Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Етимологија и значење личних имена код Срба
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.47 ч. 05.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 ... 6
  Штампај  
Аутор Тема: Етимологија и значење личних имена код Срба  (Прочитано 82866 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« у: 20.18 ч. 01.05.2008. »

Покрећем тему "Етимологија и значење личних имена код Срба". Мислим да је тема прилично занимљива а и уклапа се у потпуности у циљ, намеру и сврху овог Форума. Ја имам нешто литературе (Шимундићев "Рјечник особних имена", "Просвјетин именослов" МИлана Босанца, "Српски иенослов" Велибора Лазаревића,  неколико р(ј)ечника српско(г)-(хрватског) језика), а свима нам је на располагању и свемогући Интернет. Покрећући ову тему имао сам на уму вековну човекову тежњу да сазна и проникне у значење и порекло свог имена а успут се можемо поиграти и са оном латинском: Номен ест омен. Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 22.18 ч. 01.05.2008. »

Психо... Делија. Психо-Делија. Ајд' реци порекло свог имена. Cheesy Cheesy Cheesy
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 22.56 ч. 01.05.2008. »

Па то ми је надимак који је настао од породичног надимка (који се случајно подудара и са мојим припадништвом једној навијачкој групи) и струке ми. С тим да је она цртица врло битна. Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 22.58 ч. 01.05.2008. »

Хе, хе... Наравно да је цртица битна. И ја сам Делија, а они кажу: Буди добар, не буди Гробар!
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #4 у: 23.05 ч. 01.05.2008. »

Шта ћеш. Много нас је, ал смо зато јаки. Grin Cheesy
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #5 у: 23.09 ч. 01.05.2008. »

Да се вратимо на тему. Занима ме име Милентије — како је оно добивено?
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 23.28 ч. 01.05.2008. »

ПО Шимундићу, име Милентије/Милентија добијено је "од Милетије умећањем гласа н". Али, сад следи изненађење: наиме, по том истом Шимундићу, Милетије је настало од грчког "Meletos - koji se skrbi. Od meletao - skrbiti se, brinuti se. Glas i (mjesto e) primljen je iz srgrč. izgovora" (средњогрчког, односно, византијског оп. ПД).
Дакле, Милентије је српско мушко име грчког порекла! Shocked
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #7 у: 23.37 ч. 01.05.2008. »

Не могадох да изведем ово име из познатих ми српских речи, па ово објашњење звучи сасвим логично. „Посрбљеније“ му дође нешто као „Бринко“ — онај који брине, по угледу на „Бранко“ — онај који брани. „Скрпко“ од „онај који се скрби“ ми пре личи на неког ко нешто треба да скрпи, пре него ли да се скрби, а сада по угледу на с(к)рпски менталитет, а више ситуацију. Cheesy Grin Grin Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 23.47 ч. 01.05.2008. »

Ајмо даље. А име Шана? Ја немам тих књига па морам да давим вас друге на форуму.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 00.02 ч. 02.05.2008. »

Атанасија, Александра, Александрина, Душана, Душанка, Душанија, Кршана (скраћено или одмила).
Затим: Александар, Душан, Кршан, Шандор (скраћено или одмила).
Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163

« Одговор #10 у: 21.25 ч. 02.05.2008. »

ПО Шимундићу, име Милентије/Милентија добијено је "од Милетије умећањем гласа н". Али, сад следи изненађење: наиме, по том истом Шимундићу, Милетије је настало од грчког "Meletos - koji se skrbi. Od meletao - skrbiti se, brinuti se. Glas i (mjesto e) primljen je iz srgrč. izgovora" (средњогрчког, односно, византијског оп. ПД).
Дакле, Милентије је српско мушко име грчког порекла! Shocked
Opet ja, vidim delijska tema:)
kako Grci zovu tog Meletosa od milja, šta kaže čovek teškog prezimena?
Je l isto Mile kao skrbnik ?
Skrbnici su onda i Milutini i Miloradi, Miloslavi, Milomili...svi su danas "dušebrižnici" i "domoskrbnici".

I da li Grci imaju ženska imena sa istom osnovom "skrb(p)ništva"—npr. Mila, Milka, Milunka, Milena ? Verovatno su to bile ropkinje- zadužene za higijenu u Sparti.
Takođe bi me interesovalo da li su Grci "toga" Meletosa, makar od milja, "stavljali" kao dodatak drugim imenima koje su Srbi preuzeli od njih?
Npr. Drago+mil, Drago+mil+ka, itd..

A najviše sam zbunjena kako je jak taj grčki uticaj (po Šimundiću) i protegao se na sve slovenske narode : Jaro+mile, Dal+ mile (taj je čak i hroniku Srba i Čeha sročio) , knjeginjice Ljud+mile, itd..

Izvinjavam se na tonu, to mi beše spontana reakcija na tumačenje.

Манастир Милешева је такође везан за "опскрбу ", као и место Миле у данашњој средњој Босни, недалеко од Високог.

« Задњи пут промењено: 22.08 ч. 02.05.2008. од Сребрена » Сачувана
Сребрена
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Сребрена
Поруке: 163

« Одговор #11 у: 21.33 ч. 02.05.2008. »

Не могадох да изведем ово име из познатих ми српских речи, па ово објашњење звучи сасвим логично.
A "što mi je milo, em drago" pesmica?
Zar nije MIL u Milentije od miline, milosti, milovanja,  čak i milostinje?
Miloduh je vrsta biljke..
Milen- onaj koji je mio, omiljen, umilan..
Za "tije" se već slažem da je dodatak iz istočno/romejskih vremena hrišćanstva.

Miroslave, u zabitim krajevima gde sam odrasla srećna i srećno..Šana je od duŠANA ili duŠANKA, kad se izgovori u gorštačkom (highlander's) stilu.
Znam i jednu pesmu u kojoj je Šanko muškarac..po istoj logici duŠAN..Bio se nesretno zaljubio u Bonu..
« Задњи пут промењено: 22.09 ч. 02.05.2008. од Сребрена » Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 22.17 ч. 02.05.2008. »

А Милан Босанац у Просвјетином именослову наводи:

Милентије - варијанта имена Мелетије.

Мелетије - (грч.) брижан, брижљив, радишан. Бригоје, Радан, Радиша (ауторов болд)

Сад се ја питам: ко је од кога преписивао?
Сачувана
Mile
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 21

« Одговор #13 у: 11.46 ч. 02.02.2009. »

Шта је са именом Урош?

Ја сам, иначе, Миодраг... немам баш неке велике дилеме око тога шта моје име значи. једино ми је жао што у реалном животу има мало оних који ме третирају онако како би требало, равнајући се по мом имену... Учитељица ми је још у другом разреду рекла да кум мора да је био пијан када ми је давао име Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #14 у: 00.09 ч. 03.02.2009. »

Veoma okrutno od nje, mora da je bila pijana kada je to rekla. Wink
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 ... 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!