Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Бабарога, Дрекавац, Бабајага и друга чудна бића...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.10 ч. 09.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Бабарога, Дрекавац, Бабајага и друга чудна бића...  (Прочитано 26301 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #15 у: 19.40 ч. 28.05.2008. »

Грр, предухитри ме Бруничајлд. Grin

Хтедох рећи: е, баш ти је референца, свака ти част. Cheesy
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #16 у: 19.48 ч. 28.05.2008. »

Вангелија Димитрова (девојачко Пандева, мужевљево Гуштерова, а после смрти Димитрова;
Meni ovo zadcnje nije jasno. Posle čije smrti? Huh Je li se dvaput udavala? U svakom slučaju  ne razumem kakve veze ima smrt, bilo njena ili muževljeva, sa promenom prezimena u treće. Huh
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #17 у: 19.51 ч. 28.05.2008. »

Цитат
Evo malo podataka o Vangi sa Wikipedije.

На ОВО ја упозоравам све време! А сад, спасавај се ко може! Cool
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #18 у: 19.53 ч. 28.05.2008. »

Цитат
Evo malo podataka o Vangi sa Wikipedije.

На ОВО ја упозоравам све време! А сад, спасавај се ко може! Cool

Немој тако Сајко. Шта знаш, можда се бугарској може више веровати него српској... Wink
Сачувана
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #19 у: 19.56 ч. 28.05.2008. »

Evo još malo podataka. Ovo nije sa wikipedije. Ovo je prevod malog dela Knige o Vangi koju je napisala njana nečaka.
      Баба Ванга

У Бугарској су својевремено биле познате способности бабе Ванге - слепе пророчице која је недавно умрла. Бескрајна река људи различитих година и образовања текла је према њој да сазна своју будућност, своју судбину. И сви се без разлике враћају запањени предсказањима чаробнице. Каквим је моћима она вршила своја предсказања? Где се крије извор њене видовитости?

Послушајмо најпре шта она сама говори о своме дару. На питање своје нећаке, философа Красимире Стојанове: „Имаш ли осећај да је твој дар програмиран од стране виших сила?" Ванга је одговорила: „Да".

-  Како их опажаш?

-  Најчешће им чујем глас.

-  Јеси ли их видела?

-  Да. Прозирне фигуре, попут људских одраза у води.

-  На чију жељу, на њихову или твоју се остварује контакт?

-  Обично на њихову жељу, иако ја могу да их дозовем.

Даље наводимо занимљиво сведочанство Вангине нећаке о узроцима способности њене прозорљиве тетке. „Било ми је 16 година када је једном у нашој кући у Петричу, Ванга почела да разговара са мном... само што то није био њен глас. Имала сам утисак да то не говори она својим устима, већ неки други човек. Речи које сам чула нису имале никакве везе са оним о чему смо пре тога разговарале. Као да се неко непознато лице умешало у наш разговор. Чула сам: 'ето, ми смо те видели' - а потом је уследио потпуни извештај о томе шта сам радила тога дана пре тог тренутка. Просто сам се скаменила од ужаса. У кући смо биле само нас две.

После кратке паузе, Ванга је уздахнула и рекла: 'Ох, оставиле су ме силе' и поново се вратила нашем претходном разговору. Питала сам је зашто је наједном почела да описује мој дан, али она је одговорила да ништа није описивала, већ да је понављала оно што је чула. Затим је уздахнула: 'Ох, то су силе, мале силе које су увек поред мене. Али има и великих које њима командују. Када оне одлуче да проговоре мојим устима буде ми лоше, те после тога цео дан не могу да дођем к себи."

