Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
06.34 ч. 22.03.2023. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: patike  (Прочитано 18241 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #15 у: 15.08 ч. 04.05.2008. »

Na italijanskom papuca je pantofola, ali u njihovom recniku stoji da je etimologija nepoznata. Smiley
Doduse postoji i babuccia, istog porekla kao i nase papuca, sto ce reci iz persijskog.
Izvinjavam se zbog osisane latinice, tastatura mi poludi s vremena na vreme...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 15.15 ч. 04.05.2008. »

Na nemačkom je Pantoffel, a na švedskom toffel, što može ukazivati na germansko poreklo.

Na francuskom je pak pantoufle, što je svakako u vezi s onom pantuflom koju Čivijaš pomenu.

Kako je i na grčkom pantofla, pored italijanskog pantofola, moguće je i južnije poreklo.

A kako je ima u mnogim evropskim jezicima (iako se često radi i o pozajmljenicama: češko i poljsko pantofel izvesno je iz nemačkog), možda je i indoevropska reč.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 15.29 ч. 04.05.2008. »

У'вати ме неспремног! Ни на крај памети ми није било немачко „папуча“. Треба сада одредити у овом мору сродних речи из различитих језика изворну етимологију. Германска, грчка, персијска... Италијани кажу да не знају. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #18 у: 15.58 ч. 04.05.2008. »

Na španskom se kaže pantufla...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #19 у: 19.03 ч. 08.05.2008. »

Ало, људи, не знам за реч на Вокабулару, очигледно је у питању неки синоним. Мислим да се уопште не ради о истом корену. Мислим да реч патика води порекло од турског глагола патисати који значи застати, престати, смирити се, умукнути. Такође се претпоставља да и овај глагол у основи има турску именицу батамак која значи заћи, изгубити се, пасти, пропасти... Ово овако има смисла. Извор за глагол патисати и именицу батамак, јесте Речник турцизама Абдулаха Шкаљића.
« Задњи пут промењено: 19.06 ч. 08.05.2008. од Оли » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #20 у: 19.24 ч. 08.05.2008. »

Isprovocirana ovom velikom zabavom u vezi s patikama, pogledah u skromne stare knjige. Rečnih stranih reči Bratoljuba Klaića kaže da je patika: patika, 3. -ci, 2. mn. patika tur. (patik) isto što i papuča.
Međutim Vujaklija pominje ovu varijantu koja stoji kod nas na Vokabularu. Patik je čovek koji se dade navesti na protivrprirodni blud (grčki ne umem da prepišem Wink, a latinski pathicus), i kaže nam da uporedimo sa kined. Ispod stoji i patika (pa u zagradi samo na grčkom) protivprirodni blud i sve ono nadalje što stoji u vezi sa jadnim dečacima na našem sajtu. Dakle, ja jedino zaključujem da se kod Vujaklije, odakle je neko preuzeo opis za Vokabular, radi o nama manje poznatoj reči. U vezi s našom patikom, toliko.
Сачувана
mssdm
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 8

« Одговор #21 у: 15.29 ч. 23.08.2008. »

patika (kao i nas opanak) je srpska rec koja dolazi od reci botinka/butinka (rus.   ботинок; cesk.   bota) koja je izvedena od rec obuca<obuci<oblaciti.  takodje je i nasa papuca izvedena od reci obuca.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #22 у: 16.32 ч. 27.08.2008. »

patika (kao i nas opanak) je srpska rec koja dolazi od reci botinka/butinka (rus.   ботинок; cesk.   bota) koja je izvedena od rec obuca<obuci<oblaciti.  takodje je i nasa papuca izvedena od reci obuca.

Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!