Kao što rekoh, povlačim teške reči. Ali ipak ne mogu da se složim s Delijom.
Prvo (i donekle sporedno) jezička norma propisuje i pisanje i izgovor reči. Neće biti "propisano je da se reč piše ovako, a svako nek čita kako hoće" nego "propisano je da se piše ovako a izgovara onako; a kome nije važno da piše i govori standardnim književnim jezikom, nek piše i čita kako mu je drago."
Koliko ja ovde razumem, propisano je da se piše
šeststo a izgovara
šesto. Nije propisano da je ispravno izgovarati
šeststo. Možda i ovde grešim?
Tek nije mi to toliko važno. Ono što je (meni) važno je ovo:
Zašto je neko odlučio da se piše
šeststo? U slovenačkom se piše
šestnajst, šestdeset, šeststo i oni s tim nemaju problema - njihova praksa pisanja je takva. Ako je pisanje
šeststo po ma kojoj logici opravdano u srpskom, zašto onda nije opravdano i
šestnaest i
šestdeset? (Pa neka ih ljudi onda izgovaraju
šesnaest i
šezdeset, kao što
šeststo izgovaraju
šesto!)
Ja kažem: nije opravdano, u srpskom, propisati
šeststo kao što nije opravdano
šestdeset. Nije dosledno postojećoj praksi i uopšte duhu srpskog pravopisa. Drugačija je to stvar od "precedni komisije". Ne sporim da je tako propisano, nego sporim opravdanost takvog propisivanja.
(I ne zalažem se za pisanje potpuno dosledno izgovoru, kao "precedni komisije" - postoji relativno jasno ustanovljena mera do koje srpski pravopis prati izgovor, i zalažem se za to da se ta mera dosledno primenjuje.)
Sad, nisam ja neki mudrac. Možda grešim, i zato pitam: gde to grešim? Čime je opravdano? Ako je odgovor "opravdano je zato da čitaoci ne bi mešali broj
šest stotina s rednim brojem
šesto" uopšte nisam zadovoljan odgovorom. Mislim da je takva zabuna praktično nemoguća. Teško mi je da smislim čak i veštački primer:
"Čitalac koji je do sada video samo petoro dece, imaće priliku da na sledećoj ilustraciji vidi šesto." (600 dece ili 6. dete po redu?)

Pre će se naći situacije gde će se ljudi zbuniti oko reči sam, grane, gore, kose, med, jest, bilo. To su razumnije zabune od 6. i 600, pa njih ipak ne disimiliramo u pisanju.