А ево шта пишу рођаци бабе Ванге о крају у којем живи пророчица: „Ванга годинама није напуштала то место. Не могу да схватим шта је тамо држи. Али она познаје и воли тај крај. На мене лично све ту делује мучно". Слично говоре и други људи, али Ванга је стално понављала да само ту чује гласове који је посвећују у многе ствари. По мишљењу врачариног нећака, ту је био храм паганског бога Хорса чија је статуа закопана на том месту. С православног гледишта феномен Ванге може бити објашњен на следећи начин. Ванги се још, док је могла да види, неколико пута јављао демон у облику коњаника у ступао с њом у контакт. Девојка се радо упустила у ту везу, брзоплето се окренувши према новој појави. После тога, доспевши у загонетни ураган, она је ослепела, и појавила јој се моћ видовитости. Слепа чаробница је стално била окружена демонима који су сконцентрисани на месту древног паганског храма где су им се приносиле жртве.

Тачност наше оцене феномена Ванге потврђује чињеница да се према подацима научника остваривало само 70% њених предсказања. То очигледно говори о њиховом демонском карактеру, јер пророчанство Божије не може да се не испуни, а демони могу само да нагађају.

Слично феномену бабе Ванге пали духови могу да изазову исте такве пророчке способности и код других људи који су добровољно ступили у везу с њима и добили од њих те за себе и за друге погубне натприродне способности.

Осим набројаних екстрасенса, врачева и пророка постоји њима сличан читав низ народних учитеља и исцелитеља који, користећи иконе и свеће, врачају воду, изливају восак, читају молитве, варајући и себе и друге. Уобичајено челичење претварају у право идолопоклонство. Пре водене процедуре савремени пагани се не клањају Творцу, већ Његовој творевини - природи и моле се новопеченом „богу" Б. К. Иванову. Слободно се продају књиге 'беле' и 'црне' магије. Лажни исцелитељи користе демонско кодирање од различитих људских порока, упркос покајању које је Бог установио. Већ су постале уобичајене такве речи као што су „магија", „урок" и сличне. Управо жеља да се избаве од урока и магије и привлачи хиљаде људи, који при томе и не слуте да добровољно предају своју вољу духовима таме, бабама, врачарама, биоенергетичарима - екстрасенсима, сеансама гостујућих исцелитеља у рангу од „баба" до „академика". Последице окултне зависности веома су жалосне - због врачања окултиста распадају се породице, потпуно здрави људи наједном оболе, непријатности само сипају као из рога изобиља. Због свог отпадања од Бога Творца духови таме су лишени способности да стварају и могу уносити у свет само рушење, те зато и њихови следбеници доносе само зло другим људима.

<  ^  >
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #20 у: 20.18 ч. 28.05.2008. »

Nezavisno od pouzdanosti reference, tebi svaka čast na odličnom prevodu i što te ne mrzi to da radiš.  Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #21 у: 20.49 ч. 28.05.2008. »

Voja Antonić je svojedobno, devedesetih, kada se sve ono događalo u Jugoslaviji i ljudi se počeli zanimati za Kremansko proročanstvo, koje je odjednom postalo veoma popularno, izdao knjigu „Kremansko neproročanstvo“ (http://www.paralax.co.yu/kp.htm), u kojoj je pokušao objasniti kako to Tarabići „potreviše“ sve ono što im je bilo „kazato“. Naime, svih dvanaestak izdanja Kremanskog proročanstva koja su izlazila u toku 20. veka međusobno se znatno razlikuju. Pisali su ih, u stvari, njihovi sami izdavači, i to tako da ono što se već dogodilo postane prepoznatljivo u navodno izvornom tekstu proročanstva, koji je napisao sâm Mitar Tarabić a oni ga samo objavljuju. (Mitar Tarabić je, inače, bio nepismen. Smiley)

Tako to uvek funkcioniše — nešto se dogodi a tek onda ga ljudi „prepoznaju“ u nečijem proricanju, i to navodno postaje tačno; na stranu to što se izvorno proročanstvo rapidno menja kako se prenosi od čoveka do čoveka i iz jednog razdoblja u drugo. Meni, koji se ozbiljnije bavim proučavanjem kako užičkog narodnog dijalekta tako i srpskohrvatske dijalektologije uopšte, kad god pogledam neka od izdanja Kremanskog proročanstva odmah je poznato ako se radi o falsifikatu. Kad sam čitao Antonićevu knjigu, one delove proročanstva koje je on argumentovano prikazivao kao falsifikovane, jer se odjednom pojavljuju u nekim izdanjima knjige tek kada se to o čemu navodno govore dogodi, i sâm sam prepoznavao kao lažne jer jezik kojim su pisani nikako nije mogao biti jezik Tarabića, iako je namerno pokušano da liči na izvorni užički dijalekat, ali malčice su omanuli. Wink

