Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Šta je pravilnije : Fijat ili Fiat .
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.00 ч. 14.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Šta je pravilnije : Fijat ili Fiat .  (Прочитано 24125 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 15.31 ч. 22.10.2008. »

Извини на мојој необразованости, али шта значи то верзално и дeверзално?
« Задњи пут промењено: 15.44 ч. 22.10.2008. од Brunichild » Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #16 у: 15.33 ч. 22.10.2008. »

Verzalno je CIA, deverzalno je Cija.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 15.42 ч. 22.10.2008. »

Verzalno je CIA, deverzalno je Cija.

E, tek sad te ne kapiram. Pa i jedno i drugo je po pravopisu pravilno, a to što Prćić predlaže je totalno nelogično. Šta si onda ovde mislio:
Zato što se neki akronimi u praksi pišu češće verzalno, što pokazuje da su manje integrisani u sistem našeg jezika. Ipak, Prćić ne vidi razlog zašto se ne bi mogli pisati i deverzalno, pa može i CIje i Cije.
"Prćić ne vidi razlog zašto se ne bi mogli pisati i deverzalno..." — pa deverzalno se već piše i pravilno je — Cija. A ovo što je boldovano (bold je moj) ja ne znam šta je: da li je to verzalno ili deverzalno ili neki mutant između to dvoje? Za mene je samo jedna nelogična reč koja je napisana pola velikim pola malim slovima...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #18 у: 15.45 ч. 22.10.2008. »

Pa ne, i to je verzalno pisanje, samo sa padežnim nastavcima: CIA, CIje, CIji, itd.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 15.46 ч. 22.10.2008. »

Pa ne, i to je verzalno pisanje, samo sa padežnim nastavcima: CIA, CIje, CIji, itd.
A zar ne bi onda moralo da ima negde neku crticu?
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #20 у: 15.56 ч. 22.10.2008. »

Ne, prema Prćićevom prijedlogu, crtica bi se koristila samo u akronimima tipa BBC ili MTV (recimo u BBC-ju, kao i do sada), zato što oni nemaju status riječi, ali bi se inače bez crtice pisalo i recimo UNICEFa, UNICEFu.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 16.01 ч. 22.10.2008. »

Ne, prema Prćićevom prijedlogu, crtica bi se koristila samo u akronimima tipa BBC ili MTV (recimo u BBC-ju, kao i do sada), zato što oni nemaju status riječi, ali bi se inače bez crtice pisalo i recimo UNICEFa, UNICEFu.

Hm, kapiram. Da li to znaci da se to novo pravilo u stvari odnosi na one skracenice koje se mogu pisati i na jedan i na drugi nacin? Mada... BBC se moze pisati i kao Bi-Bi-Si (ili bese bez crtica?), a to bi onda bio deverzalni nacin, jel' da?

Moje licno misljenje je da je ovako kako je sad, bolje i logicnije. Unicefa, Unicefu, Unicefom itd... Ciji, Cije, Cijom i sl. Eta, Ete, Eti itd...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #22 у: 16.10 ч. 22.10.2008. »

Članak pokriva obje vrste akronima (leksikalizovane i poluleksikalizovane). Bi-Bi-Siju je bliže običnoj riječi po statusu nego kada se piše BBC-ju, pa zato ne treba crtica.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 16.12 ч. 22.10.2008. »

Izvini opet na mojoj neobrazovanosti — ali, šta je leksikalizovano i poluleksikalizovano?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #24 у: 18.28 ч. 22.10.2008. »

Ове прве су оне које су добиле статус речи (лексик(а): речи, речничка грађа), а ове друге које нису.
Мада ја мислим да је ова прича само ћаскање, будући да се (још увек) ради о предлозима који нису усвојени.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #25 у: 19.07 ч. 22.10.2008. »

Pa i rekao sam da se radi o prijedlozima, na samom početku priče. Smiley Ipak, u istom članku imamo i pravila za pisanje anglicizama, koja se koriste u Rečniku novijih anglicizama, dok se transkripciona pravila nalaze u prethodnom broju Jezika danas — sve sami prijedlozi za novi Pravopis.

Ima li već nekih Odborovih ocjena ovog prijedloga, poput onih koje je nedavno citirao Bojan u vezi s transkripcijom?
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #26 у: 18.53 ч. 09.02.2014. »

Da li to znaci da se to novo pravilo u stvari odnosi na one skracenice koje se mogu pisati i na jedan i na drugi nacin? Mada... BBC se moze pisati i kao Bi-Bi-Si (ili bese bez crtica?), a to bi onda bio deverzalni nacin, jel' da?

Hm, ovde sam se na tren zapitala (mada sam tu negde odmah i pogodila da može) da li bi ćirilični Бибиси bio pravopisni oblik. I jeste. Međutim, ono što mi je bilo manje poznato, po pravopisu može i latinično-ćirilično (originalna latinična skraćenica sa padežnim nastavcima sa crticom, a po ćiriličnoj šemi = nastavci su po ćiriličnom obrascu, u tekstu pisanom ćirilicom - moja def. zato je rasplinuta i blesava  Cheesy) npr.  BBC-ja (u genitivu naravno). Evo cele te tačke iz školskog Pravopisa.

147. b. Стране скраћенице пишу се тројако: у изворноj латиници, пресловљене на наша слoвa и каткад према страном изговору слова (углавном енглеском):

CGS (систем мера), FBI (гeн. FBI-ja), WMO (гeн WMO-a, Светска метеоролошка организација);
ФБИ (ФБИ-ја), ВМО (ВМО-а), НАТО (НАТО-а);
Би-Би-Си (ген. Би-Би-Сија), поред BBC (BBC-ja) и Бибиси (Бибисија, в.т. 148).

P.S. U stvari, nešto mi je promaklo tj. krivo sam objasnila? Mislim da bi se i u latiničnom srpskom tekstu pisalo BBS-ja (gen.). Hoću da kažem, vrlo verovatno da ne postoji ćirilični napram latiničnog obrasca kreiranja nastavaka. Nastavak -ja, se može biti, dodaje zato što se izgovor skraćenice završava na -i. Kao npr. kada kažemo/pišemo na MTV-ju.
« Задњи пут промењено: 19.12 ч. 09.02.2014. од Ena » Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!