Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
07.04 ч. 29.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: nemačko S - nedorečena pravila transkripcije...  (Прочитано 31814 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404




« Одговор #45 у: 18.21 ч. 14.04.2008. »

   Ma, ’oћу ја, само да нађем горепоменутих бар цен клајне Нигерлајне да раде ово што ја морам и треба да радим, па да кренем да читам разно...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #46 у: 01.54 ч. 16.04.2008. »

Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattentater!!
Grin

Приметих једну грешку у овој речи, него заборавих да напишем — реч гласи уствари: Hottentottensstottertrottelmutterslattengitterkotterbeutelrattensattentater, а не Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattentater. Није био именован убица како треба, и недостајало је неколико „генитивних С“ — тек да мало цепидлачимо! Grin Grin Grin

Мораћу себе да исправим, јер сам се сада удубио. Генитивно С, које ставих након mutter не стоји, јер је он убица те мајке. Елем, Hottentottensstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattensattentater.

Али (увек има једно али које срећу квари), када поново прочитам реч, не иде ни без овог С. Вероватно је проблем са оволиком склепотином да буде јасна сама од себа на првом месту. Smiley

Најзад. Када би се заменио ред речи у сложеници, добили бисмо исправно. Овако: Hottentottenslattengitterkotterbeutelrattensstottertrottelmutterattentater. Да појасним, С након Hottentotten се односи, тј. означава припадност мајке Хотентотима, а С након beutelratten се односи на кавез за кљокане из којег је овај побегао. Након mutter не треба С, јер је он убица мајке, тј. mutterattentater, а не „мајчин убица“ muttersattentater, у значењу да му је нека мајка наложила да убије.

Лак је овај немачки. Grin Grin Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #47 у: 10.28 ч. 16.04.2008. »

По теорији о Винчанском писму, Немци до четвртог века пре нове ере нису имали језик, а Срби су говорили миленијумима пре тога, па када су у стара времена негде набасали на, како је изнето у теорији, давно одвојене припаднике истог племена, који се тада бејаху одвојили из неких разлога и борили за голи опстанак, самим тим не имавши времена да развијају говорни језик, наши говорници су их назвали Нем(ц)има, тј. онима који не знају да говоре (неми). Реч се поклапа и после толико времена, јер се сматра да се наш језик мењао свега 1-2% по миленијуму, за разлику од 10-15% у осталим језицима. У тој о прасрпском језику је дато и грађење речи од трију праречи, са таквим јасним развитком, да је просто немогуће не веровати. Потражи тему о Винчанском писму, има тамо повезница које су давали људи; има се итекако шта прочитати.

Izvini ali moram primetiti jednu sitnicu: U cetvrtom veku pre nove ere nisu postojali ni Nemci ni Srbi kao nacija, a pogotovu ne "milenijumima pre toga" (na sta god se ovo "toga" odnosilo). O cemu se tu zapravo govori? I kako to moze da se NEMA jezik? Kako su se sporazumevali?

A i to o postanku imena Nemci sam znala odavno al mi se cini da sam negde procitala da je ta teorija samo bujna masta, isto kao i ono za Bec (da je nastalo od bechiti se) Wink...

BTW, veoma smo u off topicu...
« Задњи пут промењено: 10.33 ч. 16.04.2008. од Brunichild » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #48 у: 13.09 ч. 16.04.2008. »

Одавно смо скренули с теме, јер је на тему већ све речено.

У најкраћим цртама, у теорији о Винчанском писму се говори о томе, тј. чињеница је да су на преко педесет локалитета у Србији откривене таблице са, како је утврђено испитивањем угљеником, писмом старим око 8000 година пре наше ере, а од чијих нешто преко честрдесетак слова, ако сам добро упамтио (и видео на снимку) око 27 одговара малтене у потпуности нашој данашњој ћириличној азбуци. Ово га сврстава на прво место најстаријих писама на свету и показано је (и на снимку и у књизи на које су дате референце у теми Винчанско писмо) како су се развила остала писма и језици из њега, тако да уствари следи да су Грци, Латини, Вавилонци и други попримили моћ говора и писања од Срба. Ове табле су нађене и на другим локалитетима у свету, али не више од једне-две по локалитету. У Винчи их је пронађена тушта и тма, а неоспорне сличности са ћирилицом нам дају за право да ово тумачимо овако. Дакле, тиме пада у воду и теорија да су се Словени доселили на Балкан тек у седмом веку п. н. е. Такође у теми о пореклу имена Срби сам одговорио како је постало име нашег народа.