Elem, hteo sam reći kako, između ostalog, nastaju navodno istinita proročanstva raznih baba Vangi: „Ene, potrevi Tarabić“ — po tom principu. Tek kada se nešto dogodi, i proročanstvo je odmah tu. To je ono pitanje jajeta i kokoši, rekao bih. Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #22 у: 20.57 ч. 28.05.2008. »

Ovo je zanimljivo — izmerite koeficijent neinteligencije vašeg omiljenog vidovnjaka. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #23 у: 21.35 ч. 28.05.2008. »

E, svasta ces naci na ovom Internetu! Grin
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #24 у: 08.44 ч. 29.05.2008. »

Ne mogu da odolim:
''Bam, bam, mi smo prikaze,
bam, bam, ne traži dokaze,
bam, bam, nemoj tražit nas,
bam, bam, vrišti na sav glas.''
 Wink
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #25 у: 09.07 ч. 29.05.2008. »

A šta je to? Smiley
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #26 у: 09.16 ч. 29.05.2008. »

Refren iz pesme Prikaze Eda Maajke.
Inspirisalo me ovo:
Цитат
Послушајмо најпре шта она сама говори о своме дару. На питање своје нећаке, философа Красимире Стојанове: „Имаш ли осећај да је твој дар програмиран од стране виших сила?" Ванга је одговорила: „Да".

-  Како их опажаш?

-  Најчешће им чујем глас.

-  Јеси ли их видела?

-  Да. Прозирне фигуре, попут људских одраза у води.

-  На чију жељу, на њихову или твоју се остварује контакт?

-  Обично на њихову жељу, иако ја могу да их дозовем.
Grin
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #27 у: 13.57 ч. 29.05.2008. »

alcesta:"Nezavisno od pouzdanosti reference, tebi svaka čast na odličnom prevodu i što te ne mrzi to da radiš. "
  Hvala alcesta, ali to nije moj prevod. Sada ću postovati nešto što sam sama prevela i htjela bih da čujem tvoje iskreno mišlenje. Imam nameru da se bavim prevodima tako da me ne mrzi. Svaki svobodni trenutak koristim da bi srpski bolje naučila ali mislim da treba još mnogo da učim.
     Evo i mog prevoda:
 Vangelija Pandeva Gušterova  - rođena je u Strumici         . Njeno rano djetinstvo obelježeno je bolom i patnjom. Njena majka je umrla dok je ona bila sasvim mala a odmah posle toga otac joj je otišao u vojsku za vreme Prvog svetskog rata. U tom periodu o maloj Vangeljii brinule su se komšije. U svom djetinstvu ona je bila  sasvim obična devojčica i nije imala pretencije da poseduje neke posebne sposobnosti. Voljela je da se igra lečenjem i svoim drugarima je predpisivala razne «lekovite» trave. Kad se rat završio otac se oženio po drugi put a kći je pomagala maćehi u domaćinstvu.
    Kada je imala 12 godina Vanga je oslepela posle jedne oluje. Kažu da nju je uragan podigao sa zemlje i kasnije su je posle dugog istraživanja našli u jednoj nivi prekrivena kamenjem i zemljom. Neko vreme je bila u nesvesti a kad se probudila bila je slepa. Tri godine je provela u jednom socialnom domu za slepe osobe. Posle smrti maćehe vratila se kući da bi brinula o svoim braćama i sestrama.
 Svoju vidovitost je otkrila postepeno. Kažu da je pomogla svom ocu da otkrije tuđu ovcu koju  su ukrali iz stada čiji je pastir bio. Vanga je sasvim tačno opisala avliju u kojoj je ovca bila sakrivena. Rekla je da je sve videla u snu. Postala je popularna za vreme Drugog svetskog rata. Tačno je prdvidela kad će rat početi. Očajni ljudi izgubili trag svojima išli su kod Vange
nadajuči se da će im ona pomoći ili barem reči gde su nihovi blizki sahranjeni.
  Neobične sposobnosti koje su joj pripisivale Vanga je objašnjvala prisustvom čudnih nevidlivih biča čije poreklo nije mogla da objasni.
U poslednim godinama svog života ona je investirala u građenju paraklisa «Sveta Petka Bugarska» koji se nalazi u mesnosću Rupite, nedaleko od Petriča. Bugarska pravoslavna crkva odbila je da prizna ovog paraklisa tako da danas o njemu govore kao o «hramu» bez da se kaže o kojoj religii je reč.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #28 у: 14.18 ч. 29.05.2008. »

