Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Велико слово
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.18 ч. 15.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Велико слово  (Прочитано 6020 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 11.05 ч. 01.11.2007. »

Имам једну недоумицу. Готово сам сигурна да су ме учили да се титуле пишу великим словом када се у неком тексту мисли на одређену особу, међутим, не могу да нађем референцу за то у Правопису. Додуше, имам само школско издање и издање из 60, па ме интересује да ли има нешто у оном Правопису из '93.

Да објасним мало боље, пошто мени ова терминологија не иде баш од руке. Smiley

Елем, када на пример имамо неки текст о председнику Џорџу Бушу, па у првој реченици кажемо: Председник САД, Џорџ Буш је рекао...." надаље у тексту би (ваљда) требало да се Буш ословљава као  или председник Буш (дакле, мало слово ако му следи име) или као Председник (ако нема имена иза титуле).

Да ли постоји ово правило, и ако не, да ли је икада постојало, или је и ово још једна од ствари које су нас погрешно учили у школи Grin?

Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #1 у: 12.50 ч. 01.11.2007. »

Od 1993. titule se ne pišu velikim slovom. U školskom to stoji pod 39d.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 13.22 ч. 01.11.2007. »

Od 1993. titule se ne pišu velikim slovom. U školskom to stoji pod 39d.
Da, to sam videla. Ali mi ne specifikuje slucaj o kom ja govorim. Zato sam i postavila ovo pitanje.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #3 у: 13.31 ч. 01.11.2007. »

Mislim da nema veze sa kontekstom, prosto, ne piše se velikim slovom i gotovo. Drugo je ako imamo npr. imenicu vlada. U tom slučaju mislim da se može pisati velikim slovom u slučaju konkretne naše Vlade, ali to je već naziv institucije a ne titula.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 13.34 ч. 01.11.2007. »

Mislim da nema veze sa kontekstom, prosto, ne piše se velikim slovom i gotovo. Drugo je ako imamo npr. imenicu vlada. U tom slučaju mislim da se može pisati velikim slovom u slučaju konkretne naše Vlade, ali to je već naziv institucije a ne titula.

Ok. Samo sam htela da dobijem potvrdu za ovaj konkretan slučaj. Hvala. I da, imaš pravo, imena institucija su nešto sasvim drugo.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!