски“, пошто се управо на нашим кованицама (ковани новац, јелте) може прочитати да потичу из ковнице новца. Ово су све врло обични изрази и на српском.
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #321 у: 10.10 ч. 23.03.2009. »

...грађевиница/грађевинка итд. ...

Moja supruga (inženjerka elektrotehnike, tj. banderašica) je dugo radila u sve-ženskoj projektanskoj firmi, tako da sam ja savršeno navikao da su joj koleginice iz susedne kancelarije bile građevinke. Smiley

Jedino su one druge ostale arhitekte... pošto su se vređale kad su ih zvali arhitetke... ne znam zašto...  Roll Eyes
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #322 у: 10.36 ч. 23.03.2009. »

Аха, спретник муњарства, што би рекли Хрвати. Grin Тј., спретница муњарства. Smiley

Хаха, архитеткама сам ја звао своје колегинице са факса, нисам знао да је ово шире распрострањено!
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #323 у: 14.57 ч. 23.03.2009. »

Не бих се чудио ако ускоро чујем за хируршкињу.
Сачувана
durdubak
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129

« Одговор #324 у: 15.32 ч. 23.03.2009. »

Juče je u Blicu pisalo da će u Evropskoj uniji biti zabranjeno razlikovanje gospođe i gospođice jer to nije politički korektno, tj. uvredljivo je razlikovati žene po bračnom statusu, pa vi sad vidite. Evo i link http://www.blic.rs/svet.php?id=84671
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #325 у: 17.18 ч. 23.03.2009. »

To je već stvarno zlo i naopako. Ne podseća li vas to neobično na Orvelov novogovor iz „1984.“?

Na isti način, sve su žene u socijalističkom jeziku postale „drugarice“; što je, kako piše Ljuba Simović, samo značilo to da će i žene u komunizmu, kao i kazani, biti zajedničke.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #326 у: 17.45 ч. 23.03.2009. »

Стварно будалаштина. Неко од тамошњих коментатора примети да ће и „мушко“ те „жеснко“ постати „политички неподобни изрази“, па ће се морати рећи „људско биће“. (Ако заусте и борци за права животиња, вероватно ће једини подобан израз у будућности бити „живи створ“ или „живо биће“.) Други неко примети да је и именица „жена“ на енглеском такође увредљива — woman, јер у себи садржи реч „мушкарац“ — man.
Сачувана
aleksandra7
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #327 у: 18.22 ч. 23.03.2009. »

У оно доба су се у Хр. неке речи могле рећи и на више начина, али да не будеш лоше протумачен. Заиста је била Директорица.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #328 у: 18.32 ч. 23.03.2009. »

A šta je sad pa vama strašno to što se u Jevropi više ne razlikuje gospođica od gospođe, kad u srpskome jeziku više nema Jovanovićeve i Jovanovićke, nego su i jedne i druge sad ovo drugo? Jednostavno, nekad su gospođice bile uglavnom mlade devojke, tako da je i taj deminutiv odgovarao takvoj osobi, danas ima dosta žena koje se nikad nisu udavale (i mnoge od njih ne zato što nisu imale prilike nego jednostavno nisu htele), ili jednostavno žive u vanbračnoj zajednici (neće žene da se venčavaju, šta će im to u životu) koje su u Jevropi prilično napredno regulisane i ne zaostaju u pravima za klasičnim brakovima, pa više ni ta podela na gospođice i gospođe nije baš najtačnija niti ima smisla. Jednom prilikom sam pričala sa jednom Španjolkom od nekih 45-50 godina o tome, i njen komentar je bio: Kakva bre senjorita, ja u 50 godina? Svi smo mi senjore, udate ili neudate, zvati nekog od 50 godina senjorita je pre svega glupo i mačoistički (to vi kažete seksistički). Uostalom, šta koga briga da li je neko udat ili nije? Možda se muškarci dele na gospodinčiće i gospodu? Naravno da ne. Zašto bi se onda to radilo sa ženama? Ako se svi muškarci, bilo oženjeni bili neoženjeni, oslovljavaju sa gospodine, zašto onda sve žene ne bi mogle biti gospođe?
« Задњи пут промењено: 18.35 ч. 23.03.2009. од Brunichild » Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #329 у: 18.35 ч. 23.03.2009. »

Juče je u Blicu pisalo da će u Evropskoj uniji biti zabranjeno razlikovanje gospođe i gospođice jer to nije politički korektno, tj. uvredljivo je razlikovati žene po bračnom statusu, pa vi sad vidite. Evo i link http://www.blic.rs/svet.php?id=84671

Због овога се више не говори Перићева и Перићка, него само Перићева.
"Политичка коректност" је ђавоља ствар. Свашта се ту може подметнути (и наметнути).
Слажем се са Ђорђем и Мирославом да је то будалаштина. Зашто је увредљиво бити удата или неудата?
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 20 21 [22] 23 24 25
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!