Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Етници
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.24 ч. 09.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Штампај  
Аутор Тема: Етници  (Прочитано 73615 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #30 у: 23.50 ч. 30.10.2007. »

I tu će verovatno najblagozvučnija biti tuđica "Galisijani/Galicijani", po uzoru na "Italijani".
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #31 у: 09.14 ч. 31.10.2007. »

I tu će verovatno najblagozvučnija biti tuđica "Galisijani/Galicijani", po uzoru na "Italijani".

A sto ne po uzoru na Valencijanci? Galicijanci? Mislim, kako se odredjuje koji ce se uzor pratiti? Jer, onda bi trebalo da bude Valencijani, po uzoru na Italijani, ali je ipak Valenicijanci.

PS: Zasto je Galisijani tudjica?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #32 у: 09.39 ч. 31.10.2007. »

To je prosto moj lični utisak (blagozvučnost je uvek subjektivna osobina Smiley)

PS. Iz istog razloga iz kog je "Italijan" tuđica - tamo se, naime, kaže "Italiano" odn. "Valenciano". (U srpskom ne postoji samostalan sufiks -an u funkciji tvorbe etnika, a tako bi se morala tumačiti tvorba "Italija+an" kad bi bila domaća. Isto i kod "Milanez, Bolonjez", što je još i ponajčešće u odnosu na Milanac, Milanjanin odn. Bolonjac, Bolonjanin.)

(Privatno, -ijanci me uvek asocira na neke vanzemaljske rase iz jeftinih SF produkcija.)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #33 у: 09.43 ч. 31.10.2007. »

Hvala na odgovoru.

Privatno: A sto -ijanci kad se kaze Mars-ovci a ne Mars-ijanci i venzemalj-ci a ne venzemalj-ijanci? Cheesy
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #34 у: 09.45 ч. 31.10.2007. »

Zato što se planete večito zovu na -ija Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 10.00 ч. 31.10.2007. »

Hm... Ne bih da budem pain in the ass... But... Smiley

Mars
Venera
Zemlja
Neptun
Merkur
Jupiter
Saturn
Uran
Pluton

Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #36 у: 10.11 ч. 31.10.2007. »

Al odakle sad pa to?Huh Ja bih rekla od Galicija - Galicijanci. Kao Valencija - Valencijanci (a ne Valenžani ili Valinčani Grin)

U opštem slučaju vrlo je nezgodno utvrditi da li završno -ija otpada pred nastavcima. U ovom slučaju deluje mi da je -ija u Galicija potpuno isti tip završetka kao u Andaluzija, a za ovo drugo imamo potvrdu iz Pravopisa.

Ponekad mogu pomoći i drugi jezici, pa tako na nemačkom (recimo) imamo Andalusien i Galicien, ali Valencia (tj. u prvim dvama primerima završno -ia u španskom jeste samo nastavak koji su Nemci zamenili svojim, dok je u trećem to neodvojivi deo imena).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #37 у: 10.19 ч. 31.10.2007. »

Al odakle sad pa to?Huh Ja bih rekla od Galicija - Galicijanci. Kao Valencija - Valencijanci (a ne Valenžani ili Valinčani Grin)

U opštem slučaju vrlo je nezgodno utvrditi da li završno -ija otpada pred nastavcima. U ovom slučaju deluje mi da je -ija u Galicija potpuno isti tip završetka kao u Andaluzija, a za ovo drugo imamo potvrdu iz Pravopisa.

Ponekad mogu pomoći i drugi jezici, pa tako na nemačkom (recimo) imamo Andalusien i Galicien, ali Valencia (tj. u prvim dvama primerima završno -ia u španskom jeste samo nastavak koji su Nemci zamenili svojim, dok je u trećem to neodvojivi deo imena).

Da, sve to zvuci jako lako, medjutim, zasto bismo gledali druge jezike? I zasto bas nemacki? Kad na spanskom imena sve tri pokrajine imaju isti nastavak i u srpski su takodje prenesene sa istim nastavkom, ne vidim zasto bi se onda njigovi etnici razlikovali, ali se ipak razlikuju. Jasno je ko dan da se kaze Andaluzanin, i jasno je ko dan da se kaze Valencijanac. Dakle, jedino sto mogu da zakljucim je da je proizvoljno odabvrano da stanovnik Andaluzije bude Andaluzanin a ne Andaluzijanac, a stanovnik Valencije Valencijanac a na Valenijanin. Onda logicno zakljucujem da i za Galiciju mogu da odaberem prema "blagozvucnosti", a meni licno "blagozvuci" vise Galicijac ili Galicijan nego Galicanin.

