Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Презентска основа
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
05.21 ч. 17.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  
Аутор Тема: Презентска основа  (Прочитано 52865 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #30 у: 13.19 ч. 24.06.2008. »

, а мене још нешто копка: да ли се на исти начин објашњава, како је, наиме, због гласовних промена насталих током времена дошло до тога да се мора знати како један глагол гласи у садашњем времену у личним облицима, да бисмо дошли до презентске основе? Што се мене тиче, можемо са ма ког личног глаголског облика у презенту, изузев у 3. л. мн., смакнути наставке и добити презентску основу: дође- (пр. осн.) од дође, дође, дође, дође-мо, дође-те, не и дођу. Можда има пар изузетака, али мислим да се овакво правило може уопштено применити.

Ја морам прво признати да се не сећам ништа од тога из школе, али мислим да сам из ваше ове досадашње приче укапирао о чему је реч. Одмах ми паде на памет глагол сећи као контра пример за твоју теорију. Презент је сечем, сечеш, итд. Аорист је у првом лицу једнине секох! Биће да је глагол некада у инфинитиву гласио секти, пре него што су га гласовне промене претвориле у сећи. Стога је основа сек-, а не сеч-, што бисмо добили по твом принципу који си приказао на примеру глагола доћи. Или сам ја промашио причу, исправи ме ако грешим.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #31 у: 13.22 ч. 24.06.2008. »

Изгледа да сам сад укапирао још нешто. Јасно разликујете појам инфинитивне основе од појма презентске основе. Ваљда сам ја ипак промашио тему у свом претходном одговору онда. Huh
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #32 у: 14.35 ч. 24.06.2008. »

Малкице си промашио. Ја сам управо и рекао да је инфинитивна основа за, узимо твој пример, сећисек-, која се добија од 1. л. јед. аориста, али само за глаголе са сугласником пред инфинитивним завршетком (јести) или на -ћи; иначе је одбитком наставка -ти од инфинитива глагола (купи-; купим, купиш...). Презентска основа се добија или од 2. л. јед. презента, или од 1. л. мн. презента, за ма који глагол, па сам ја то мало проширио додавши како можемо и од осталих личних облика у презенту, изузев 3. л. мн., одбијањем наставка добити презентску основу.

Инфинитивна основа служи за грађење простих глаголских облика (без помоћног глагола), сем презента (презентска основа), заповедног начина (измењена презентска основа), неких имперфеката (пек- + -ијах —> пецијах) и радног глаголског придева несвршених глагола који се гради од трећег лица множине презента кад на њега додамо -ћи (купују + -ћи —> купујући).

Надам се да је овако јасно шта је шта. Smiley

П. С. Мало цитирах Оли, али дадох и који пример. Smiley
« Задњи пут промењено: 15.03 ч. 24.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #33 у: 14.40 ч. 24.06.2008. »

Цитат
Е, фала. Сад је много јасније. Повлачим ранији коментар како је ово „неко трућнуо“. Требало је да укључим главу и дођем до лаког закључка како су се речи током времена мењале. Зато и имамо аористску основу, од глаголâ на -ћи или на сугласник пред инфинитивним завршетком.

Kaže se aoristna osnova  Wink
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Miki
Гост
« Одговор #34 у: 14.47 ч. 24.06.2008. »

ОК. Smiley Нисам био сигуран, а Дарко даде, ваљда из Речника МС, да може како аористски тако и аористни, мада је ово друго сигурно лакше за изговор.
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049

« Одговор #35 у: 16.36 ч. 24.06.2008. »

Сигурније је аористни, јер само њега наводи РМС, док ПР наводи оба облика.
Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #36 у: 17.32 ч. 24.06.2008. »

Дарко, а бил’  ти био вољан погледати у паметном Стевановићу, док га ја поново не будем поседовала Grin, шта он каже, од чега се гради презентска основа. Убеђена сам да он помиње друго лице једнине. Молим те, види, да знам да ли да скочим кроз прозор гледе свог знања Grin.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #37 у: 17.37 ч. 24.06.2008. »

Дарко, слажи ако мораш, да не буде белаја! Grin Grin Grin
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #38 у: 18.30 ч. 24.06.2008. »

Оли, да ли желиш да ти останем пријатељ или да ти кажем истину?  Cheesy

Мирославе, ако је у питању приземље, нема зиме.  Grin
« Задњи пут промењено: 18.32 ч. 24.06.2008. од Дарко Новаковић » Сачувана

Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #39 у: 18.31 ч. 24.06.2008. »

Оли, да ли желиш да ти останем пријатељ или да ти кажем истину?  Cheesy

Убиј ме нежно!!!!!! Cry
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #40 у: 18.35 ч. 24.06.2008. »

Немој после да буде натпис у новинама:

Под утицајем лингвистичког фундаменталисте ...

Шалу на страну, Стевановић се слаже са Станојчићем и Поповићем — презентска основа се добија кад се од 1. л. мн. презента одбије лични наставак -мо.
Сачувана

Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #41 у: 18.37 ч. 24.06.2008. »

Шалу на страну, Стевановић се слаже са Станојчићем и Поповићем — презентска основа се добија кад се од 1. л. мн. одбије лични наставак -мо.

Мислиш, они се слажу с њим Wink?

Доооброо. А сад се нећемо чути, писати, не дај боже видети неко време јер ја не могу да под.... Cry
Сачувана
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Новаковић

« Одговор #42 у: 18.39 ч. 24.06.2008. »

Шта учиних!  Cry
Сачувана

Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #43 у: 18.49 ч. 24.06.2008. »

Чекај! Пре но што свршим са собом, има ли ико на овом форуму ко ми може објаснити или назначити макар делићем знања неког већег зналца од нас, да има смисла моје дугогодишње убеђење како се презентска основа гради одбијањем наставка од 2. лица једнине презента? Да ли је ико од вас тако мислио до ових дана? А после одох мирно да скочим с неког моста! Cry
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #44 у: 19.17 ч. 24.06.2008. »

Ако је за утеху, а као што пар пута овде написах — лаички потпуно — презентску основу можемо добити одбијањем наставка личних облика презента од свих лица једнине и множине, изузев трећег лица множине. иде, , -(нема), -мо, -те. Стварно не видим разлику, ма како изградили презентску основу на овај начин.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4 5 6
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!