Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Velika slova u imenima modela i proivođača automobila i još par pitanjaca
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.51 ч. 15.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 5 6 [7]
  Штампај  
Аутор Тема: Velika slova u imenima modela i proivođača automobila i još par pitanjaca  (Прочитано 99091 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #90 у: 20.32 ч. 02.09.2008. »

Znala sam da sam to negde pročitala. Evo i nađoh: I. Klajn, RJN, str. 97 (IV izdanje)

"Marke i fabrički nazivi pišu se malim slovom (obično pod navodnicima) kad označavaju predmet, npr. "tastava 101", "mercedes", "drina", "marlboro"...."

Bold moj. Da ne navodim celu odrednicu, jer se ostatak odnosi na pisanje velikog slova, a ne na navodnike.

Sad... Šta hoće da kaže ovim "obično"? Jer obavezno ili nije? Od čega zavisi?
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #91 у: 20.59 ч. 02.09.2008. »

Још једна рунда? :)

Због „става“ који сам заступао по питању писања великим и малим словом, раније у овој теми, упућен сам био у Антиправила. Укратко, тврдио сам да се може писати било великим, било малим словом, у зависности од значења; један пример ми је био да „радио је на конкорду“ и „радио је на Конкорду“ има два различита, тачно одређена значења.

У међувремену сам се решио да се малкице доописменим, па прочитао у Дешићевом школском правопису (тачка дата у целости):

Цитат
106. Малим словом пишу се имена производа и фабрички модели: вранац (вино), дрина (цигарета), застава (аутомобил), боинг (авион). Ако се име посебно истиче као врста производа или модела, ако је то стручни или званични назив, онда се пише великим словом: Застава (или „Застава“ — посебна врста возила, али и назив фабрике: Ради у Застави).

Ја ово читам као да потврђује мој став у вези са називима „производа и фабричких модела“. Нпр. у горњем примеру с конкордом/Конкордом, први исказ би највероватније био о пилоту, стујарду, летном инжењеру, механичару, а други о пројектанту, конструктору, управнику.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #92 у: 21.07 ч. 02.09.2008. »

Чаславе, моја недоумица се односи на наводнике, не на мало слово. Клајн (а и тај навод који си ти дао) јасно каже да се имена марки аутомобила пишу малим словом, а кад се то име односи на саму фабрику, онда великим.

И да, било би, радио је на конкорду, радио је у (не "на") Конкорду (јер се овде сад име односи на фабрику, а не на марку).
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #93 у: 21.22 ч. 02.09.2008. »

Цитирано: Brunichild
[...] тај навод који си ти дао [...] јасно каже да се имена марки аутомобила пишу малим словом, а кад се то име односи на саму фабрику, онда великим.

Јасно то каже? Биће, онда, да сам исувише заборавио српског гастарбајтујући :)

Цитат
И да, било би, радио је на конкорду, радио је у (не "на") Конкорду (јер се овде сад име односи на фабрику, а не на марку).

„Конкорд“ је само назив модела, тачно као „Југо“, „Пунто“, „Астра“, итд. Не постоји таква фабрика.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #94 у: 21.25 ч. 02.09.2008. »

Цитирано: Brunichild
[...] тај навод који си ти дао [...] јасно каже да се имена марки аутомобила пишу малим словом, а кад се то име односи на саму фабрику, онда великим.

Јасно то каже? Биће, онда, да сам исувише заборавио српског гастарбајтујући Smiley

Цитат

„Конкорд“ је само назив модела, тачно као „Југо“, „Пунто“, „Астра“, итд. Не постоји таква фабрика.

Е, сори. Ја се у аута не разумем. Ако је конкорд само марка, тј. модел онда малим. Баш као и југо, пунто и астра. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #95 у: 21.30 ч. 02.09.2008. »

Ниси ти заборавио српски него ја нисам обратила пажњу (као и обично) на цео цитат. Заиста не знам на шта се ово односи:

Цитат
Ако се име посебно истиче као врста производа или модела, ако је то стручни или званични назив, онда се пише великим словом:
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #96 у: 22.23 ч. 02.09.2008. »

Iz tačke 29g školskog izdanja Matičinog pravopisa: „Ipak se naziv proizvoda može pisati velikim slovom ako se uzima kao naslov patenta, dela, ili pak ako ima oblik formule.“

I ja bih zaključio da programeri u Majkrosoftu kodiraju „Vord“, a da je kupac Marko izgubio papirić ili pakovanje sa šifrom, pa ne može registrovati svoj „vord“.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #97 у: 23.06 ч. 02.09.2008. »

Znala sam da sam to negde pročitala. Evo i nađoh: I. Klajn, RJN, str. 97 (IV izdanje)

"Marke i fabrički nazivi pišu se malim slovom (obično pod navodnicima) kad označavaju predmet, npr. "tastava 101", "mercedes", "drina", "marlboro"...."

