Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Либерална демократија
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.53 ч. 09.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Либерална демократија  (Прочитано 22459 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« у: 22.05 ч. 22.01.2008. »

Либерално демократска, либерална демократска, либерално-демократска или либералнодемократска партија? Ако је тип управљања државом либерална демократија, како гласи придев?
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« Одговор #1 у: 22.26 ч. 22.01.2008. »

Čini mi se da reči liberalno i demokratska još nisu toliko srasle da bi dale  - liberalnodemokratska, pa bih ih pisala - liberalno-demokratska.  Mada, pitanje je i smisla: ako se liberalno i demokratska shvate kao pridevi koji se dopunjuju, onda bi trebalo pisati liberalnodemokratska.  

« Задњи пут промењено: 00.28 ч. 23.01.2008. од Snezana011 » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #2 у: 02.09 ч. 23.01.2008. »

Pošto se bavi liberalnom demokratijom, pridev će biti jedna reč: liberalnodemokratska (nema veze sa sraslošću sastavnica). Da se bavi liberalnošću i demokratijom, onda bi se pisalo liberalno-demokratska.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #3 у: 21.05 ч. 23.01.2008. »

Hvala oboma. Wink
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #4 у: 01.07 ч. 24.01.2008. »

Pridev od "liberalna demokratija" jeste "liberalnodemokratski", ali partija I DALJE može uključivati liberale i demokrate (tj. baviti se liberalizmom i demokratijom), te biti Liberalno-demokratska partija. Moraćeš da konsultuješ pripadnike stranke.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #5 у: 15.30 ч. 24.01.2008. »

Све зависи од тога шта им овде значи ''либерално''. Ако је придев, каква је партија у питању, онда ће се писати заједно, а ако значи да је  демократска и усто либерална, онда је друго. Не знам никога из те странке па не могу да питам. Мислим да би они да буду и либерали и демократи.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 15.50 ч. 24.01.2008. »

Možda na sajtu imaju mejl-adresu za kontakt, pa možeš poslati pitanje.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #7 у: 16.45 ч. 24.01.2008. »

Ако  и они сами буду знали.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #8 у: 10.34 ч. 25.01.2008. »

Možda na sajtu imaju mejl-adresu za kontakt, pa možeš poslati pitanje.
Ако  и они сами буду знали.

Изгледа да неће знати.
Не морате да шаљете питање, на сајту ЛДП-а [mod: uklonjen reklamni link] константно се (у неколико текстова на почетној страници) употребљава „Либерално демократска партија“, што пише и у заглављу прозора интернет-претраживача. То наравно не значи да је тако правилно. Штавише, узимајући у обзир Бојаново објашњење, та варијанта одвојено без цртице је свакако погрешна, зар не?
« Задњи пут промењено: 12.33 ч. 25.01.2008. од Pedja » Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 12.41 ч. 25.01.2008. »

Odvojeno bez crtice jeste. Može ili spojeno ili s crticom, ništa treće. Ali to verovatno ipak sugeriše da bi je oni sami radije pisali kao polusloženicu (s crticom) nego kao složenicu (spojeno), čim je "spontano" odvajaju.
Сачувана
Sillypuppie
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 128

« Одговор #10 у: 13.51 ч. 25.01.2008. »

a koliko su kruta pravila vezana za davanje imena, odnosno oni bi mogli da se noazovu i LiberalnoDemokratskaPartija?

Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #11 у: 16.29 ч. 25.01.2008. »

, на сајту ЛДП-а [mod: uklonjen reklamni link]

Морам да кажем да ми треба додатно појашњење које линкове смемо остављати на форуму, а које не. Ја сам линк оставио мислећи да је сасвим у складу са оним што ми је речено овде, те потврђено две поруке ниже. Дакле, нисам мислио сам да је у питању „остављање искључиво с циљем рекламирања“, него „жеља да поткрепим оно што говорим“.

Ја нећу да остављам линкове који се косе са политиком форума. У конкретном случају, заиста линк ту не мора да стоји, јер мислим да свако ко жели да види о чему причам може лако пронаћи сајт поменуте политичке странке. Извињавам се због „рекламног“ линка, али морам да захтевам јасно објашњење зашто се тај линк сврстава у категорију „остављање искључиво с циљем рекламирања“, а не у категорију „поткрепљивање онога што говорим“. Јасно објашњење ми је неопходно да не бих убудуће кршио политику форума, што не желим.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #12 у: 23.43 ч. 25.01.2008. »

Sam si rekao, sam link nije bio neophodan u poruci jer si sasvim jasno u tekstu naveo o cemu se radi, a iz konteksta je sve bilo dovoljno jasno da ne stvara potrebu da neko mora da ode i vidi (dakle, nema funkciju potkrepljivanja), a ako nekoga bas zanima, sasvim je sigurno da sajt moze da nadje i sam, vrlo lako.

Uz to kada se doda da se radi o sajtu politicke partije, zdravije je takve linkove izostavljati.
Сачувана

chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #13 у: 01.27 ч. 26.01.2008. »

Извињавам се због „рекламног“ линка, али морам да захтевам јасно објашњење зашто се тај линк сврстава у категорију „остављање искључиво с циљем рекламирања“, а не у категорију „поткрепљивање онога што говорим“. .

Savrseno je bilo jasno u kojoj si nameri postavio link i rezim na ovom forumu mi deluje prilichno diktatorski .To sam primetio u vise navrata ali nisam hteo da se mesham da bih sacuvao politicku korektnost ...
Neka se lokalni milicajac ne naljuti jer znam da on samo izvrsava uputstva koja su mu data, ali mozda ne bi bilo lose povecati nivo tolerancije za koji stepen, narochito kada se radi o ocigledno dobronamernom gestu ....
Сачувана
MMMila
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 15

« Одговор #14 у: 20.52 ч. 26.01.2008. »

Meni ne deluje diktatorski! Priča je jasna iz napisanog, link je nepotreban.  Vadjenje na "potkrepljivanje" meni liči na vešto zloupotrebljavanje. 

Сачувана

dusha.mojblog.co.yu
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!