milanche
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 13
|
|
« у: 19.57 ч. 21.01.2008. » |
|
Sta mislite o ovom delu? Ja poceo da citam i odustao - nijedna knjiga do sad nije bila toooliko dosadna kao ova. Da, procitao sam prvih 45 stranica i tu stao. :)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #1 у: 20.51 ч. 21.01.2008. » |
|
Волео бих да знам колико ти је година, у профилу не пише.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
milanche
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
|
« Одговор #2 у: 21.03 ч. 21.01.2008. » |
|
Imam 17 godina - 3. razred gimnazije. Trenutno imam zadatak da procitam tu knjigu, videcemo hocu li uspeti posto mi je jaako dosadna. :)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #3 у: 21.54 ч. 21.01.2008. » |
|
Читање лектире, одн. било чега под морање свима нам је увек тешко падало. А и сад смо већ - бар ми овде (углавном) - прилично далеко од ствари о којима се тамо ради (ја се тога сећам само кроз јако густу маглу: одавно сам је прочитала, а поново ми се не чита зато што је мучан осећај једино чега се мало јасније сећам; а некако не могу више да читам те туге и несреће; делују, брате, не могу опет да се бацам у нерасположења разна - а и има других ствари које морам да читам...).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
|
« Одговор #4 у: 22.26 ч. 21.01.2008. » |
|
Мени је то била сјајна, додуше заиста мучна, књига. Трагична судбина прелепе и несрећне Софке, дегенерација и пропаст породице. Ово што си написао мени по ко зна који пут доказује да је лектира тако распоређена да нека дела читамо кад смо их већ увелико превазишли па су нам због тога досадна, а нека читамо пре него што смо у стању да их разумемо (о чему мислим да је у овом случају реч). Но, шта ћеш, ово су задње године кад мораш да читаш ту обавезну лектиру, па се ваљда натрпа све за шта се мисли да вреди, јер касније нико не може да те натера. Ћути и пливај .
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 500
|
|
« Одговор #5 у: 23.59 ч. 21.01.2008. » |
|
Mislim da mladost uopšte nije prepreka za čitanje i razumevanje dobrih knjiga O ukusima ne vredi raspravljati, ali mada nisam neki ljubitelj domaćih pisaca, Boru Stankovića jako volim. Uvrstila bih ga svakako među najbolje srpske pisce. Njegova dela jesu pomalo mračna, ali zar nisu takvi i naš mentalitet i istorija? A pogotovo književnost Dakle, nije Džejn Ostin, ali ga svakako vredi pročitati
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Струка:
|
|
« Одговор #6 у: 11.48 ч. 22.01.2008. » |
|
Ja poceo da citam i odustao - nijedna knjiga do sad nije bila toooliko dosadna kao ova.
Знаш, прва књига коју сам целу сама прочитала (кад сам имала једно шест година) била је Мали принц. Тада ништа нисам разумела, и књига ми је била досадна. А онда сам га поново прочитала отприлике у твојим годинама. ... И још увек се при сваком поновном читању - иако има делова које знам напамет - разнежим (и почесто заслиним). Знаш оно што кажу „кад порастеш, кашће (куку, како се ово пише?) ти се само“. Нека теби негде у глави остане и таква једна прича, сетићеш је се некад касније сигурно, и можда ће ти помоћи да разумеш нешто друго. Није згорег упознати се са степеном мрачности наше историје и менталитета.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #7 у: 21.45 ч. 22.01.2008. » |
|
Današnjim naraštajima stil Bore Stankovića i drugih starijih pisaca verovatno deluje težak i usporen. (O, ministre prosvete, poslednjih petnaestak godina nijedno novo delo nije ušlo u školsku lektiru, kao da u ovoj zemlji i nema književnosti... ) Međutim, priča o Sofki i njenoj porodici je jako dobra (iako isti motiv imamo i u Koštani i u Zoni Zamfirovoj, koje su obe takođe u lektiri za srednju školu — ili, što bi stari Rimljani rekli, repetitio est mater studiorum), a Bora Stanković je dobar pisac. I kladim se da ti se svaka lektira dosad isto tako činila „nikad ovoooliko dosadnom“, i svaka sledeća će ti se isto tako činiti... Zato, ne prenemaži se, nego knjigu u šake!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Струка:
|
|
« Одговор #8 у: 23.47 ч. 22.01.2008. » |
|
Сирото дете после оваквих наших реакција више ништа неће читати!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
milanche
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
|
« Одговор #9 у: 16.15 ч. 23.01.2008. » |
|
Današnjim naraštajima stil Bore Stankovića i drugih starijih pisaca verovatno deluje težak i usporen. (O, ministre prosvete, poslednjih petnaestak godina nijedno novo delo nije ušlo u školsku lektiru, kao da u ovoj zemlji i nema književnosti. . . ::)) Međutim, priča o Sofki i njenoj porodici je jako dobra (iako isti motiv imamo i u Koštani i u Zoni Zamfirovoj, koje su obe takođe u lektiri za srednju školu — ili, što bi stari Rimljani rekli, repetitio est mater studiorum), a Bora Stanković je dobar pisac. I kladim se da ti se svaka lektira dosad isto tako činila „nikad ovoooliko dosadnom“, i svaka sledeća će ti se isto tako činiti. . . :) Zato, ne prenemaži se, nego knjigu u šake! Pa nije bas - nekim mojim drugovima i drugaricama iz odeljenja je knjiga savrsena. Trebalo je da procitamo knjigu i u skoli pitala profesorka ko nije procitao i ja se naravno javio uz obrazlozenje da mi je mnogo dosadna jer nema nikakvu radnju. :) Ona je rekla da u romanima moderne dominira opis psiholoskih stanja likova i da necu naici na roman gde je radnja uzbudljiva. :) Meni jednostavno knjiga nije legla i to je to - procitacu je svakako, ali nerado.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #10 у: 21.17 ч. 23.01.2008. » |
|
Profesorka je svakako u pravu u vezi sa temama koje dominiraju književnošću moderne. Ipak, ja se ne bih složio da ovaj roman nema nikakvu radnju — to ti se možda čini u prvih nekoliko poglavlja, kojima uglavnom preovladavaju statički, deskriptivni motivi, ali kako radnja kulminira (i to čak tri puta ), ume da postane i prilično zanimljiv. To ćeš zasigurno videti kad pročitaš roman do kraja. Mislim da ti neće biti žao.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kraljpajaca
гост
Ван мреже
Организација: Prozaonline
Име и презиме: Z Ilic
Поруке: 1
|
|
« Одговор #11 у: 14.32 ч. 22.02.2008. » |
|
Ova knjiga ni u kom pogledu nije mucna. Jedan od najboljih romana ikada napisanih na srpskom jeziku. Sjajan opis Vranja.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Milenica
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 1
|
|
« Одговор #12 у: 10.48 ч. 12.11.2008. » |
|
upravo sam procitala knjigu. . . predobra je. . . ima potresnih scena ali sam odusevljena. . . . :)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #13 у: 15.13 ч. 12.11.2008. » |
|
Jeste, posebno završetak, kada Sofka sedi kraj ognjišta, ostarela i izmučena, ali grizući još uvek sočne usne.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Zelja
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Nemanja Radojicic
Поруке: 26
|
|
« Одговор #14 у: 22.51 ч. 09.03.2009. » |
|
И ја сам 3. разред гимназије. . . вршњаци хехе. . Нечиста крв је мени једна од омиљених књига што се лектире тиче. . .
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|