На то сам и мислио. Дакле, само када је параграфска, тачка се може ставити иза римског броја, који је код нас УВЕК редни, па самим тим је неправилно стављати тачку иза истог у том смислу — означавање редног броја у тексту (
XII. и XIII. век не долази у обзир). Иначе, у Ворду 2007 (не сећам се за старије издање из 2003.) се може подесити корисничка енумерација са задатим стилом римског броја без тачке и Ворд ће уносити, докле год је потребно, римске бројеве без тачке
(Допуна: /наставак претходне реченице/) ,само што бисмо у том случају вероватно направили грешку, како би то тада била поменута параграфска тачка, а која следи иза ма ког словног знака којима се текст рашчлањује на параграфе.

Aj, sećam se ja nešto starijih (khm) izdanja vorda i uvek si imao opciju da prilagodiš način numerisanja. Mislim da nije greška čak ni ako se ostavi bez (paragrafske) tačke ukoliko sigurno neće izazvati zabunu ili dilemu oko toga je li u pitanju sastavni deo teksta ili ne. Naravno, neće biti deo teksta npr. XIX, ali bi I moglo biti (kao u ovoj rečenici, još ako je npr. naslov velikim slovima

), pa se onda i ostalima dodaje tačka.
U tekstu se ne koristi tačka, sem ukoliko se ne pozivaš na već pomenute numerisane delove...
Uzgred, sem Nemaca i Engleza i komšije Hrvati koriste tačku iza rimskih brojeva.