Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Brojevi
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.31 ч. 07.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Brojevi  (Прочитано 17609 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #15 у: 15.28 ч. 16.06.2008. »

E па, из твог „глупог“ примера сам и сâм коначно рашчистио са неким стварима, а верујем и други исто. Тако да је твој пример био више него користан! Smiley

П. С. Don't judge to yourself beforesharp, Soshke! Cheesy Smiley
« Задњи пут промењено: 15.44 ч. 16.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #16 у: 15.45 ч. 16.06.2008. »

E па, из твог „глупог“ примера сам и сâм коначно рашчистио са неким стварима, а верујем и други исто. Тако да је твој пример био више него користан! Smiley

Don't judge to yourself beforesharp, Soshke! Cheesy Smiley
Grin

Jao, hvala na utesi. Mogu ja opet da budem glupa, ako zatreba Cheesy!
   O korekciji izletanja mi moga možemo nekom drugom prilikom Smiley.

P. S.
   Taman sam mislila da se par dana stidim i ne javljam na Forum, al' sad i ne moram  Wink.

Ajd' odo' da čitam.
« Задњи пут промењено: 15.49 ч. 16.06.2008. од Сошке » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #17 у: 16.35 ч. 16.06.2008. »

Добро, признајем, покушај примера ми је исп’о глуп   Embarrassed (ево, нећу више да пљуцкам по Ворду), али у ствари сви лепо знамо да ’нако, редом, у тексту, нема тачке иза рим. бр., и лепо сте објаснили оно о „параграфским тачкама“ што ми је очигледно било потребно, тј. у вези са чиме нисам била сигурна. Ајд’ да сад мало читам оно друго што ми јесте/треба да буде пос’о - ово овде ми никако не иде Lips Sealed!

Слажем се са Мирославом. Да не беше твог примера, Бојан не би напоменуо оно што је напоменуо, а ја никада не бих погледала у Правопис и и даље бих живела у убеђењу у ком видим, већина нас језичких аматера живи, а то је да се иза римских бројева ама баш никад не ставља тачка. Зато је и добро дискутовати на оваквим местима — увек сазнаш нешто ново. Grin

« Задњи пут промењено: 17.20 ч. 16.06.2008. од Brunichild » Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #18 у: 23.50 ч. 17.06.2008. »

На то сам и мислио. Дакле, само када је параграфска, тачка се може ставити иза римског броја, који је код нас УВЕК редни, па самим тим је неправилно стављати тачку иза истог у том смислу — означавање редног броја у тексту (XII. и XIII. век не долази у обзир). Иначе, у Ворду 2007 (не сећам се за старије издање из 2003.) се може подесити корисничка енумерација са задатим стилом римског броја без тачке и Ворд ће уносити, докле год је потребно, римске бројеве без тачке (Допуна: /наставак претходне реченице/) ,само што бисмо у том случају вероватно направили грешку, како би то тада била поменута параграфска тачка, а која следи иза ма ког словног знака којима се текст рашчлањује на параграфе. Wink
Aj, sećam se ja nešto starijih (khm) izdanja vorda i uvek si imao opciju da prilagodiš način numerisanja. Mislim da nije greška čak ni ako se ostavi bez (paragrafske) tačke ukoliko sigurno neće izazvati zabunu ili dilemu oko toga je li u pitanju sastavni deo teksta ili ne. Naravno, neće biti deo teksta npr. XIX, ali bi I moglo biti (kao u ovoj rečenici, još ako je npr. naslov velikim slovima Wink), pa se onda i ostalima dodaje tačka.

U tekstu se ne koristi tačka, sem ukoliko se ne pozivaš na već pomenute numerisane delove...

Uzgred, sem Nemaca i Engleza i komšije Hrvati koriste tačku iza rimskih brojeva.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #19 у: 03.15 ч. 18.06.2008. »

Uzgred, sem Nemaca i Engleza i komšije Hrvati koriste tačku iza rimskih brojeva.

Таман посла да заостану за Немцима, и неминовно другачије код њих да не буде него што је то српски стандард.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #20 у: 10.18 ч. 18.06.2008. »

Nego, jeste li vi sigurni za Engleze? Ja se nešto ne sećam da sam videla rimske brojeve sa tačkama po raznoraznim tekstovima o istoriji koje pročitah (a tu rimskih brojeva sigurno ima), a sigurna sam da bih primetila, jer sam odmaK to primetila kod braće 'Rvata na njihovoj Vikipediji...
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #21 у: 12.43 ч. 18.06.2008. »

Нека ме неко исправи, али мислим да никада нисам видео у ма ком енглеском тексту, нпр. Louis XIV. (редни број са тачком), већ увек само Louis XIV, и то једино може значити на енглеском „Луј четрнаестИ“, никако „Луј четрнаест“ Smiley, што повлачи да контра ипак није у праву, „како се римски бројеви у енглеском забележавају као код западних нам суседа или код Шваба“, већ управо као код нас.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!