Да не бих распредао превише, а надам се да сам ти заголицао машту, можеш стварно доста тога пронаћи у теми Винчанско писмо.
« Задњи пут промењено: 13.11 ч. 16.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #49 у: 13.21 ч. 16.04.2008. »

Ne, nisu Grci, Latini i Vavilonci naucili da pisu od Srba, nego su eventualno mogli da naprave svoje pismo po ugledu na Vincansko pismo. To sto je Vincansko pismo nadjeno na tlu DANASNJE Srbije, ne znaci da je ono SRPSKO. Cak se ne bih usudila ni da pricam o Slovenima a kamoli o Srbima 8000 godina pre nove ere. Mislim da si malkice pobrkao loncice, Srbi NISU narod najstariji, koliko god se neki upinjali iz petnih zila da to dokazu, pa i po cenu izmisljanja dokaza i pogresnih zakljucivanja na osnovu postojecih.

A to sto cirilica lici na Vincansko pismo... Hoces reci da su ti neki Vincanci prepisali cirilicu? Ja bih ipak rekla da je proces bio obrnut. Ako i odbacimo tu teoriju da je cirlicu napravio Cirilo na osnovu grckog alfabeta (koje je opet, moglo nastati na osnovu Vincanskog pisma), jos uvek postoji teorija da su ti Sloveni (koji hipoteticki nisu dosli na Balkan u 7. veku, nego mnogo ranije) su lepo napravili svoj alfabet na osnovu Vincanskog pisma.

Mislim... Sve je to interesntno, ali mi se cini da ima malo podrske u materijalnim dokazima. Osim toga, videla sam one linkove koje si dao, i nesto mi ne ulivaju poverenje da se radi o NAUCNIM radovima... Pogotovu ne onaj G. Vukotic. Dovoljno je pogledati http://vukotic.atspace.com/ pa shvatiti o kakvom tipu literature je rec. Nemoj se ljutiti i nemoj ovo shvatiti nista licno, jer nije, ali ja jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno nekoga ko svoje tekstove objavljuje na istoj stranici gde se slave ratni zlocinci i ultranacionalisti. A osim toga, malo sam citala i tekstove doticnog i samo sam potvrdila svoj prvi utisak koji sam stekla kad sam kliknula na te linkove koje si dao. Osim toga, u temi o Vincanskom pismu, svi ucesnici diskusije koje cenim po pre svega znanju koje imaju o srpskoj i uopste slovenskoj kulturi ni u jednom momentu ne trpaju u isti kos Srbe i Vincansko pismo, sto mi daje jos jednu potvrdu da sam u pravu.

PS: A ovo bi neki moderator mogao da izdvoji u posebnu temu.
« Задњи пут промењено: 13.27 ч. 16.04.2008. од Brunichild » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #50 у: 13.37 ч. 16.04.2008. »

Стоји и то што ти кажеш — да су и Срби и сви други народи изградили своју писменост на Винчанском писму. Нисам ја изричити заговорник теорије о Винчанском писму. Али не можеш тврдити „Срби нису народ најстарији“, или ћеш морати и ти то да докажеш.Smiley У теорији се само поиграва (не треба погрешно схватити ово поигравање) историским чињеницама, и да су историју писали они, а не ми, па се може рећи да су се и они свим силама упињали да докажу своје порекло и старост народа и језика и друго. Значи историја нам је сервирана готова, а ми смо је прихватили као такву. Не мораш одмах одмахивати главом, прочитај прво барем неки текст. Кажу да први утисак хоће да превари. И ја сам био доста неповерљив на почетку. Што се тиче ратних злочинаца — опет не можемо избећи политику — не желим да мислим да су само Срби имали ратне злочинце који се шаљу у Хаг, а остали се пуштају на слободу, или се уопште и не оптужују за тако нешто, а има их колико хоћеш. Шта је Харадинај, који сада слободно шета, а пустили су га на слободу они који су нам историју и сервирали каквом је сада прихватамо. Ниједан од хрватских ратних генерала није завршио у Хагу (суду за Србе) — да ли то значи да се етничка чишћења Срба никада нису десила?

Извињавам се због политике, али се некада не може никако избећи.

