Вученовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
 |
« Одговор #150 у: 11.44 ч. 12.02.2009. » |
|
И ја. Тј. да није ствар у томе што су плуралија тантум, већ је друго по среди.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
miljan.guberinic
сарадник
гост

Ван мреже
Организација: sudent
Име и презиме: Miljan Guberinic
Поруке: 5
|
 |
« Одговор #151 у: 20.03 ч. 12.02.2009. » |
|
Ono što mi mnogo smeta, a često se sreće kako u TV emisijama, tako i u, na nesreću, naučnom štivu uopšte, jeste korišćenje enklitika iza interpunkcijskog znaka. Tako se, naime, vrlo često sreće rečenica poput sledeće:
Milica, koja je išla napred, je pala i pocepala pantalone.
ili, pak
Večeras (u Narodnom pozorištu) se održava. . .
ili
Metafora (gr. prenošenje, prenos) je stilska figura. . .
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #152 у: 20.18 ч. 12.02.2009. » |
|
Hm, ja vidim gresku samo u prvoj recenici... Ove druge dve su po meni, sasvim ok...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #153 у: 20.27 ч. 12.02.2009. » |
|
Општи савет је да се енклитике је, су итд. не стављају после било којег знака интерпункције.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #154 у: 20.42 ч. 12.02.2009. » |
|
Општи савет је да се енклитике је, су итд. не стављају после било којег знака интерпункције.
Znam to, ali.. Zar se i zagrade tu računaju? Mislim, ako su zagrade znakovi interpunkcije, kako onda da se iza zagrade može staviti zarez? To znači da idu dva znaka interpunkcije jedan za drugim...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #155 у: 20.47 ч. 12.02.2009. » |
|
Важећи правопис обрађује и употребу заграда под интерпункцијом.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #156 у: 20.52 ч. 12.02.2009. » |
|
Hm, meni to čudno... Hoću reći, da se ne može staviti enklitika nakon zagrade...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #157 у: 21.00 ч. 12.02.2009. » |
|
Nije suština u interpunkciji, to je samo na papiru. Suština je u tome što enklitike budući nenaglašene reči ne mogu stajati iza ma kakve govorne pauze (a takvu pauzu imamo i posle zapete i posle umetnutih reči kakve u pisanju prikazujemo i zagradama i sl.), pa i ako ne napišemo zarez ili zagrade, opet imamo pauzu u govoru i opet ne možemo na to mesto staviti enklitiku.
Enklitike zauzimaju drugo mesto u akcenatskoj celini te slede naglašenu reč, zato je ispravno: Milica, koja je išla napred, pala je...; Večeras u Narodnom pozorištu održava se... (namerno ne pišem zagrade, ali svejedno imam završetak akcenatske celine posle „pozorištu“, pa iza toga ne može stajati enklitika — moglo se „u Narodnom pozorištu“ odvojiti i zarezima mesto zagradama); i Metafora (grč. prenošenje, prenos) stilska je figura... ili Metafora (prenošenje) jeste stilska figura... (enklitiku zamenjujem naglašenom rečju).
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #158 у: 21.01 ч. 12.02.2009. » |
|
Ако сам добро схватио, прекида се једна изговорна целина (било који интерпункцијски знак да се стави између енклитике и претходне речи) па је неприродно.
Ето, Ђорђе објасни.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #159 у: 21.11 ч. 12.02.2009. » |
|
Tačno. Ako u rečenicu Milica je pala, u kojoj enklitika zauzima normalno drugo mesto u akcenatskoj celini (Milica je), ubacimo nekakav umetak (Milica, koja je išla napred), prekidamo akcenatsku celinu, tj. ubacujemo pauze koje u pisanju obično prikazujemo zarezima — ali možemo i zagradama i crtom, a neko može i ne napisati nikakav interpunkcijski znak, no svejedno imamo govornu pauzu — tada enklitika više ne može stajati tu jer to nije njeno prirodno drugo mesto u akcenatskoj celini (akcenatska celina je prekinuta), pa se ona pomera u neku drugu akcenatsku celinu, uz neku drugu reč uz koju bi mogla stajati (pala je); inače ne možemo prekinuti akcenatsku celinu i enklitiku ostaviti da „visi“.
To jest, ispravne su ovakve rečenice: „Milica je pala“ — „Milica je, kada je išla nizbrdo, pala“ — „Milica, kada je išla nizbrdo, pala je“. U rečenici „Milica, kada je išla nizbrdo, je pala“ nije ispravan raspored reči, tj. nije pravilno raspoređena enklitika.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #160 у: 21.12 ч. 12.02.2009. » |
|
Nije suština u interpunkciji, to je samo na papiru. Suština je u tome što enklitike budući nenaglašene reči ne mogu stajati iza ma kakve govorne pauze (a takvu pauzu imamo i posle zapete i posle umetnutih reči kakve u pisanju prikazujemo i zagradama i sl.), pa i ako ne napišemo zarez ili zagrade, opet imamo pauzu u govoru i opet ne možemo na to mesto staviti enklitiku.
Enklitike zauzimaju drugo mesto u akcenatskoj celini te slede naglašenu reč, zato je ispravno: Milica, koja je išla napred, pala je...; Večeras u Narodnom pozorištu održava se... (namerno ne pišem zagrade, ali svejedno imam završetak akcenatske celine posle „pozorištu“, pa iza toga ne može stajati enklitika — moglo se „u Narodnom pozorištu“ odvojiti i zarezima mesto zagradama); i Metafora (grč. prenošenje, prenos) stilska je figura... ili Metafora (prenošenje) jeste stilska figura... (enklitiku zamenjujem naglašenom rečju).
OK, hvala Đorđe. Znala sam to za celine i pauze, ali nisam znala da tu spadaju i zagrade...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #161 у: 21.15 ч. 12.02.2009. » |
|
Zarezi, zagrade, crte, i svi drugi interpunkcijski znaci — samo su grafički prikaz govora. Bilo zapetama bilo zagradama možemo prikazati umetnute reči, a samim tim imamo i pauzu u govoru jer drukčije su onda akcenatske celine, a to povlači za sobom i drugojačije raspoređivanje enklitika u rečenici.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #162 у: 21.23 ч. 12.02.2009. » |
|
Doduše, drugi primer (ovaj sa Narodnim pozorištem) može biti ispravan i tako i ovako, slično ovom primeru ovde.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #163 у: 22.58 ч. 12.02.2009. » |
|
Ipak, treća rečenica je „na granici“. Naime, teško se može nešto zameriti rečenici „Džordž Vašington (engl. George Washington) je bio...“, budući da je informacija u zagradi samo tekstualna, tj. prilikom čitanja se preskače kao da ne postoji, pa samim tim nemamo problema ni s pauzama o kojima je pričao Đorđe. Pitanje je da li se treća rečenica svrstava u ovaj tip, ili je suština ipak ista kao kod prvih dveju.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац