senada
посетилац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: bura mendela
Поруке: 14
|
 |
« Одговор #45 у: 19.46 ч. 31.01.2009. » |
|
lako je tebi ti se sad sprdaj sa mnom nista vraticu se sa novim identitetom i novom strategijom
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #46 у: 20.09 ч. 31.01.2009. » |
|
По мом језичком осећају јесу нагласци: краткосилазни у дȍсада = осећај досаде  (ала сам га објаснио!), а дòсада са краткоузлазним, као прилог до сад( а). Ослањам се на осећај, јербо ми није РМС при руци, али гледнућу, па ћу, по потреби, исправити, ако ме је инсект  преварио.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
senada
посетилац

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #47 у: 20.35 ч. 31.01.2009. » |
|
mislim da si u pravu za vrste akcenata mada nije o tome rec, ako uopste znamo o cemu je nego odakle potreba da se spoji pisanje do sada to mi nije jasno i kao sto rekoh ko jos pise akcente pri pisanju uostalom ko su sada ljudi koji pisu novi pravopis to bih volela da znam. pa ako neko zna nek mi kaze
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #48 у: 20.44 ч. 31.01.2009. » |
|
nego odakle potreba da se spoji pisanje do sada to mi nije jasno
Otuda što se izgovara kao jedna akcenatska celina s naglaskom na predlogu, a i čitav izraz „do sad(a)“ ima značenje novog vremenskog priloga koji tako nastaje, „dosad(a)“.
|
|
« Задњи пут промењено: 20.57 ч. 31.01.2009. од Ђорђе Божовић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #49 у: 20.53 ч. 31.01.2009. » |
|
Лично пишем акценте кад може доћи до двосмислености: сáмо = усамљено према сȁмо = једино, или сâм = усамљен, те угласти знак дужине код генитив â (  ) множине, где је потребно разликовати исти облик од генитив а (  ) једнине, итд.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
senada
посетилац

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #50 у: 20.55 ч. 31.01.2009. » |
|
o, Djordje pa takvih reci je milion gotovo sam beznadezna — obavezno razdvojeno: bez veze ovo mi tek nije jasno
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #51 у: 20.59 ч. 31.01.2009. » |
|
Reč „bezveze“ ne postoji, postoje samo izrazi „bez veze“, „nema veze“ i dr.
Evo, dopunio sam poruku. Takvih reči jeste mnogo, ali kod ovih kombinacija predloga i priloga nastaju novi prilozi koji se pišu sastavljeno. U primeru pak „ȕ grād“ nema nastanka nove reči s novim značenjem, iako je prenošenje silaznog akcenta na proklitiku takođe izvršeno.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #52 у: 21.02 ч. 31.01.2009. » |
|
Не постоји *бȅзвезе, јер се свака од саставних речи наглашава посебно: бȅз вȅзе, па нема никаквог оправдања за састављено писање.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.481
|
 |
« Одговор #53 у: 21.06 ч. 31.01.2009. » |
|
А како се онда каже: без везњаковић или безвезњаковић? Без везност или Без везност? 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #54 у: 21.11 ч. 31.01.2009. » |
|
Бèзвезњāковӣћ, као год и бèзвезнōст, јесте једна акценатска целина, тако да (против)пример не стоји. 
|
|
« Задњи пут промењено: 21.15 ч. 31.01.2009. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #55 у: 21.13 ч. 31.01.2009. » |
|
Ма знам ја, Мики, само се мало шалам с вама... 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
senada
посетилац

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #56 у: 21.14 ч. 31.01.2009. » |
|
dobro da jeste svaka naglasena ali u pisanju ako se ne gleda kontekst ona postaje jednaka onoj da si uradio nesto bez icije pomoci bez veze sam se zaposlio i tome slicno bez obzira na to sto je akcentovana svaka ponaosob mislim da je opet malo nelogicno i i smatram da su se ustupci cinili i na manje logicnijim stvarima sto ne mogu sad da potvrdim zbog senilnosti
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #57 у: 21.19 ч. 31.01.2009. » |
|
Mislim da ovde ima Senada pravo. Zaista kako razlikovati kad je nešto glupo i kad je nešto urađeno svojim zaslugama a ne s vezom?
Ja moram priznati da sam mislila da se bez veze u prvom smislu piše zajedno...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #58 у: 21.32 ч. 31.01.2009. » |
|
Да ли је у питању недостатак у језику и изражавању или вишегодишња исквареност и навикнутост, чак у некојим случајима и морање обављања „послова“ на везу/ преко везе? Ако постоји опасност од двозначности, можемо прибећи маленој преформулацији: нешто нема везе с везом, или је нешто безвезно = (нешто је) без везе, док са друге стране нешто није завршено на везу, није преко везе, урађено је „чисто“ = (нешто је [учињено]) без везе. 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
senada
посетилац

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #59 у: 21.41 ч. 31.01.2009. » |
|
hvala m nije stvar u tome cemu moze da se pribegne i svakako da cemo imati kontekst pa ce nam biti jasnije nego prosto te male nelogicnosti cije je resenje na kraju ipak tako se pise i to je to nego me zanima sta znaci ovo ugled + minus (ne znam gde mi je)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|