Vrlo je dobar prevod, ali imaš problema s mešanjem ekavskog i ijekavskog narečja. To je najvidljivije, ima još nekih sitnica u pravopisu i sintaksi... Nažalost nemam sad vremena da idem rečenicu po rečenicu, možda kasnije ako me neko drugi ne preduhitri.
Ne znam šta je paraklis. Huh
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #29 у: 21.08 ч. 29.05.2008. »

Hvala alcesta, ali to nije moj prevod. Sada ću postovati nešto što sam sama prevela i htjela bih da čujem tvoje iskreno mišlenje. Imam nameru da se bavim prevodima tako da me ne mrzi. Svaki svobodni trenutak koristim da bih srpski bolje naučila ali mislim da treba još mnogo da učim.
Evo i mog prevoda:
Vangelija Pandeva Gušterova — rođena je u Strumici. Njeno rano djetinjstvo obilježeno je bolom i patnjom. Njena majka je umrla dok je ona bila sasvim mala a odmah poslije toga otac joj je otišao u vojsku za vrijeme Prvog svjetskog rata. U tom periodu o maloj Vangeljii brinule su se komšije. U svom djetinjstvu ona je bila sasvim obična djevojčica i nije imala pretencije da posjeduje neke posebne sposobnosti. Voljela je da se igra liječenjem i svojim drugarima drugovima je predpisivala razne «ljekovite» trave. Kad se rat završio, otac se oženio po drugi put a kći je pomagala maćehi u domaćinstvu.
Kada je imala 12 godina Vanga je oslijepjela poslije jedne oluje. Kažu da nju ju je uragan podigao sa zemlje i kasnije su je poslije dugog istraživanja traženja našli u jednoj njivi prekrivenau kamenjem i zemljom. Neko vrijeme je bila u nesvijesti a kad se probudila bila je slijepa. Tri godine je provela u jednom socijalnom domu za slijepe osobe. Poslije smrti maćehe vratila se kući da bi brinula o svojim braćama svojoj braći i sestrama.
Svoju vidovitost je otkrila postepeno. Kažu da je pomogla svom ocu da otkrije tuđu ovcu koju su ukrali iz stada čiji je pastir bio. Vanga je sasvim tačno opisala avliju u kojoj je ovca bila sakrivena. Rekla je da je sve vidjela u snu. Postala je popularna za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tačno je prdvidjela kad će rat početi. Očajni ljudi izgubilivši trag svojima išli su kod Vange nadajučći se da će im ona pomoći ili barem rečći gdje su njihovi blizski sahranjeni.
Neobične sposobnosti koje su joj pripisivalne Vanga je objašnjavala prisustvom čudnih nevidljivih bičća čije porijeklo nije mogla da objasni.
U posljednjim godinama svog života ona je investirala u građenju paraklisa «Sveta Petka Bugarska» koji se nalazi u mesnosću (?) Rupite, nedaleko od Petriča. Bugarska pravoslavna crkva odbila je da prizna ovog paraklisa ovaj paraliks tako da danas o njemu govore kao o «hramu» bez da se kaže kazivanja o kojoj religiji je riječ.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!