Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Pisanje o prošlosti u sadašnjem vremenu
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.33 ч. 04.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Pisanje o prošlosti u sadašnjem vremenu  (Прочитано 18357 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« у: 23.12 ч. 18.02.2008. »

Već odavno čitam rečenice kao što je „Godine 1971, Bregović osniva grupu Jutro, preteču Bijelog dugmeta.“, a nije mi jasno zašto su u sadašnjem vremenu. U kom smislu se ta rečenica razlikuje od „Godine 1971, Bregović je osnovao grupu Jutro, preteču Bijelog dugmeta.“? Prvu rečenicu nikada ne bih upotrijebio u govoru, jer mi zvuči izvještačeno, tako da me zanima kako je nastao ovaj stil.
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 23

« Одговор #1 у: 00.43 ч. 19.02.2008. »

KOliko se sećam još iz osnovne škole, to je tzv. pripovedački prezent, sasvim dozvoljen stil u pripovedanju, mada ne znam baš koliko je prigodan za faktografiju.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 07.55 ч. 19.02.2008. »

(Napomena: osnovnu školu sam završio u inostranstvu, kao i sve ostale, tako da se izvinjavam na glupim pitanjima.)

Taj mi je poznat iz engleskog. Možda mi se priviđa, ali čini mi se da se češće koristi van pripovjedačkog konteksta nego u engleskom.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #3 у: 23.33 ч. 19.02.2008. »

Prezent treba da bliže dočara radnju čitaocu, slično kao aorist, koji je zaista u suvremenom jeziku već skoro sasvim iskorenjen, osim u tom pripovedačkom stilu.

I čini mi se da imaš pravo — da li je ovakav pripovedački prezent uobičajen za naš jezik? Iznad sam namerno napisao kako prezent treba da bliže dočara radnju čitaocu, znajući da ga i sâm retko čujem u govoru, za razliku od pripovedačkog aorista koji sam zatim pomenuo; njega bih zaista pre čuo u razgovoru nego prezent.
« Задњи пут промењено: 23.36 ч. 19.02.2008. од Ђорђе Божовић » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 19.15 ч. 20.02.2008. »

Sasvim je uobičajen u književnosti, mada nije sasvim iskorenjen ni u govoru; često ga čujem kad neko priča šta mu se desilo, na primer: idem ja tako juče ulicom i sretnem Milana, a on mi kaže... itd, itd. Smiley I u vicevima, naravno. Cheesy
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #5 у: 21.04 ч. 20.02.2008. »

To je i meni sasvim prirodno, ali npr. ne bih upitao prijatelja „Kad ti ono osnivaš bend i seliš u Ameriku?“ i očekivao da mi odgovori „Kako se ne sjećaš? Osnivam ga 1971, a dvije godine kasnije selim u Ameriku!“
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 21.28 ч. 20.02.2008. »

Pa da, tako sigurno niko ne bi rekao, ali baš je u biografijama ova upotreba prezenta česta, i uopšte kad je reč o istorijskim događajima. Zato se zove i istorijski prezent. Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #7 у: 21.49 ч. 20.02.2008. »

Na taj sam i ja mislio; on je izgleda isključivo književna poslastica. Onaj iz viceva je rašireniji. Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #8 у: 23.52 ч. 20.02.2008. »

Које време би било у овом примеру:
Немој да си ми више тражио паре на зајам.
Чудна конструкција, али није неуобичајена.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 00.10 ч. 21.02.2008. »

Modalni perfekat.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #10 у: 12.25 ч. 07.03.2008. »

Приповедачки презент никако не би требало да се користи у ециклопедијским и фактографским текстовима. Само му име каже за шта служи — за приповедање. Чини приповедање прошлих догађаја живљим и билижим слушаоцу, дакле, не даје само чисту и хладну информацију (за то служи перфекат), него и емотивно уплиће у причу како слушаоца, тако и приповедача, који тим начином не само да саопштава шта се десило, него додаје и свој лични доживљај дотичног догађаја.

Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #11 у: 14.00 ч. 07.03.2008. »

Ali zove se i istorijski prezent, šta mu to ime kaže? Wink
Evo otvorih Malu enciklopediju Prosvete, puna je prezenta u opisivanju istorijskih činjenica.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #12 у: 15.08 ч. 07.03.2008. »

Joj, ne znam, alcesta, ali meni se nikako ne svidja da vidim enciklopedijski clanak pisan tim prezentom, ili nadajboze, aoristom... Perfekat je sasvim ok za enciklopediju: odmeren i neutralan, bez emocija...
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« Одговор #13 у: 21.46 ч. 08.03.2008. »

A šta mislite o raširenoj upotrebi prezenta umesto futura, posebno u medijima? Ne znam da li mi više smeta istorijski ili futurski prezent, a posebno kada je ovaj potonji konstruisan sa glagolskim imenicama na koje sam dodatno alergična (sve je -nja ili -nje, više nigde nema glagola).

"Oni koji dođu..." Zar nije u duhu našeg jezika upotrebiti futur II: "Oni koji budu došli..."
"Na manifestaciji koja počinje... posetioci mogu da vide..."  Zašto to ne reći u futuru I, kad je to pravo buduće vreme: "Na manifestaciji koja će početi... posetioci će moći da vide..."

Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #14 у: 00.35 ч. 09.03.2008. »

Ne znam, meni sve to deluje kao nepotrebno cepidlačenje, bez uvrede. Mislim da je sasvim normalno upotrebiti futur za blisku budućnost. Nervira me kad mi lektor recimo ispravi "vidimo se večeras" u "videćemo se" u nekom svakodnevnom dijalogu. Niti sam ja nekad tako rekla, niti sam ikog čula da tako govori. Što se medija tiče, imaju oni daleko gorih grešaka od toga, i u stilskom i u gramatičkom i u pravopisnom pogledu.
E sad, u konkretnom gornjem primeru, ja ne bih rekla "posetioci mogu da vide", pošto je to radnja posle prethodno pomenute radnje, tj. početka manifestacije, ali taj deo s počinjanjem mi je sasvim u redu. Ispravnije bi se reklo, po meni, "na manifestaciji koja će početi/počinje... posetioci će moći da vide...".

P.S. Evo sad sam proverila u gramatici, ovakva upotreba se naziva prezent za budućnost i spada u relativnu upotrebu prezenta.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!