marie
посетилац

Ван мреже
Организација: student
Поруке: 15
|
 |
« у: 10.34 ч. 22.07.2008. » |
|
Питање је јасно из наслова. Ово због природе посла стално користим, а увек се двоумим како да кажем и шта је исправно, видим да се користе и један и други облик прилично често... ваљда треба захтев за нечим, а не за нешто?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 10.58 ч. 22.07.2008. » |
|
Инструментал или акузатив? Ја бих се, по свом нахођењу, одлучио за облик са акузативом: захтев за понуду. Некако ми се „уклапа“ са личним облицима глагола: захтевам понуду, итд. Сад, кажемо и жал за младост и жал за младошћу  , али других примера са инструменталом се не могу сетити. Јавиће се неко са примерима из РМС, ако их има.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.481
|
 |
« Одговор #2 у: 10.59 ч. 22.07.2008. » |
|
Ali Miki, pa zal za mlados' nije pravilno! 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #3 у: 11.04 ч. 22.07.2008. » |
|
Можда у односу на моје године  , али мислим да је граматички исправно. Предлог за се слаже са генитивом, акузативом и инструменталом, а у конкретном случају бих рекао да је правилно и захтев за понуду и захтев за понудом.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #4 у: 11.08 ч. 22.07.2008. » |
|
Ne znam za ponudu, ali za mladost mi nikako ne ide. Lici mi, da ti pravo kazem, na neku makedonsku recenicu.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #5 у: 11.18 ч. 22.07.2008. » |
|
Жалићемо за младост/младости/младошћу други пут  , а сада се концентришимо на захтеве за понудом/понудама.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 11.23 ч. 22.07.2008. » |
|
Sto se ponude tice, meni se cini da je pravilno i jedno i drugo.
Sto se mladosti tice, mislim da meni zvuci smesno jer su igrom slucaja nominativ i akuzativ isti (ko/sta:mladost; koga/sta: mladost) te mi stoga uvek padne na pamet prvo nominativ...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
marie
посетилац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #7 у: 11.24 ч. 22.07.2008. » |
|
Та реченица је врањанска и не би требало да узимамо Коштану за пример граматичких правила  Ако будем пожелела да шаљем захтев за понуду/понудом архаичним Врањанцима узећу то у обзир Допуна: И ја мислим да је и једно и друго исправно...
|
|
« Задњи пут промењено: 11.27 ч. 22.07.2008. од marie »
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #8 у: 11.40 ч. 22.07.2008. » |
|
Прохтев за јелом. Овде акузатив никако не одговара. Мораће да се јави неко са граматиком и каже нам која класа именица захтева овакву промену и конструкцију, малко ми мозак не ради. И шта је од свега правилно, а шта не.
Допуна: изгледа да је код живих бића уобичајенији инструментал, а код неживих ствари акузатив. Из овога проистиче да је правилно како захтев за понуду тако и понудом, али је, по мени, боље употребити акузатив.
|
|
« Задњи пут промењено: 11.47 ч. 22.07.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
marie
посетилац

Ван мреже
|
 |
« Одговор #9 у: 12.07 ч. 22.07.2008. » |
|
Па, чика-Гугл каже да се чешће употребљава опција са акузативом
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 12.24 ч. 22.07.2008. » |
|
Па, чика-Гугл каже да се чешће употребљава опција са акузативом Pusti ti Gugl. Nekad je papir trpeo sve, danas je to Internet  . Sacekaj da se javi neko s knjigama — sigurno ce se javiti, samo sto sad treba malo duze cekati nego obicno s obzirom da je vreme odmora i ljudi nisu pri kompjuterima...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #11 у: 13.11 ч. 22.07.2008. » |
|
Hm, ja bih rekla jedino
zahtev za ponudu
... kao što se kaže i zahtev za izručenje
Ne znam da li je u gornjim primerima dopušteno upotrebiti instrumental. Meni akuzativ bolje zvuči.
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #12 у: 13.33 ч. 22.07.2008. » |
|
Znaci, zal za mlados' je onda ispravno? 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #13 у: 14.02 ч. 22.07.2008. » |
|
Nije ispravno.
Pričala sam o zahtevu za ponudu.
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 14.04 ч. 22.07.2008. » |
|
Pa ako predlog ZA trazi akuzativ, onda bi trebalo da bude pravilno i zal za mladost. Jedino ako se padez menja u zavisnosti od toga sta ide ispred ZA....
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|