Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ција
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
08.02 ч. 19.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Ција  (Прочитано 23283 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #15 у: 20.24 ч. 04.06.2008. »

Onda sam ja pogrešno protumačila... kad razmislim, biće da se ova zabrana odnosi na pisanje velikim slovima u padežima. Smiley

Извини, на шта конкретно мислиш?
Mislim da je dozvoljeno menjati takve skraćenice po padežima, ali samo ako se ne pišu velikim slovima. Recimo nikako ne može CIJE, nego samo Cije, ili samo Ete. Ako pišemo sve velikim slovima onda nema promene po padežima. Tu napomenu sam prvo pogrešno protumačila, a odnosila se samo na velika slova.
Uh... jesam li sad još više zapetljala?
BIA je Bezbednosno informativna agencija (mislim bar), domaća CIA.
« Задњи пут промењено: 20.26 ч. 04.06.2008. од alcesta » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #16 у: 20.26 ч. 04.06.2008. »

БИА — Безбедносно-информативна агенција.

Bije stvarno zvuči malo smešno, a i budi nezgodne asocijacije... Grin
Баш зато и кажем. Grin

Mislim da je dozvoljeno menjati takve skraćenice po padežima, ali samo ako se ne pišu velikim slovima. Recimo nikako ne može CIJE, nego samo Cije, ili samo Ete. Ako pišemo sve velikim slovima onda nema promene po padežima. Tu napomenu sam prvo pogrešno protumačila, a odnosila se samo na velika slova.

Напротив. Јасно је. А можда има и изузетака, то не бих знао.
« Задњи пут промењено: 20.29 ч. 04.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #17 у: 20.26 ч. 04.06.2008. »

Ција, Ције, Цијин... 
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #18 у: 20.27 ч. 04.06.2008. »

Ауу, док сам куцкала којешта, 15 нових одговора!!!!!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #19 у: 20.32 ч. 04.06.2008. »

Može i za Etu, samo da nije sve velikim slovima. Sad mi je jasno šta se misli. Cheesy

Па јел то онда значи да у ствари све те скраћенице на А могу да се пишу на тај начин?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #20 у: 20.36 ч. 04.06.2008. »

Ција, Ције, Цијин...
Ауу, док сам куцкала којешта, 15 нових одговора!!!!!

Ала ти споро куцаааааш!!! Cheesy Прерачунато: један (што словни, што реченични) знак спрам једног одговора. Grin Grin
« Задњи пут промењено: 21.08 ч. 04.06.2008. од Мирослав » Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #21 у: 20.37 ч. 04.06.2008. »

Može i za Etu, samo da nije sve velikim slovima. Sad mi je jasno šta se misli. Cheesy

Па јел то онда значи да у ствари све те скраћенице на А могу да се пишу на тај начин?
Piše da nema opšteg rešenja, ali kako nema ni nekih navedenih izuzetaka, valjda mogu. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 20.37 ч. 04.06.2008. »

Onda sam ja pogrešno protumačila... kad razmislim, biće da se ova zabrana odnosi na pisanje velikim slovima u padežima. Smiley

Извини, на шта конкретно мислиш?
BIA je Bezbednosno informativna agencija (mislim bar), domaća CIA.

Фала, Алцеста! Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #23 у: 20.39 ч. 04.06.2008. »

Nema na čemu. Smiley
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #24 у: 20.47 ч. 04.06.2008. »

Ako je napišeš tako (ne samo na -A, nego sve skraćenice), daješ joj status reči a ne skraćenice. Dakle, pitanje na koje treba odgovoriti jeste koje skraćenice „zaslužuju“ da dobiju status reči (po frekventnosti, relevantnosti itd.).
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #25 у: 20.49 ч. 04.06.2008. »

Ako je napišeš tako (ne samo na -A, nego sve skraćenice), daješ joj status reči a ne skraćenice. Dakle, pitanje na koje treba odgovoriti jeste koje skraćenice „zaslužuju“ da dobiju status reči (po frekventnosti, relevantnosti itd.).

А да би то човек сазнао, мора за сваки појединачни пример да гледа у Правопис. Smiley Нек једном већ реше како је, па да се зна, то је мој предлог.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #26 у: 21.40 ч. 04.06.2008. »

Ала ти споро куцаааааш!!! Cheesy Прерачунато: један (што словни, што реченични) знак спрам једног одговора. Grin Grin
Испаде тако, и ја сам то помислила. Откуцах, онда су ме звали преко скајпа, одјавила сам се и држала отворен прозор док сам ћаскала, и кад сам завршила и кликнула, добила сам информацију да је у међувремено стигло 15 порука... остало је историја Grin.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #27 у: 21.42 ч. 04.06.2008. »

А да би то човек сазнао, мора за сваки појединачни пример да гледа у Правопис. Smiley Нек једном већ реше како је, па да се зна, то је мој предлог.

Није баш тако. Тачно се системски у језику зна које речи могу постати вербализоване скраћенице, које не могу ни под разно. Уосталом правопис и служи да се у њега гледа. Камо среће да се може баш све у њему наћи.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #28 у: 21.50 ч. 04.06.2008. »

Цитат
Тачно се системски у језику зна које речи могу постати вербализоване скраћенице, које не могу ни под разно.

Како? Ај, молим те ми објасни... ЈКа  имам утисак да ни за шта не постоје чврста правила, него да за све мораш да гледаш у ћитап.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #29 у: 22.08 ч. 04.06.2008. »

Тачка 228. Правописа бави се вербализованим скраћеницама. Под а. су оне које су настале адаптацијом и вербализацијом верзалних (акронимских), што је опет објашњено у тачки 227. истог правописа; и оне које се напросто могу изговарати као речи, које се схватају као именице (Ција је та ција, као именица женског рода, Фида такође, Фијат као именица мућког рода... додуше прва у низу је комбинација ових двеју могућности). Нико неће осетити ММФ или ПТТ као целовиту реч. Под б. су формантне скраћенице јер њих не чине само почетна слова већ и делови самих речи (форманти). То ти је нпр. Танјуг, Нолит итд. Е, пошто знам да имаш Правопис, прочитај мало то, па ако ти и даље не буде јасно Huh, ту смо да појаснимо Grin.
« Задњи пут промењено: 22.10 ч. 04.06.2008. од Оли » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!