Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Етници
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.03 ч. 24.05.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 5 6 [7]
  Штампај  
Аутор Тема: Етници  (Прочитано 75193 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #90 у: 20.03 ч. 23.04.2008. »

Извини, Б., што сам се насмејала на Нескафичин коментар, али симпатичан је и нема везе ни са чијом глупошћу нити ја то тако видим:). Сад знам да ништа не знам.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #91 у: 20.05 ч. 23.04.2008. »

Da, vrlo je logično, baš kao i u slučajevima "srbijski", "makedonijski", "slovenijski", "rusijski", "španijski" itd.
Grin

Dobro, dobro, aj sad.... Ko ne misli, ispasta... Smiley Evo, idem u cosak da se stidim pet minuta.... Wink
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #92 у: 20.32 ч. 23.04.2008. »

Ма, дај, ни случајно, видиш да ме је, као што ти рекох, кренуло. А колико сам енергије потрошила, боље да сам ти написала мејл. И какав ћошак, какве глупости, сви ми свашта не знамо, само се правимо, као "е, баш сам то и ја мислио/ла; узе ми реч из уста и слично Grin.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #93 у: 20.58 ч. 23.04.2008. »

Ма, дај, ни случајно, видиш да ме је, као што ти рекох, кренуло. А колико сам енергије потрошила, боље да сам ти написала мејл. И какав ћошак, какве глупости, сви ми свашта не знамо, само се правимо, као "е, баш сам то и ја мислио/ла; узе ми реч из уста и слично Grin.
Smiley Па ај, напиши.... Wink
Сачувана
Andrea
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Andrea Njegoševic
Струка: jezikoslovac
Поруке: 3

« Одговор #94 у: 22.53 ч. 15.08.2011. »

Cao svima, ja sam Andrea  :) Naleteh na vas forum trazeci po netu neke etnike i odusevih se vasim predlozima i resenjima, svaka cast! Trenutno se bavim leksikografijom, tacnije saradnik sam na aktuelnom projektu profesora Danka Sipke Veliki srpsko-engleski i englesko-srpski recnik, a sve to pri izdavackoj kuci "Prometej" iz Novog Sada, i kao i svi koji se bave recima, cesto nailazim na nedoumice, a ovakav forum je pravi lek u takvim momentima   A posto je meni sad potreban lek, postavicu odmah nekoliko pitanja u vezi sa etnicima. 

Kako biste rekli za stanovnike sledecih drzava: Burkina Faso, Komori, Mauricijus, ostrvo Man, Palau, Papua Nova Gvineja, Sao Tome i Prinsipe, Trinidad i Tobago, Zelenortska Ostrva?

Inace, poslednja informacija koju imam od profesora Prcica je da vise nece izdavati ni TRLI ni TRGI  :( Mozda nekom peticijom uspemo da mu promenimo misljenje.   Kome je stalo, nek' se prijavi, pa da pocnemo sa skupljanjem glasova   
Сачувана
VPF
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Vladimir Filipović
Поруке: 194

« Одговор #95 у: 16.08 ч. 16.08.2011. »

Burkinafašani ili Burkinjani (jer Vikipedija veli da se koristi i ime Burkina).
Komorani, ili možda Komorjani.
Mauricijci, pre nego Maurićani.
Manjani ili Mankšani (prema pridevskom obliku Manx).
Palauanci.
Zelenorćani, šest slogova.

Saotomljani mislim da je dovoljno za Sao Tome i Prinsipe. Ako baš hoćeš celo ime, možda Saotome-prinsipljani (kao Bosna-hercegovci) ali tad je već prirodnije odustati i reći: stanovnici Sao Tomea i Prinsipea.

Nova Gvineja je fizičko ostrvo, čiji se jedan politički deo zove Papua a drugi Papua Nova Gvineja. Uffff Smiley
Gde god nije izričito bitno da se razlikuje geopolitička podela, predložio bih Novogvinejci (kao Irci ili Samoanci). Gde je baš bitno, valjda može Papua-novogvinejci (Papuanovogvinejci?), ali je opet prirodnije: stanovnici Papue Nove Gvineje.

Ovo je prema mom osećaju (pitala si kako bismo rekli) i ne znam koliko je u skladu s ćitapom.
« Задњи пут промењено: 16.12 ч. 16.08.2011. од VPF » Сачувана
Andrea
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Andrea Njegoševic
Струка: jezikoslovac
Поруке: 3

« Одговор #96 у: 21.48 ч. 17.08.2011. »

Hvala, Vladimire! Slično sam i ja razmišljala, samo sam previdela da Ostrvo Man ustvari nije Man već Men, dakle radi se o Ostrvu Men, ako ćemo po Prćićevom TRGI i tu bih ostavila stanovnik/stanovnica.  I, da, za Mauricijus bih i ja rekla Mauricijac i Mauricijka, a za Komori Komoranin i Komoranka.  Što se pak tiče Papue Nove Gvineje i Sao Tome i Prinsipe, tu sam za varijantu stanovnik/stanovnica. 
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 5 6 [7]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!