Нудим ти да прочиташ барем нешто, нико те не тера да то и прихватиш. Само је сагледавање из другог угла, па се можда на крају покаже нешто и тачним. Не мораш све тако црно-бело да гледаш.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #51 у: 13.45 ч. 16.04.2008. »

Ja nisam ni rekla da u ratu na teritoriji eks Jugoslavije druge strane nisu imale ratne zlocince. Zapravo, tako nesto mi nije bilo ni na kraj pameti. Ako jesam, molim da me citiras gde to kazem. Ja sam samo govorila o veb stranici na kojoj se slave ratni zlocinci. Sad, sto je ta veb stranica odlucila da slavi srpske ratne zlocince, ja nisam nimalo kriva. Nemojmo ulaziti u politiku, i molim te, ne stavljaj mi reci u usta koje nisam rekla, i ne donosi zakljucke iz onog sto ja kazem koji meni ni na krajpameti nisu bili. Citaj ono sto pise, i citaj redove, a ne izmedju redova, jer izmedju redova nije ama bas nista napisano.

Цитат
Што се тиче ратних злочинаца — опет не можемо избећи политику — не желим да мислим да су само Срби имали ратне злочинце који се шаљу у Хаг, а остали се пуштају на слободу, или се уопште и не оптужују за тако нешто, а има их колико хоћеш. Шта је Харадинај, који сада слободно шета, а пустили су га на слободу они који су нам историју и сервирали каквом је сада прихватамо. Ниједан од хрватских ратних генерала није завршио у Хагу (суду за Србе) — да ли то значи да се етничка чишћења Срба никада нису десила?

Molim te da mi kazes gde sam ja sve ovo rekla. I zasto uopste to ovde potezes, kad nema ama bas nikakve veze sa temom (ni originalnom, a ni sa ovom drugom koju ste ti i Soske nastavili).

Ja veoma volim istoriju, ali ne citam SVE sto mi padne pod ruku i veoma vodim racuna da autori koje citam budu ozbiljni, strucni i neostrasceni ni sa jedne strane (politicke, i bilo koje druge). Taj g. Vukotic mi se ne cini ni ozbiljnim ni strucnim a bogami i veoma ostrascenim, a o stranici na kojoj drzi tekstove necu nista da kazem, ona sama dovoljno govori za sebe.

A takodje je veoma zanimljiva i nadasve simpaticna tvoja konstatacija da JA gledam na stvari crno-belo... Wink
« Задњи пут промењено: 13.49 ч. 16.04.2008. од Brunichild » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #52 у: 14.21 ч. 16.04.2008. »

Немој падати у ватру. Не желим свађу ни са ким. Нигде нисам написао да си ти нешто од овога рекла, већ стојим иза свега онога што сам написао. Негирање да политика има везе са овим је врло неозбиљно. Ја сам износио своје ставове, у вези онога што си ти написала, а нигде нисам експлицитно рекао да си ти нешто од онога изнела, нити имплицирао. Зато немој да се браниш, јер немаш од чега.

Требало би да модератори издвоје ово у засебну тему.

Ти кажеш да веб страница слави српске злочинце. То није у реду. Не желим претраживати интернет, али сам сигуран да има сличних несрпских веб страна. Ја хоћу да кежем да ако туђи ратни злочинци слободно шетају за оно што су учинили над Србима, треба исто тако и српски да буду на слободи.

Не поричем да је Вукотић жестоко острашћен, и не узимам за озбиљно све што напише, али не може се све из његовог писања узимати за погрешно, зато што „је он острашћен, а ја нисам — према томе он не зна шта прича, он је ‚Великосрбин′ и ја не желим његове текстове да читам“. Ово је малко инфантилно понашање. Понављам, нисам ја његов заговорник, ваљда се да закључити, али није на одмет прочитати и нека друга мишљења.

Такође је и мишљење да само од стручних људи могу доћи стручни коментари површно. У великом броју случајева је обратно.

Немој да се љутиш због овога што сам написао. Рекох, не желим свађу ни са ким. Такође, сматрам да бисмо овде требали да се бавимо другим темама, али ово је морало бити речено.

