Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.09 ч. 18.04.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ENGL: Browser  (Прочитано 46918 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Maduixa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014



« Одговор #30 у: 00.58 ч. 01.08.2006. »

Ma, Chaslave, da ti ja nesto kazem.
u stvari, imas ti pravo u vezi sa mnogim stvarima. Grin
Kad malo bolje razmislim....


Цитат
Размисли: ако је тај проф.др. срећан тим преводом, и једнако они око њега, тј. они којима тај превод треба, што би имало икаквог значаја за њих шта мисли неко кога се то ђутуре не тиче? Зашто би неко споља требало да им пропише шта ће и како ће? Измислили људи реч (која не крши правописна правила), и срећни су са њоме.

Ovde si potpuno u pravu. Nazalost, u pravu si. U redu, njih petorica, pet, ihse skupilo, pa smislilo neku rec koja nema blage veze s mozgom. Njih petorica su srecni, a sta se desava sa ostalim svetom? Sa njihovim studentima, i buducim generacijama strucnjaka iz iste materije? Ko sisa njih? Ja mislim da to nije pravedno. Ali, kao sto rekoh, u pravu si, i to potvrdjujes sledecim recima, kad opisujes tog Dr. Prof.:

Цитат
Није, чини ти се. И сама кажеш да је проф.др. из мог примера учинио безвезе, контра него што би условно то урадио неко ко „боље познаје материју“ (вероватно мислиш језичку). Даћу мало машти на вољу: тај проф.др. је био тако јак, да кад му је лектор стидљиво приговорио „Друже професоре, али ове речи... не постоје?“, овај га је само попреко погледао, и то је био крај приче Smiley Уопште, не могу сад да пружим референцу, али чини ми се да сам читао анегдоте о лекторима којима је глава била у торби (односно посао о концу) због исправљања одређених персона...

Ja na srecu, radim sa covekom koji je izuzetan strucnjak u oblasti, ali jezik prepusta meni, bilo da je u pitanju engleski ili njegov maternji, spanski. Mozda sam se zato malo zatrcala, i zaboravila da je zivot mnogo nepravedniji. Izvinjavam se.
U pravu si. Zakon jaceg, ne samo u jeziku, nego u svim oblastima zivota, odvajkada preovladjuje.

Цитат
Појмови о којима овде причамо (и о којима ћемо вероватно причати у будућности) долазе од почетка деведесетих. О стању духа од тада до данас не треба да причам. Српски језик одједном „није способан“ да назове нове појмове који пристижу, у то изгледа у било којој техничкој, економској или популарној области.

Hvala na razjasnjenju. Mislim da si u pravu. Sve cesce mi nedostaju prave ili odgovarajuce reci u srpskom jeziku... Ostavljam mogucnost da je to zato sto sam vec sest godina van zemlje, ali nekako kad dodjem u posetu pa gledam TV, cini mi se da nije bas to razlog, jer ono sto cujem, jako me zalosti...

Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
d@do
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 184


« Одговор #31 у: 01.09 ч. 01.08.2006. »

Za natasha2000!!!
Ih, na šta mene asocira gornjak i donjak!!! Smiley
Šalim se. Nadimak mi je Dado (@ je a).
Ono što zaokupljuje moje misli je to kako da nađemo najbolji način i fokusiramo energiju da obrazujemo narod. Mora se priznati da nam šire narodne mase ne znaju pravilno ni sva slova azbuke i abecede a o gramatici i pravopisu da i ne govorimo. Ja priznam da nemam neko posebno znanje iz srpskog jezika ali se trudim da ispravim greške kada mi se na njih ukaže (ne znam što bi neko uzeo za zlo kada mu neko ispravi grešku kada će to samo doprinijeti njegovom usavršavanju). Takođe se koristim literaturom kada za neku riječ ili pravilo nisam siguran. Međutim, ono što mi se nerijetko desi je to da kada pogledam neko pravilo, ponekad se totalno raspametim od silnih pravila i izuzetaka pa više nisam siguran šta znam a šta ne znam, šta je pravilno a šta nije... Mora se priznati da sva ta pravila i izuzeci ponekad zbunjuju običan svijet pa nekako stvore i averziju prema svemu tome i prepuste se mišljenju mase. To svakako nije opravdanje ali šta je tu je. Mislim da bi trebalo postupiti po onoj poslovici: "Ako neće brijeg Muhamedu 'oće Muhamed brijegu" (Eto pojma nemam jesam li ovo pravilno napisao). Ono što hoću da kažem da bi se pametni ljudi trebali dosjetiti načina kako da te šire mase bar nauče osnovnim pravilima. U suštini, to bi trebalo da znači da se pojednostave neka pravila da bih bila razumljiva običnom svijetu. Ja znam da će ovakav stav izazvati negodovanje kod stručnjaka iz srpskog jezika ali je činjenica da nam je narod sve nepismeniji i nepismeniji i to iz godine u godinu. Iz ličnog iskustva znam da su neki članovi moje porodice preseljenjem u određene krajeve BiH postali nepismeniji tj. primili su govor tog područja iako su se u početku podsmijavali tome.
Možda ovo više djeluje kao jadanje ali situacija u RS je sve gora i gora jer u javnim sredstvima informisanja je o toku kampanja ravnopravne zastupljenosti jezika sva tri konstitutivna naroda (i ja sam za tu ravnopravnost). Sve to, običan narod dovodi u velike nedoumice pa se oni više, kako izgleda, i ne sikiraju i govore šta im prvo padne na pamet pa makar bilo i pogrešno. Tu nam padaju u vodu sva pravila koja imamo. Institucije RS to i ne brine jer su one zaokupljene "pražnjenjem" državne kase u lične svrhe. Pa ja nekad po čitav dan "dumam" kako bi se taj problem riješio, i sve nešto "kontam": "Pa ko će riješiti taj problem, ako nećemo mi koje nas to i interesuje". Opet nisam siguran jesam li ovo dobro napisao ali zato znam da si me razumila.
Ih al' ti se najadah.
Pozdrav
d@do
P.S. Šro se tiče gornjaka i donjaka to je očit primjer zašto bih ja uključio javnu raspravu prije donošenja konačnih odluka
« Задњи пут промењено: 03.59 ч. 01.08.2006. од d@do » Сачувана
Братислав Ранчић
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Поруке: 37



« Одговор #32 у: 23.13 ч. 04.08.2006. »

Ja "mog brauzera" zovem "Lisica".

Glasam za "pretraživač", jer ja mojoj "Lisici" zadam da mi pretraži "mrežu", nađe i zatim prikaže određenu stranicu... i... ona to uradi ( relativno brzo ).

Inače, u rečniku ( "Englesko - hrvatski ili srpski", M.Drvodelić, 1983. ) pored "brstiti" stoji i "prebirati (po knjigama)" - odnosno ( kako ga ja razumem ) pretraživati...  Grin
Сачувана

У јаком извору се муљ не задржава!
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!