Mislim da je ipak potrebno da neko napise recnik etnika, jer mi se cini da i ovde vlada blagi haos kao sto je vladao i u engleskoj transkripciji dok se nije pojavio Prcic.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #38 у: 14.24 ч. 31.10.2007. »

Mars
Venera
Zemlja
Neptun
Merkur
Jupiter
Saturn
Uran
Pluton

Brunhilda, nisam rekao "astronomska literatura" nego "jeftina SF (naučnofantastična) produkcija". U takvoj retko kad figuriraju realne planete.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #39 у: 14.26 ч. 31.10.2007. »

Mars
Venera
Zemlja
Neptun
Merkur
Jupiter
Saturn
Uran
Pluton

Brunhilda, nisam rekao "astronomska literatura" nego "jeftina SF (naučnofantastična) produkcija". U takvoj retko kad figuriraju realne planete.
Ahhhh... Smiley Ja to ne citam... Sori.Smiley
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #40 у: 00.53 ч. 01.11.2007. »

Da, sve to zvuci jako lako, medjutim, zasto bismo gledali druge jezike? I zasto bas nemacki? Kad na spanskom imena sve tri pokrajine imaju isti nastavak i u srpski su takodje prenesene sa istim nastavkom, ne vidim zasto bi se onda njigovi etnici razlikovali, ali se ipak razlikuju.

Pokušaću ovako. Kod nas imaš, recimo, ime Mica, a imaš i imenicu radnica. Iako se oboje završava sa -ica, postoji bitna razlika: u drugom imamo sufiks -ica, dok je u prvom to samo  kombinacija slova koja se tako „slučajno“ zadesila.

Sad treba slično da vidimo šta je šta u nazivima Andalucía, Galicia, Valencia. U španskom postoji sufiks -ia, ali možda je završetak jednostavno „slučajno“ ispao tako (tj. nezavisno od postojećeg sufiksa). I tu imamo problem, jer španskom sufiksu -ia odgovara naš sufiks -ija, a španski „slučajni“ završetak -ia prenosimo (transkribujemo) opet kao -ija; dakle, i u našem jeziku se sufiks koji upotrebljavamo u takvim primerima poklapa s „običnim“ završetkom, pa opet nemamo na osnovu čega da razvrstamo. E baš tu je nemački zgodan, jer on za slične potrebe ima sufiks -ien, što nam omogućava da razlikujemo reči sa dodatim sufiksom od rečî sa „slučajnim“ završetkom -ia (budući da će prvi u nemačkom preći u -ien, a drugi ostati kakav jeste). Nije, dakle, nemački bitan zato što je nemački, već zato što koristi drugačiji sufiks te možemo razlikovati šta je šta; u istu svrhu mogli smo se poslužiti češkim, danskim, holandskim, švedskim (verovatno još nekim, ovo je na prvu ruku).

Ovo svakako nije „vrhovni argument“ — možda se sufiksi negde zapetljaju u trouglu srpskog, španskog i nemačkog (ili kog već) — ali u situaciji kad nemamo baš ništa drugo na raspolaganju ovo ima solidan procenat uspešnosti.

Mislim da je ipak potrebno da neko napise recnik etnika...

Ne verujem da bi ikom smetao takav rečnik, ali ne možemo sedeti skrštenih ruku dok se on ne pojavi — moramo videti kako da se zasad snalazimo bez njega. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #41 у: 09.17 ч. 01.11.2007. »

Mislim da je ipak potrebno da neko napise recnik etnika...

Ne verujem da bi ikom smetao takav rečnik, ali ne možemo sedeti skrštenih ruku dok se on ne pojavi — moramo videti kako da se zasad snalazimo bez njega. Smiley

A da ga mi napisemo? Cheesy

Savrseno jasno objasnjenje, medjutim, previse toga prepusteno slucaju. Hocu da kazem, ovaj princip koji si objasnio, u nekom drugom slucaji mozda i ne upali...
« Задњи пут промењено: 09.18 ч. 01.11.2007. од Brunichild » Сачувана
bura
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
senada mujezinovic
Поруке: 3

« Одговор #42 у: 17.26 ч. 01.11.2007. »

koji naziv je je za stanovnike Kosova?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #43 у: 17.31 ч. 01.11.2007. »

koji naziv je je za stanovnike Kosova?

Kako ono bese? Kosovka devojka? Pa Kosovac i Kosovka. Kosovci i Kosovke.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #44 у: 17.35 ч. 01.11.2007. »

Kosovci/Kosovljani. Reč "Kosovari" je šiptarska.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!