Bold moj. Da ne navodim celu odrednicu, jer se ostatak odnosi na pisanje velikog slova, a ne na navodnike.

Sad... Šta hoće da kaže ovim "obično"? Jer obavezno ili nije? Od čega zavisi?

Моје издање је друго, а из 1981. године је. Дакле, година издања је много значајнија. И код мене стоји та иста формулација и пише "малим словом и под наводницима". Тада је морало под наводницима. Ако у твом издању то не пише стриктно, онда је то пре изласка "новог" правописа 1993. или пре његовог озваничења 1997, па је Клајн писао оно што је до тада важило. Савремени правопис (што стоји у уводу нашег Матичиног и што сам више пута помињала), тежи растерећивању сувишних знака, те у складу с тим и наводника где год је то могуће. Познато је да лингвисти у свом животу коригују свој став или напросто зато што су то сами проценили или зато што се у међувремену озваничило нешто што није у складу са њиховим дотадашњим мишљењем.Такође је могуће да се неки лингвисти не слажу са званичном нормом, али они као признати и познати стручњаци на то имају право, но то нама не даје право да не користимо узусе.
Постоје марке које се пишу с наводницима и оне које се пишу без наводника, и оне које могу "како хоћемо", такође и случајеви када се нешто схвати као "ово или оно" па може евентуално и великим словом. Писања марки аутомобила не појављују се под наводницима нити у правопису, нити у Српском језичком приручнику (Клајн је један од аутора тог дела, иза самог приручника стоје још тројица великих лингвиста).  У првом се питањем писања марки аутомобила правопис бави у тачки 29 ф и ни један једини назив аута није написан с наводницима; и делимично у тачки г ― у г. углавном словно-бројним спојевима. У делу који се тиче писања наводника уопште се не помињу аутомобили. У овом другом приручнику, у тачки IV 46. помињу се сви ти аутомобили које си ти навела, и још неки, али без наводника. Тај се приручник ни не бави писањем наводника. Било је својевремено дискусија и на овом форуму око конкретног случаја писања великим или малим словом и учесници разговора нису нашли заједнички језик не зато што један од њих нешто не зна, већ зато што су различито схватали дотични назив (У питању је била опел корса један од учесника расправе третирао је Опел као фабрику и сматрао је да треба великим словом, а други као део имена марке аутомобила и сматрао да треба малим.).

У вези с оним што је Часлав написао, мала примедба, али не прихвата ми добро цитат, па ћу само коментар:
Примедба у вези с Дешићевим правописом. Његов правопис је један од неколицине који се појавио у доба почетака политичких превирања код нас и није потпуно у складу с нормираним правописом. Дешић мало протура нека своја правила будући да је до скоро имао велики утицај у Министарству просвете као методичар наставе на Филолошком факултету у Београду, али одавно су те његове разлике изгубиле битку. Мада је овај цитат из његовог правописа коректан, али тек да се зна да он није потпуно поуздан у нормативном смислу.

Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #98 у: 01.25 ч. 03.09.2008. »

Po logici stvari, navodnici nisu OBAVEZNI, ali se i dalje SMEJU (štaviše, i MORAJU) stavljati ako bi bez njih moglo biti dvosmislice.

Recimo: "Pred kućom su stajali mečka i jaguar." Begunci iz zoo-vrta ili automobili? Ili: "Spljeskao sam bubu." Insekt mi dojadio ili sam doživeo tešku saobraćajku?
« Задњи пут промењено: 01.28 ч. 03.09.2008. од Нескафица » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #99 у: 07.17 ч. 03.09.2008. »

То наравно, да.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #100 у: 09.43 ч. 03.09.2008. »

Moje cetvrto izdanje je iz 2002. godine.

Zahvaljujem na tako iscrpnom objasnjenju.
Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 218

« Одговор #101 у: 15.24 ч. 24.01.2011. »

По новоме, опет малим словом (са чим се не слажем), али може и великим, наводно кад се жели истаћи заштићености производа па стога вино „Цар Лазар”, кисела вода „Књаз Милош”.
Сачувана
ASanja
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 2

« Одговор #102 у: 21.28 ч. 26.02.2013. »

Pozdrav!

Čitajući ovu temu i dalje sam u nedoumici da li marke automobila treba pisati velikim ili malim slovom.
Ako se naglasi da je marka, npr.  automobil marke Pežo, može li se napisati velikim slovima i da li su potrebni navodnici?

Imam još jedno pitanje, nevezano za automobile.  Da li se marke oružja pišu velikim ili malim slovom.  Npr.  uzi, kalašnjikov, bereta i dr. ?
Čitala sam Klajna, ali nisam sigurna.
Hvala.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 5 6 [7]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!