Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ansa Henlei
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.58 ч. 30.04.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: ansa Henlei  (Прочитано 5748 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« у: 22.44 ч. 10.12.2007. »

Онај изувијани део бубрежне цевчице се на латинском зове ansa Henlei (у Британици пише loop of Henle). У уџбеницима, медицинским лексиконима и на сличним местима се то (отприлике једнако често) пише као Хенлејева или Хенлеова петља. ’Ел има у публици некога ко зна шта је од тога правилно?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 14.29 ч. 11.12.2007. »

'Ел би ти могла да нам кажеш ко је био тај Хенли? Да знамо с ког језика да транскрибујемо... Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 14.34 ч. 11.12.2007. »

Ево, нашла сам (шта би ми данас без Википедије!)....

Friedrich Gustav Jakob Henle, Немац.

Фридрих Густав Јакоб Хенле.

Према томе, ја бих рекла да је Хенлеова (петља), исто као што је од Рилке Рилкеова (поема) а не Рилкејева. Име у номинативу би морало да се завршава на -еј да би имао наставак -ејева, као Едмунд Халеј па да буде као Халејева (комета).
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #3 у: 18.32 ч. 11.12.2007. »

Svakako. A ako se izraz Henleova petlja već koristi, sigurno je pravilniji od onog drugog. To bi značilo da je Henle Henleus na latinskom... Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #4 у: 22.20 ч. 11.12.2007. »

Хвала, слатке моје!  Kiss
   Напокон сазнадох пуно име сиротог чика Хенлеа (ми смо, знате, учили грађу бубрега и улогу оних цевчица и њихових упетљаних делова - самог чику по коме су исте назване никад нисмо поменули)  Smiley. Баш ћу се потрудити да напокон разјасним овакве ствари које ми се помињу по уџбеницима, па да се убудуће пише и учи како треба.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 22.24 ч. 11.12.2007. »

Ја ти кажем, Википедија је чудо! Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #6 у: 21.32 ч. 18.12.2007. »

Успела сам да огрешим душу: стоји у Речнику и индексу на крају књиге, али написано другачије од онога што је Брунхилда нашла у Википедији, и погрешно транскрибовано (стоји: Henlejeva petlja - Frederich Gustav Jacob Henle). Могу да се вадим: још нисам стигла до индекса, још увек сам на тексту Smiley. У сваком случају ми је требала транскрипција.
   Него, укуцах то напокон у претраживач: зашто негде пише Jakob, а негде Jacob?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 22.45 ч. 18.12.2007. »

Успела сам да огрешим душу: стоји у Речнику и индексу на крају књиге, али написано другачије од онога што је Брунхилда нашла у Википедији, и погрешно транскрибовано (стоји: Henlejeva petlja - Frederich Gustav Jacob Henle). Могу да се вадим: још нисам стигла до индекса, још увек сам на тексту Smiley. У сваком случају ми је требала транскрипција.
   Него, укуцах то напокон у претраживач: зашто негде пише Jakob, а негде Jacob?

Веома је могуће да су писци те твоје књиге погрешили, мада нећу ништа да тврдим сто посто, али знам сигурно да се Фридрих на немачком пише Friedrich. Што се Јакоба тиче, не знам, али на википедији на немачком, укуцај са К и изаћи ће ти име, а кад пребациш на енглеску, има Ц. Према томе, закључујем да је са К немачка верзија а са Ц енглеска верзија имена...  Додуше, у немачком чланку такође се појављује и верзија са Ц, тако да вероватно што се тог имена тиче, у немачком се може двојако писати... Фредерих би било исто енглеска верзија немачког имена Фридрих...

Немој ме разумети погрешно, имам контакта са врхунским стручњацима из области које нису лингвистика - међутим, иако су у својој области страва, врло лако им се поткраду грешке у области лингвистике... Ако је неко страно име само малкице необично, добијеш којекакве верзије да не можеш ни да замислиш... Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #8 у: 11.03 ч. 19.12.2007. »

Немој ме разумети погрешно, имам контакта са врхунским стручњацима из области које нису лингвистика - међутим, иако су у својој области страва, врло лако им се поткраду грешке у области лингвистике... Ако је неко страно име само малкице необично, добијеш којекакве верзије да не можеш ни да замислиш... Wink

Наравно, нисам ни мислила да сви баш све морају савршено да знају. У уџбеницима је ипак важније ШТА пише него КАКО је то написано. Додуше, од тог "како" зависи да ли ће онај ко чита разумети оно "шта"  Embarrassed.
   Конкретна Хенлејева петља се помиње одавно, на разним местима - тј. мислим да сам то чула/прочитала више пута (скоро једино - ако будем имала времена, могу да се заинатим, па да прелистам књижице) него Хенлеова. Кад већ прегледа(ва)м текст (до чега је дошло и зато што сам тешки буквалиста, па уочавам разне ситне непрецизности и двосмислености), а имам кога да питам Grin, потрудићу се да исправим(о) и такве ствари.
   С обзиром да је чика Хенле Немац, ваљда би било логично да му име пишемо у "немачкој верзији"?

У сваком случају, хвала. Писаћу ја опет кад будем наишла на нешто занимљиво.
 Kiss
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!