Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #90 у: 21.18 ч. 22.01.2007. » |
|
Немој тако. Феминисткиње могу да се буне јер ће у том случају за исто занимање постојати два израза за мушкарце, а само један за жене. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 10.57 ч. 23.01.2007. од Дарко Новаковић »
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960
|
 |
« Одговор #92 у: 21.44 ч. 22.01.2007. » |
|
Postoji gomila imenica koje imaju samo zenski rod.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #93 у: 21.56 ч. 22.01.2007. » |
|
Да, баш сам претражио Лаловићев речник синонима. Како живописних речи има. Нпр. рашчепуља, роспија и слично. Нисам знао да роспија има ово значење.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
Поруке: 803
|
 |
« Одговор #94 у: 22.11 ч. 22.01.2007. » |
|
Пеђа, гомила именица за ЗАНИМАЊА? Нешто нисам сигуран... Мада можда и грешим. Хајде наведи неку.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 500
|
 |
« Одговор #95 у: 22.16 ч. 22.01.2007. » |
|
Feministkinje mogu da se bune jer će u tom slučaju za isto zanimanje postojati dva izraza za muškarce, a samo jedan za žene Feministkinje će se uvek buniti, ma koliko bilo kakvih izraza postojalo o bilo čemu 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #97 у: 22.52 ч. 22.01.2007. » |
|
Ne vidim ni zašto se ne bi moglo reći psiholog ili muzikolog, gospođa ili gospođica ta i ta. Zaista mrzim da se reči tvore „na silu“, iz bilo kojih razloga. Ako se već zna o kome se radi, ne vidim zašto bi bilo kojoj ženi smetalo da je nazivaju „pedagogom“, a ne „pedagoškinjom“. Naravno, reči koje zvuče sasvim normalno i normalno se upotrebljavaju (profesorka, doktorka, glumica itd.) treba koristiti, ali ne moramo valjda na silu boga tvoriti reč samo da bi ona izražavala (navodno  ) prirodni rod onoga ko je imenovan. TO je, po meni, seksizam. A što se tiče feministkinja i rimovanja, nisam sigurna da se radi samo o "željama". Mislim da mešate uzrok i posledicu
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #98 у: 08.06 ч. 23.01.2007. » |
|
Ja sam već rekla kakav je moj stav po ovom pitanju. Ne znam zašto kod nas svi uvek moraju da iskopaju nešto negativno u svakom pokušaju. Stvarno smo opterećen narod. Zbog čega je problem uvesti ženske parnjake? Nazivati takav pokušaj seksizmom je, blago rečeno, neodgovarajuće. Čudo kako neke stvari olako prihvatamo i nimalo ne cenimo, a do njih je trebalo doći nekada i krvavim raspravama. Farenhajte, potpuno se slažem sa sufiksima. Pravo da ti kažem, prvi put sam baš ovde čula to -Škinja. Do sada sam mislila da taj sufiks stavljamo na imenice muškog roda koje završavaju sa ga, a da -kinja ide na imenice koje završavaju slovom g.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #100 у: 15.28 ч. 23.01.2007. » |
|
Много су ми накарадне оне феминистичке творбе "психолошкиња, музиколошкиња, педагошкиња" и сл. Ако се већ род мора мењати, далеко ми боље делују варијанте "психологиња, музикологиња, педагогиња", усвојене у Хрватској. А неколиким феминисткињама сам рекао: "Свака част вашем феминизму кад желите да се римујете са 'слушкиња' а не са 'богиња'."  Можда је боље и психологичарка, музикологичарка, педагогичарка.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #101 у: 15.36 ч. 23.01.2007. » |
|
Писали су језикословци о том облику, Ђорђе. Сматрају да га треба оставити у ђачком жаргону, где суфикс "-ичарка" означава наставницу одговарајућег предмета (очито сковано по аналогији са "математичарка, хемичарка, физичарка, музичарка, историчарка" итд.).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #102 у: 15.37 ч. 23.01.2007. » |
|
To već ne može, pošto bi muški rod onda glasio psihologičar, muzikologičar, pedagogičar.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #103 у: 15.56 ч. 23.01.2007. » |
|
Akademik? Nabrojte mi koliko ima žena koje su članovi SANU! To donekle objašnjava nepostojanje parnjaka, mada ko zna, možda jednog dana budemo prihvatili kao sasvim normalno akademkinja. Ако извучемо паралелу с именицом "католик", где је "католкиња" разговорно а "католИкиња" књижевно, држим да би било боље "академИкиња". Ево и мале анкете: шта вам делује прихватљивије - "Инспектор Петровићева је изјавила..." или "Инспекторка Петровић је изјавила..." (пошто "Инспектор Петровић је изјавила..." никако не може - у српском именице имају природни род и ту збора нема.) И као королар претходне анкете: како интервенисати у случајевима "незгодних" презимена, рецимо: "Гувернер Удовички је изјавила..." Творба "Удовичкијева" граматички не долази у обзир.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 16.05 ч. 23.01.2007. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #104 у: 17.15 ч. 23.01.2007. » |
|
Volela bih da mi neko kaže (jer zaista ne znam, a ne mogu ni da zamislim) da li i u drugim jezicima postoje slična upinjanja da se stvore reči koje bi označavale ženu pilota, hirurga, itd, ili je i to naš, srpski specijalitet Moram da konstatujem da je zaista šteta što još nijedna žena nije dospela u SANU, ali svakako, to nije zbog toga što im to brani nekakav zakon ili nečiji seksizam. A što se recimo pilota (pilotkinja? pilotica?) tiče, u nekim razvijenijim afričkim zemljama postoji znatan broj žena pilota, što kod nas nije slučaj. Završile žene školu, položile ispite i pilotiraju. Naše žene valjda čekaju da im se prvo smisli odgovarajuća titula. Možda je isti slučaj i sa SANU
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|