Молим модератора да се јави и пребаци расправу у другу тему ако сматра да јој није место овде (као што није), или да чак замоли за обустављање политичке расправе, јер ни њој није уопште место на овом форуму. Хвала.
« Задњи пут промењено: 14.23 ч. 16.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #53 у: 14.27 ч. 16.04.2008. »

Цитат
Немој падати у ватру. Не желим свађу ни са ким.
Niti padam u vatru, niti zelim da se svadjam. Samo ti odgovaram na ono sto si napisao. Sad... Druga je stvar sto se tebi ne svidja ono sto citas.

Цитат
Ти кажеш да веб страница слави српске злочинце. То није у реду.
Zasto nije u redu? Da mozda Seselj & Co. nisu ratni zlocinci?

Цитат
Ја хоћу да кежем да ако туђи ратни злочинци слободно шетају за оно што су учинили над Србима, треба исто тако и српски да буду на слободи.
Ne, nego treba i njihovi da budu u zatvoru. Ni jedan zlocinac ne treba da bude na slobodi, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Osim toga, skoro svi zlocinci sa one veb stranice su na slobodi.

Цитат
зато што „је он острашћен, а ја нисам
Ne, nije bitno da li sam ja ostrascena ili nisam, jer ja ne pisem knjige i tekstove koji pretenduju da sruse mejnstrim istorijsku koncepciju prihvacenu vekovima i u celom svetu. Bitno je to sto je ON ostrascen kad prica o jednoj veoma osetljivoj temi. Nemam nista protiv da se mitovi ruse, ali na pravi nacin - arheoloskim i naucnim dokazima, a ne silovanjem istorije i istorijskih cinjenica.
Цитат
Молим модератора да се јави и пребаци расправу у другу тему ако сматра да јој није место овде (као што није), или да чак замоли за обустављање политичке расправе, јер ни њој није уопште место на овом форуму. Хвала.
Politiku si TI potegao, ne ja, pa tako je ova tvoja molba cudna — molis moderatore da TE zamole da prestanes da pricas o politici...

Ja sam rekla da nisam sigurna u strucnost autora kojeg si predlozio i objasnila zasto, a ti si iznebuha poceo o tome kako nisu samo Srbi imali ratne zlocine i sl. diskurs koji nema veze sa temom o kojoj se ovde raspravljalo.

Necu vise o ovom da raspravljam, jer osim toga sto apsolutno je off topic (nema veze ni sa transkripcijom sa nemackog, niti sa vincanskim pismom), ovakve teme nikad nigde i nikome nisu donele nista dobro.

Tebi zelim svako dobro.

« Задњи пут промењено: 14.37 ч. 16.04.2008. од Brunichild » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #54 у: 15.34 ч. 16.04.2008. »

Цитат
Ти кажеш да веб страница слави српске злочинце. То није у реду.
Zasto nije u redu? Da mozda Seselj & Co. nisu ratni zlocinci?

Цитат
Ја хоћу да кежем да ако туђи ратни злочинци слободно шетају за оно што су учинили над Србима, треба исто тако и српски да буду на слободи.
Ne, nego treba i njihovi da budu u zatvoru. Ni jedan zlocinac ne treba da bude na slobodi, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Osim toga, skoro svi zlocinci sa one veb stranice su na slobodi.

Извини, погрешно сам срочио. Хтео сам рећи да није у реду да страница слави ратне злочинце. Неспоразум. Апсолутно и једино подржавам затварање СВИХ ратнох злочинаца, без обзира на националност. Ту се слажем неизоставно на тобом, да не буде неспоразума.

Ne, nije bitno da li sam ja ostrascena ili nisam, jer ja ne pisem knjige i tekstove koji pretenduju da sruse mejnstrim istorijsku koncepciju prihvacenu vekovima i u celom svetu. Bitno je to sto je ON ostrascen kad prica o jednoj veoma osetljivoj temi. Nemam nista protiv da se mitovi ruse, ali na pravi nacin - arheoloskim i naucnim dokazima, a ne silovanjem istorije i istorijskih cinjenica.

Испада да га браним, али можда је „мејнстрим“ мишљење да свако ко прича или мисли другачије, а то своје каже на такав начин бива проглашен острашћеним. ЈА га такође сматрам острашћеним, и понављам, не узимам за озбиљно све што каже, само понешто. Не видим ничег лошег у томе. Рекох да су историјске чињенице прилагођавали себи јачи, јер свуда влада закон јачег и историју пишу победници. То је ваљда толико очигледно да очигледније не може бити.

