Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #375 у: 14.39 ч. 27.05.2008. » |
|
+ :„Асошијетед прес“ је можда по транскрипцији неправилан, али је, како си сам рекао и устаљен. И то "подобро" устаљен. Дакле, на [[Асошијетед прес]] већ постоји преусмјерење са, наводно по транскрипцији правилног појма [[Асошијејтед прес]] тј. то је већ устаљена пракса на википедији. -{- Ево још једног примера за "како мали Ивица замишља писање енциклопедије". Дакле, "појам је устаљен јер ЈА тако кажем". 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 14.44 ч. 27.05.2008. од Психо-Делија »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #376 у: 14.46 ч. 27.05.2008. » |
|
Ja bih obratila pažnju na "to je već ustaljena praksa na Vikipediji". Nečuveno! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #377 у: 22.52 ч. 27.05.2008. » |
|
Болиће Треба Боличе. Шпанско ch се транскрибује као ч, не као ћ иако можда више звучи као ћ. Ни да копипејстују не умеју. Пише: Soy la cana а треба Soy la caña.... Пише Yo paso el amor а треба Yo paso del amor... Нећу да кажем у ком чланку, нека сами нађу.... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #378 у: 23.28 ч. 27.05.2008. » |
|
Национални меморијал Маунт Рашмор (енгл. Mount Rushmore National Memorial) Национални меморијал? Земљо, отвори се! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #379 у: 23.34 ч. 27.05.2008. » |
|
Ви'ш Сајко да нису само транскрипциони бисери вредни помена. Преводилачки су мислим још вреднији, још бисернији... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #380 у: 00.51 ч. 28.05.2008. » |
|
Национални меморијал? Само да ово не чују неки са телевизије, па да се прошири. Уствари, нема бојазни, научних и путописних емисија има тек у назнакама.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #381 у: 14.56 ч. 28.05.2008. » |
|
(данас палата Векијо)  Ovo Englezi zovu overcorrection! PS:Mislim da ovde ne treba da govorim kako je pravilno... Pa ovo se uči u osnovnoj školi... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #382 у: 14.58 ч. 28.05.2008. » |
|
Joj, zemljo, otvori se! Тема је легендарна прича из старог завјета.. Pa šta će ovaj zarez ovde? Сложен проблем за Микеланђела, се састојао у изналажењу... Zašto personifikacija? Међутим за разлику од Леонарда, за којег је човјек био само једно од чуда Природе... Overcorrection, lepo rekoh ja...  Андреа Верокијо
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 15.03 ч. 28.05.2008. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #383 у: 22.32 ч. 28.05.2008. » |
|
Ово је све што пише у чланку Велики везир: Велики везир је назив за највишег султановог министра, кога је, у принципу, могао отпустити само сам Султан. Чувао је царски печат.
Зашто, али зашто султан великим словом??? Назив потиче од персијске речи везир (пер. وزير) А шта значи везир? Мислим, обичај је да се напише "реч потиче од те и те речи из тог и тог језика, и значи ТО и ТО..."
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #384 у: 22.36 ч. 28.05.2008. » |
|
Предвидела је бројне догађаје почев од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, предсказање смрти бугарског цара Бориса који ју је посетио годину дана пре смрти, земљотрес у Скопљу, судбину италијанског премијера Алда Мора, тачан датум смрти свога мужа. Ево, ово је Википедијин "објективни" приступ обради неке теме. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #385 у: 22.41 ч. 28.05.2008. » |
|
Предвидела је бројне догађаје почев од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, предсказање смрти бугарског цара Бориса који ју је посетио годину дана пре смрти, земљотрес у Скопљу, судбину италијанског премијера Алда Мора, тачан датум смрти свога мужа. Ево, ово је Википедијин "објективни" приступ обради неке теме.  Не морам ни да питам да ли има референце за те тврдње. Јел' то о баба Ванги?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #386 у: 22.49 ч. 28.05.2008. » |
|
Турску је заступао реисефендија Рами, Аустрију гроф Волфганг Етинген, Русију Прокопије Богданович Возницин, Пољску Станислав Малаховски, Венецију Карло Рацини, Холандију Јакоб Колиер а Енглеску сер Вилијем Печет. И ово Печет ми је сумњиво, али пошто нисам могла да нађем оригинал, не болдујем га као грешку. КолиЈер и ВилијАм. БТЊ... Зна ли неко шта је то реисенфендија? Гугл даје САМО овај чланак у претрази...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #387 у: 22.55 ч. 28.05.2008. » |
|
„Efendija“ je gospodin i „kači“ se na imena svih važnih ljudi, a „reis“ tj, „reis-ul-ulema“ je najviša titula u muslimanskoj verskoj zajednici.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #388 у: 22.57 ч. 28.05.2008. » |
|
Знам ја шта је ефендија, али ми то реис (зар се не чита рајс???) личи на немачки, па ми је било необично да се спајају немачка и турска реч...
Реис је дакле, турска реч?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #389 у: 23.02 ч. 28.05.2008. » |
|
Pretpostavljam da je verovatno arapska ili persijska u originalu, pa možda čak i turska, ali u svakom slučaju, došla nam je preko osmanlijskog turskog i jeste turcizam. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|