Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Poslednje ili zadnje
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.50 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Poslednje ili zadnje  (Прочитано 44822 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Avet
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-----------
Име и презиме:

Поруке: 23

« у: 20.01 ч. 20.01.2008. »

Da li je pravilno reći npr.  ''To je zadnje sto sam uradio'', ''Zadnji ću otići'' , ''Bio sam zadnji na trci'' ''U zadnje vreme. . . '' ili je pravilnije ''To je poslednje sto sam uradio'', ''Poslednji ću otići'' , ''Bio sam poslednji na trci'' ''U poslednje vreme. . . ''

Svaki put kad bi rekli ''To sam zadnje učio'' bivša profesorica bi nas uvek presecala sa ''A šta si prednje učio?''

Da li se ide po logici prvo-poslednje, prednje-zadnje ili se ponekad zadnje i poslednje mogu koristiti kao sinonimi??
Сачувана
milanche
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 13

« Одговор #1 у: 20.14 ч. 20.01.2008. »

E da, to sam se i ja pitao pre neki dan.
Pa valjda kazes zadnji tocak, a poslednja stranica. . . :)
Nisam bas siguran zasto je to tako (ako je uopste tako), pa ocekujem od Bojana Basica da pojasni malo.  :)
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #2 у: 20.25 ч. 20.01.2008. »

Nije tako. Smiley Sinonimi su, i nije nikakva greška upotrebiti zadnji umesto poslednji, samo zastarelo i nepotrebno cepidlačenje.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #3 у: 20.31 ч. 20.01.2008. »

Уништише нас наставници. Ево још потврда: http://www.vokabular.org/nedoumice/doku.php?id=%D0%B7
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #4 у: 20.34 ч. 20.01.2008. »

Имате негде на Форуму причу о задњем и последњем. Прекопајте мало, или сачекајте да се јави неко ко зна где се шта налази, па да пошаље линк.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 22.46 ч. 20.01.2008. »

Ја користим овај принцип. Пошто задњи може уместо последњи, а последњи не може уместо задњи, онда следим логику по којој за конкретни случај може и једно и друго - последње место и задње ноге.
Задње место, задњи пут ти кажем... није погрешно, ја само пишем како је мени лепше.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #6 у: 17.31 ч. 21.01.2008. »

Prostorni prilozi jesu prednji i zadnji, a vremenski prvi i poslednji, ali i zadnji — osim prostornog, ovaj prilog ima i vremensko značenje, i nije ga pogrešno tako upotrebiti (čak je katkad i ugodnije čijem jezičkom osećanju nego li poslednji).

Znam i mnogo ljudi ovde kod mene koji teraju sebe i druge da govore poslednji umesto zadnji ne zato što su im bivši profesori rekli da je zadnji u vremenskoj upotrebi pogrešno nego zato što su isuviše sujeverni! Kad dete kaže: „Pojeo sam zadnji keks“, majka ga ukori: „Ne dô bog da ti je zadnji! Pojeo si poslednji keks!“ Cheesy
Сачувана
Avet
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
-----------
Име и презиме:

Поруке: 23

« Одговор #7 у: 21.38 ч. 21.01.2008. »

Pa ja vam se ljudi zahvaljujem na pojašnjenju.  Sada mogu mirno da odem u bivšu srednju školu i da kažem profesorici "Profesorice Vi niste bili u pravu u vezi sa ispravnosti korišćenja određene reči.  Mislim, to smo Vam isto ostatak razreda i ja zadnji put rekli". 
Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163

« Одговор #8 у: 00.50 ч. 22.01.2008. »

Meni su ove reči različite..

Prvi i poslednji, a prednji i zadnji...

Zadnji put je suprotno od prednjeg puta..
Prvi na listi i poslednji na listi mogu da budu, ali zadnji na listi ne može da bude jer ne postoji prednji..

Zadnji je ono što je odzada  i otpozadi ..kao zadnjica napr. i suprotno od prednjica..
A prvi i poslednji su, po meni, izrazi za redne brojeve i izraze prilikom nabrajanja i ređanja..