Молим модератора да се јави и пребаци расправу у другу тему ако сматра да јој није место овде (као што није), или да чак замоли за обустављање политичке расправе, јер ни њој није уопште место на овом форуму. Хвала.

Politiku si TI potegao, ne ja, pa tako je ova tvoja molba cudna — molis moderatore da TE zamole da prestanes da pricas o politici...

Не молим ја модераторе да мене замоле да не причам о политици, јер ми то нико не може забранити, већ само алудирао да сматрам да је овај форум намењен српском језику, и да ако модератор сматра да ово треба уклонити — да уклони. Већ сам се ограђивао неколико пута од политичких тема на овом форуму, и мислим да нема више потребе да понављам то.

Necu vise o ovom da raspravljam, jer osim toga sto apsolutno je off topic (nema veze ni sa transkripcijom sa nemackog, niti sa vincanskim pismom), ovakve teme nikad nigde i nikome nisu donele nista dobro.

Tebi zelim svako dobro.

Слажем се да ову тему закључимо, јер јој није место (време јесте). Такође ти желим све најбоље и надам се да ти не мислиш како смо се покачили, јер ја сматрам да нисмо.

Ево једног смешка за крај ове дискусије, и да овакве теме оставимо за друге форуме. Smiley
« Задњи пут промењено: 15.36 ч. 16.04.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #55 у: 16.28 ч. 16.04.2008. »

Цитат
Извини, погрешно сам срочио. Хтео сам рећи да није у реду да страница слави ратне злочинце. Неспоразум. Апсолутно и једино подржавам затварање СВИХ ратнох злочинаца, без обзира на националност. Ту се слажем неизоставно на тобом, да не буде неспоразума.

OK. Drago mi je da je tako. Zaista.

Цитат
Испада да га браним, али можда је „мејнстрим“ мишљење да свако ко прича или мисли другачије, а то своје каже на такав начин бива проглашен острашћеним. ЈА га такође сматрам острашћеним, и понављам, не узимам за озбиљно све што каже, само понешто. Не видим ничег лошег у томе. Рекох да су историјске чињенице прилагођавали себи јачи, јер свуда влада закон јачег и историју пишу победници. То је ваљда толико очигледно да очигледније не може бити.
Ne iskljucujem niti jednu mogucnost. Jeste tacno da istoriju pisu pobednici, ali s druge strane, takodje ti rekoh sta mi je zasmetalo kod tog gospodina. Da je stranica na kojoj pise tekstove u drugacijem fazonu, sigurno ne bih tako brzo odbacila ideju da ga citam. Nadam se da razumes sta hocu da kazem, tj. da sam uspela da objasnim, jer ponekad i ja umem da zapetljam.

Цитат
Не молим ја модераторе да мене замоле да не причам о политици, јер ми то нико не може забранити, већ само алудирао да сматрам да је овај форум намењен српском језику, и да ако модератор сматра да ово треба уклонити — да уклони. Већ сам се ограђивао неколико пута од политичких тема на овом форуму, и мислим да нема више потребе да понављам то.

OK. Tako je najbolje. Onda nemoj vise izvlaciti te teme, kao sto si to ovde uradio. Pliz. Kao sto vec rekoh, samo donose zlu krv.


Цитат
Слажем се да ову тему закључимо, јер јој није место (време јесте). Такође ти желим све најбоље и надам се да ти не мислиш како смо се покачили, јер ја сматрам да нисмо.

Ево једног смешка за крај ове дискусије, и да овакве теме оставимо за друге форуме.

Dokle god ima civilizovanog razgovora i razmene misljenja, a ne prozivanja na licnoj osnovi i licnog vredjanja, ja ne smatram da sam se pokacila sa svojim sagovornikom. Smatram da toga ovde nije bilo. Sad... Sto se nismo razumeli, sto mozda imamo drugacije stavove o nekim stvarima... To je vec neka druga prica...

Evo i tebi tri smeska, cisto da se vidi da se ne durim...  Grin Grin Grin


Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #56 у: 20.58 ч. 16.04.2008. »

Обећавам да се нећу више бавити директним политичким прозивањем, али ћу оставити мало простора за понеки индиректни коментар, што би рекли „завијен у обланду“.

Завршавам са политичким дискусијама.

Драго ми је да нема размирица међу нама.
Сачувана
Тагови: nemacki transkripcija srpski 
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!