nena3101
гост
Ван мреже
Име и презиме: N.Kecman
Поруке: 1
|
|
« у: 09.32 ч. 28.03.2008. » |
|
Da li je gramatički ispravno reći "Nemoj da bi to više uradio!"
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
|
« Одговор #1 у: 09.52 ч. 28.03.2008. » |
|
Nije. Nikad nisam čula da neko tako govori ili piše.
Možda si mislila na Nemoj da si to više uradio!
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #2 у: 10.26 ч. 28.03.2008. » |
|
Ја чула. Разне варијанте са тим „Немој да би...“.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
|
« Одговор #3 у: 11.57 ч. 28.03.2008. » |
|
Da, može se čuti prilično često.
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
|
« Одговор #4 у: 12.25 ч. 28.03.2008. » |
|
Da, vrlo često se čuje i deo je sasvim uobičajenog žargona. Ne znam da li je pravilno, ne vidim zašto ne bi bilo, ali ne tvrdim da jeste. Zapravo, ne vidim zašto bi „Nemoj da si...“ bilo pravilnije nego „Nemoj da bi...“.
|
|
« Задњи пут промењено: 12.31 ч. 28.03.2008. од Вученовић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #5 у: 13.19 ч. 28.03.2008. » |
|
Mislim da je pravilno, a osobina je nekih dijalekata.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
|
« Одговор #6 у: 14.31 ч. 30.03.2008. » |
|
Da, vrlo često se čuje i deo je sasvim uobičajenog žargona. Ne znam da li je pravilno, ne vidim zašto ne bi bilo, ali ne tvrdim da jeste. Zapravo, ne vidim zašto bi „Nemoj da si...“ bilo pravilnije nego „Nemoj da bi...“.
Hm, jednostavno ne znam čemu potencijal u ovoj konstrukciji. Nekako ne leži, bar za moj osećaj jezika.
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #7 у: 00.48 ч. 31.03.2008. » |
|
Hm, jednostavno ne znam čemu potencijal u ovoj konstrukciji. Nekako ne leži, bar za moj osećaj jezika.
Možda je neko objašnjenje to što tu konstrukciju upotrebljavamo kad neko nešto još nije uradio, a mislimo da bi mogao da uradi... „Nemoj da bi to uradio.“ Ili kad je već jednom to uradio, a potencijalno će da uradi još jednom — gornji primer sa „više“ — „Nemoj da bi to više uradio.“ Ne znam da li je to razlog. U svakom slučaju, čini mi se da se koristi otprilike isto onoliko koliko i „Nemoj da si...“, te mi je čudno da to nikad nisi čula. Odakle si, Ena?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #8 у: 00.56 ч. 31.03.2008. » |
|
Које глаголско време је у реченици „немој да би то више урадио“? Јесте овде потенцијал први употребљен у императиву, али ме овај везник „да“ „повлачи“ у другу страну.
Које је глаголско време онда у реченици „немој да си то више урадио“? Рекао бих да је опет потенцијал у питању са императивним значењем, али можда други? Да ли би пуна реченица гласила „немој да си то више био урадио“?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
|
« Одговор #9 у: 22.26 ч. 31.03.2008. » |
|
Ne znam da li je to razlog. U svakom slučaju, čini mi se da se koristi otprilike isto onoliko koliko i „Nemoj da si...“, te mi je čudno da to nikad nisi čula. Odakle si, Ena? Leskovčanka. Međutim nisam čula ni u rodnom kraju, ni u Bgd-u gde sam nanizala dvanaestak godinica. @Mирослав Nemoj je imperativ, a da bi to više uradio potencijal. Gvirnula sam u beleške, i našla da je upotreba modalnog perfekta (u rečenici nemoj da si to više uradio) uobičajena za zapovedne konstrukcije tog tipa, na primer da se nisi pomerio s mesta i sl. Rečenica nemoj da si to više bio uradio mi izgleda nepotrebno glomazna.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #10 у: 00.33 ч. 01.04.2008. » |
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #11 у: 09.42 ч. 01.04.2008. » |
|
Ne znam da li je to razlog. U svakom slučaju, čini mi se da se koristi otprilike isto onoliko koliko i „Nemoj da si...“, te mi je čudno da to nikad nisi čula. Odakle si, Ena? Leskovčanka. Međutim nisam čula ni u rodnom kraju, ni u Bgd-u gde sam nanizala dvanaestak godinica. Не знам, мени некако обе варијанте звуче сасвим уобичајено. Ја сам из Београда.
|
|
« Задњи пут промењено: 09.43 ч. 01.04.2008. од Вученовић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
|
« Одговор #12 у: 20.54 ч. 23.04.2008. » |
|
Мислим да не може. Може само императив + конструкција да+презент. Немој да урадиш. Али, овако, народски (чула сам милион пута, можда исто толико пута и употребила, али мислим да није исправно), опасније звучи. Замењује читаву реченицу: Немој случајно да ти падне на памета да урадиш...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|