Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zar se pozdrav dobro došli ne piše odvojeno
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.37 ч. 03.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Zar se pozdrav dobro došli ne piše odvojeno  (Прочитано 17101 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
martinkrpan
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 2

« у: 10.45 ч. 11.02.2008. »

Možda je nešto promenjeno ali u mom Pravopisu (Matica srpska) dobro došli kao pozdrav piše se odvojeno. . . a pridev se piše spojeno: dobrodošla pomoć.  Da li grešim?
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 23

« Одговор #1 у: 11.28 ч. 11.02.2008. »

Ne grešiš. Greše nepismeni, uglavnom web dezajneri, koji pozdrav pišu sastavljeno. Pridev se, naravno, piše sastavljeno.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #2 у: 09.53 ч. 20.03.2008. »

To je tačno, ali ko tebi kaže da ti silni "nepismeni" (lagano ih ti okarakterisa takvima) prosto nisu mislili na pridev i u samom pozdravu? Šta ako su izgovorili dobrodošli, pri tome mislivši na dobrodošli ste? Ovo je jedno od onih pravila koje će verovatno vremenom početi da zanemaruju. I pri izgovoru te dve reči su uglavnom spojene... nešto kao nažalost - vremenom je spojeno, nasuprot onom na sreću... Valjda prečesto koristimo ovaj prvi, pa se vremenom prilagodio izgovoru.
Сачувана
karloružni
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 164

« Одговор #3 у: 19.26 ч. 20.03.2008. »

Čuo sam da i na novijim tablama na graničnim prelazima piše "Добродошли у Републику Србију! Welcome to the Republic of Serbia!"
Zamisli!
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #4 у: 13.12 ч. 22.03.2008. »

Zamišljam... i mada sam protiv kršenja pravopisa kada su zvanična pisanija u pitanju - nisam preterano iznenađena. Te dve reči niko ne izgovara odvojeno (bar ja ne čuh ikoga), pa takva greška nije neko veliko iznenađenje.
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #5 у: 13.41 ч. 22.03.2008. »

Цитирано: kontra
[...] Te dve reči niko ne izgovara odvojeno [...]

Као углавном и никоје друге две. Размаци између речи својствени су писању, не чине се у говору. У говору се „чује“ само тачка, зарез и остали дужи прекиди (потражити speech segmentation). То је зато што је говор урођен људској врсти, док је писање ствар цивилизације; односно, мозгу није проблем да издваја појмове из непрекинутог тока изговорених гласова, али јесте из непрекинутог тока слова на папиру. И то се увидело сразмерно скорије, још у средњевековном латинском се нису раздвајале речи у запису. Дан данас, идеографски језици такође не раздвајају речи размацима, јер су идеографи сами довољни за то („чвршће везују“ значења од алфабета).

Лично сам имао прилике ово да искусим, слушајући многе делимично до потпуно стране ми језике. Док ми, рецимо, бугарски заиста звучи као да „раздваја“ речи, индијски језици су ми бујица гласова без станке.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #6 у: 14.53 ч. 22.03.2008. »

Te dve reči mogu i da se bukvalno razdvoje:

Dobro nam došli, prijatelji !

Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 16.28 ч. 22.03.2008. »

Цитирано: kontra
[...] Te dve reči niko ne izgovara odvojeno [...]

Као углавном и никоје друге две. Размаци између речи својствени су писању, не чине се у говору...
Nisam ovo znala, nisam obraćala pažnju do sada, no sam nekako ubeđena da ja, a i ljudi s kojima obično komuniciram, pravimo pauze između reči. Naravno da se te pauze ne mogu porediti sa onima nakon interpunkcijskih znakova, ali ipak ih ima. A možda je u pitanju i vojvođansko otezanje koje te pauze dopušta :lol:
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #8 у: 01.12 ч. 23.03.2008. »

Svakako da ih ima; to su pauze između akcenatskih celina.

Časlav jeste u pravu, razmaci između reči svojstveni su jedino pisanju i mogu čak i nemati mnogo veze sa izgovorom, ali opet ne izgovaramo čitave rečenice u jednom dahu, već postoje i izvesni razmaci između celina koje poseduju jedan akcenat i zajedno se izgovaraju. (Sigurno postoji izvesna stanka između „poznajem“ i „Mariju“ u „poznajem Mariju“, ali ne postoji u „poznajem je“ jer ove dve reči čine jednu akcenatsku i izgovornu celinu.)

Dakle, pauze između izgovornih celina ne moraju uvek odgovarati razmacima između reči. „Dobro došli“ se izgovara zajedno isto kao i „dobar dan“, ali to nije razlog (ovde i sada) za spojeno pisanje tih pozdrava. Wink
« Задњи пут промењено: 02.23 ч. 23.03.2008. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!