Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Гласовне промене: шорцић или шорчић?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.02 ч. 29.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Гласовне промене: шорцић или шорчић?  (Прочитано 14526 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Phoenix
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 15

« у: 23.56 ч. 30.05.2008. »

Пробала сам да напишем пост у "Једначење по звучности" али ми показује неку грешку тако да морам да отворим засебну тему.
Шта је исправно рећи: шорцић или шорчић (деминутив речи шорц)
Да ли је ово изузетак од правила јер је реч страног порекла па се не врши гласовна промена, или ипак долази до неке од њих? Стварно нисам сигурна шта је тачно а волела бих да ми каже неко ко сигурно зна...
Унапред хвала.
Сачувана

...happiness is a way of travel... not a destination...  Smiley
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 03.39 ч. 31.05.2008. »

Ne znam, ali glasam za šorčić. Smiley

Kod novijih reči ove promene uglavnom izostaju ili se ređe sprovode. Otuda šorcić, dok bi šorčić bilo kad se dogodi glasovna promena. Mislim da može i jedno i drugo, i da zavisi od toga koliko ti ova glasovna promena „leži na jeziku“. Wink To jest, ako si na žurki, onda nosiš šorcić, a ako si na žurci, onda nosiš šorčić. (Mada, Pravopis navodi samo oblik žurki. Smiley) A ja se malo šalim u sitne sate, zato nemoj da me slušaš. Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #2 у: 06.39 ч. 31.05.2008. »

Vidiš, a pade mi na pamet lik „šortsić“ (ćitabi kažu da je bolje „šorts“ nego „šorc“), pa eto ti rješenja dileme. Cool

Vruće hlače, tako se to zove. Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #3 у: 15.30 ч. 31.05.2008. »

To jest, ako si na žurki, onda nosiš šorcić, a ako si na žurci, onda nosiš šorčić. (Mada, Pravopis navodi samo oblik žurki. Smiley)

Морам да напоменем да ми је ово познато, али ми звучи некако „недовршено“, па увек говорим „журци“. Има ли неког објашњења зашто се изоставља сибиларизација?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #4 у: 21.09 ч. 31.05.2008. »

Ima. Prvo, sibilarizacija ređe zahvata novije reči. Drugo, sibilarizacija ređe zahvata reči kod kojih je jasno vidljiv sufiks -ka, kao kod ženskih imena Milka, Stanka i sl. (a ovde imamo „žur“ + ka). Stoga i Pravopis navodi oblik „žurki“. Kako je, međutim, i lik „žurci“ podjednako rasprostranjen u govoru, moraćemo samo čekati da novi pravopis obrati pažnju i na njega i ponudi ga kao mogućnost pored dativa/lokativa „žurki“.

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=936.0
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #5 у: 22.45 ч. 31.05.2008. »

Често сам гледала одличну емисију Владе Ђукановића, Српски на кашичицу. Један прилог почиње анкетом на Ади: Да ли се каже Купио сам цвеће својој девојци црнци, или Купио сам цвеће својој девојки црнки. Наравно, исправно је Купио сам цвеће својој девојци црнки. То је само био увод који је требало да укаже на следећу чињеницу: Сибиларизација и палатализација су мртве промене. Дешавају се од случаја до случаја, без неког системског правила. Ја се с тим потпуно слажем. Често посежем за правописом поводом ових двеју промена. А то са журком ме ужасно нервира. Такође ме нервира што сам негде прочитала да је датив од кашика кашици, а лепо стоји да се сибиларизација не врши код речи које би промениле значење (што је овде апсолутно случај). Има их још много, ово ми је прво пало на памет.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #6 у: 23.47 ч. 31.05.2008. »

Jest, ali kašika je stara reč koju je sibilarizacija zahvatila još dok je ova glasovna promena bila rasprostranjenija nego danas. Otuda i dativ kašici, bilo bi glupo kad bismo sad terali sebe da govorimo kašiki, nije ni prirodno. Wink
Сачувана
Phoenix
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 15

« Одговор #7 у: 02.36 ч. 01.06.2008. »

Originalna imenica na engleskom jeziku je shorts ali ona nije toliko bitna za ovu dilemu.

No, vratimo se famoznom šorcu. Odomaćena upotreba ove imenice je šorc, na primer - šorc za kupanje.
Dakle:
1) Nosila je šareni šorcić.
2) Nosila je šareni šorčić.

Šortsić mi je već manje pihvatljivo jer podseća na posrbljeni engleski. No, ukoliko ne nadjemo tačno tumačenje, mislim da ću koristiti pojam "vruće pantalonice".  Grin
Сачувана

...happiness is a way of travel... not a destination...  Smiley
Miki
Гост
« Одговор #8 у: 10.43 ч. 01.06.2008. »

Хе, хе... „Вруће панталонице“ су на енглеком, ако се не варам, short shorts. Grin
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #9 у: 12.37 ч. 01.06.2008. »

Jest, ali kašika je stara reč koju je sibilarizacija zahvatila još dok je ova glasovna promena bila rasprostranjenija nego danas. Otuda i dativ kašici, bilo bi glupo kad bismo sad terali sebe da govorimo kašiki, nije ni prirodno. Wink

Искрено да ти кажем, без обзира на све што си ти рекао, и што би "по књигама" било тако, ваљда имамо мало стручног права да процењујемо. Слушај, мени је кашици апсолутно асоцијација на кашицу за бебе, као што ми је и владици асоцијација на Владицу, најчешће Милосављевић.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #10 у: 15.07 ч. 01.06.2008. »

He, he. Možda ako živiš u gradu. Meni, Užičaninu, sibilarizacija je nešto logično samo po sebi, i reči „kašiki“ ili „vladiki“ izgledaju kao da im nešto nedostaje.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #11 у: 14.59 ч. 02.06.2008. »

Мени то шорчић, са ч, звучи скроз чудно. Никад не бих ни помислио да тако треба.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #12 у: 15.05 ч. 02.06.2008. »

Мени то шорчић, са ч, звучи скроз чудно. Никад не бих ни помислио да тако треба.

Ali je najlakše da se izgovori... Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #13 у: 15.10 ч. 02.06.2008. »

Ali je najlakše da se izgovori... Wink

Зар? Huh  Shocked
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #14 у: 15.18 ч. 02.06.2008. »

Meni jeste. Jezik sa R na Č mnogo prirodnije prelazi nego sa R na C ili T.. Izgovori brzo šortsić, šorcić i šorčić i videćeš... Zapravo, vrh jezika se skoro i ne pomera, samo se sam jezik malo spusti a vrh umesto da vibrira, zalepi se na nepce. S druge strane i za T i za C, jezik mora da menja svoj položaj, da se pređe sa nepca na unutrašnji deo prednjih zuba...
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!