Čekamo stručnjake  Wink
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #9 у: 08.59 ч. 22.01.2008. »

Уништише нас наставници. Ево још потврда: http://www.vokabular.org/nedoumice/doku.php?id=%D0%B7
Па, ево, написала сам изнад, дала и линк. Ово је тзв. пуританска забрана. Има људи који једноставно инсистирају на нечему. Ако је теби згодно да то користиш тако како си написала, нема проблема, али апсолутно је дозвољено коришћење задњи у значењу последњи.
Ево шта о томе каже Правопис: "Најжилавија од свих забрана, у чију је неоснованост и данас тешко уверити понеке интелигенте и образоване људе, тицала се придева задњи у значењу последњи... У ствари... значење последњи сасвим природно проистиче из просторног значења тог придева. Као најбољу потврду за то, овај лингвиста (Стевановић, прим. аут. коментара)  навео је примере из којих се види да су задњи у значењу последњи употревљавали малтене сви најбољи српски и хрватски писци..." па је наведено петнаестак књижевника. Исто тумачење постоји и у "Нашем језику" из 1951, у "Српском језичком приручнику" и још на многим местима, управо због прве реченице из Правописа.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #10 у: 14.27 ч. 28.01.2008. »

значење последњи сасвим природно проистиче из просторног значења тог придева.

Ја радо користим реч задњи у смислу последњи. И мени звучи сасвим логично да придев који представља антоним од предњи, истовремено има и друго значење, да буде и антоним од први. Просторно значење се лепо види у случају редова седишта у биоскопу или позоришту. Задњи ред — ред који се налази позади, а истовремено супротно од првог реда. Самим тим, некако је природно да тај придев добије и значење супротно од први.

Приметимо, међутим, да придев стражњи јесте антоним од предњи, али за разлику од задњег нема и ово друго значење.
Сачувана
S
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
*
Име и презиме:
*
Поруке: 2

« Одговор #11 у: 02.04 ч. 08.04.2008. »

Stražnji! Genijallno!
Сачувана
Nothke
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Ivan Notaroš
Струка: student arhitekture
Поруке: 13

« Одговор #12 у: 22.23 ч. 06.09.2009. »

Занимљиво, ја сам мислио да је задње погрешно у већини случајева, и држао сам то као једно од 3 ствари које људи увек погрешно кажу (друга два су "кући - код куће" и "јер - јел"), али сам на ову ствар увек гледао са овако:

ако може да се користи реч "задњи" то значи да би требало да се користи и "предњи",
Наиме, упротности су: предње - Задње и прво - последње
што значи да ако можеш за неку ствар да употребиш "предње", то значи да може и "задње"

пример из текста:
"појео сам задњи колачић", пребациш у "појео сам предњи колачић" и видиш да није логично (не постоји предњи), значи НЕ МОЖЕ! (осим ако изузмемо проблем геометрије кутије, или чиније за колачиће, па има смисла)
"појео сам последњи колачић", пребациш у "појео сам први колачић" и видиш да је логично и МОЖЕ!

али у примеру:
"седим у задњој клупи" пребациш у "седим у предњој клупи". . . .  логично је, предња клупа постоји, значи МОЖЕ
али такође и "седим у последњој клупи", "седим у првој клупи", МОЖЕ

Што значи да - ако постоји "предњи" облик дате ситуације. . .  може се рећи тако.  Али то је наравно само моја теорија.
Сачувана
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Име и презиме:

Струка:
Поруке: 192

« Одговор #13 у: 22.35 ч. 06.09.2009. »

ако може да се користи реч "задњи" то значи да би требало да се користи и "предњи",

Po toj logici bi trebalo da postoji i prednjica ako već postoji zadnjica Cheesy
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #14 у: 23.49 ч. 06.09.2009. »

Занимљиво, ја сам мислио да је задње погрешно у већини случајева, и држао сам то као једно од 3 ствари које људи увек погрешно кажу (друга два су "кући - код куће" и "јер - јел"), али сам на ову ствар увек гледао са овако:

Наиме, упротности су: предње - Задње и прво - последње
што значи да ако можеш за неку ствар да употребиш "предње", то значи да може и "задње"

пример из текста:
"појео сам задњи колачић", пребациш у "појео сам предњи колачић" и видиш да није логично (не постоји предњи), значи НЕ МОЖЕ! (осим ако изузмемо проблем геометрије кутије, или чиније за колачиће, па има смисла)
"појео сам последњи колачић", пребациш у "појео сам први колачић" и видиш да је логично и МОЖЕ!

али у примеру:
"седим у задњој клупи" пребациш у "седим у предњој клупи". . . .  логично је, предња клупа постоји, значи МОЖЕ
али такође и "седим у последњој клупи", "седим у првој клупи", МОЖЕ

Што значи да - ако постоји "предњи" облик дате ситуације. . .  може се рећи тако.  Али то је наравно само моја теорија.

О томе смо баш данас причали овде.

Сигурно се још негде о томе расправљало, потражи мало.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!