Ima.
Ovde je u pitanju jednosložni pridev: str
og
Komparativ:strog- + -j- + -i/a/e > stroži otac/stroža mati/strože dete.
U reči strog + -j- dolazi do jotovanja pa dobijamo stro
ži.
Superlativ: naj + komparativ > naj+stroži > najstroži
Komparacija prideva je opširna tema.
I Komparacija prideva tako što se na osnovu prideva doda -ij- + nastavak za lice -i/a/e
a) Ima dvosložnih i višesložnih prideva koji dobijaju u komparativu -ij- (hrabriji, slobodniji, zadovoljniji, spremniji, bogatiji, siromašniji, jadniji, vitkiji, krotkiji);
b) jednosložnih koji takođe u komparativu imaju -ij- (noviji, slaniji, sitiji, stariji).
II Komparacija prideva: osnova prideva + -j- + nastavak za lice -i/a/e. Ovde uvek dolazi do jotovanja.
a) jednosložni pridevi s dugim vokalom u osnovi (mlâd) + j + i/a/e > mla
đi (jotovanje) čovek/mlađ
a žena/mlađ
e selo.
Napomena: ovi pridevi u pozitivu u osnovi imaju dug vokal, ali u komparativu kratak! (mlađi, življi, jači, brži, češći, crnji, grublji, gušći, tvrđi).
b) jednosložni pridevi s kratkim vokalom u osnovi (tu spada ovaj tvoj strog) i kratak vokal u komparativu: stroži, tiši.
c) dvosložni pridevi: viši, dub
lji, niži, slađi, da
lji.
Molim te ne pitaj kako je od dubok (dub- + -j- + -i/a/e) dobijeno dublji, jer ću te objašnjenjem ubiti u pojam.
d) samo 3 prideva dobijaju -š- u komparativu: lak, lep, mek > lakši, lepši, mekši
III Nepravilna komparacija, o kojoj je već bilo reči (tzv. supletivni oblici komparativa), gradi se tako što se za komparativ uzimaju oblici osnova drugih reči:
dobar-bolji-najbolji;
zao-gori-najgori;
mali-manji-najmanji;
velik-veći-najveći
Vidi, moglo je ovo još da se zakomplikuje, tj. još da se detaljiše. Prvo sam ti napisala šta je pravilno, ali kad si pitao zašto, da ne bih lupala, lepo sam prepisala objašnjenja iz Gramatike srp. j. Živojina Stanojčića i Ljubomira Popovića, ali nisam mogla da unesem akcente (kod mene to netje u forum da se prenese
)