Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Tačka posle zagrade i znaka navoda
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.31 ч. 09.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Tačka posle zagrade i znaka navoda  (Прочитано 47472 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ivancica
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:
Univerzitet umetnosti
Име и презиме:
Ivancica
Поруке: 1

« у: 08.50 ч. 28.08.2008. »

Da li bi neko mogao da mi pomogne da resim sledecu dilemu - ako se izjavna potvrdna recenica zavrsava zatvorenom zagradom ili znacima navoda, da li tacka ide na kraju, posle zagrade, odnosno znakova navoda ili unutar, tj.  ispred njih?

Unapred mnogo hvala!
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #1 у: 09.31 ч. 28.08.2008. »

Ако се тачка односи само на оно што наводиш или што је у загради, иде испред наводника и заграде, а ако се односи на све онда иде иза. Примери:

Много ме нервира Жика (онај комшија).
Рекла ми је ону тајну (Много ме нервира Жика.).
а могло би и Рекла ми је ону тајну. (Много ме нервира Жика.) зависи да ли ово третираш као реченицу у реченици (први случај) или као две засебне реченице.

Ако наводиш нечије речи, тачка углавном иде испред знака навода:

Рекла ми је: "Дођи сутра."
мада има случајева када иде и иза као пример из правописа Настављајући своју асоцијацију додаде: "Сва је згода, биће града тешка". јер се ту овај део осећа као наставак ауторових речи. Дакле, за нашу свакодневну комуникацију, онај први пример.

Ако само стављаш под наводнике део реченице:

Он је један "смор". иде овако зато што се тачка односи на целу реченицу, а не само на смор.

Наводнике у свим случајевима можеш заменити променом фонта (најчешће италик) на било који начин, онда се наводници губе и самим тим немаш дилему око тачке Grin.

Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #2 у: 12.33 ч. 28.08.2008. »

Рекла ми је ону тајну (Много ме нервира Жика.). а могло би и Рекла ми је ону тајну. (Много ме нервира Жика.) зависи да ли ово третираш као реченицу у реченици (први случај) или као две засебне реченице.

Није тако. Први начин није исправан. Ако се нека реченица умеће у заграде у оквиру шире реченице, она тој широј реченици припада, иако је издвојена заградама (а то могу бити и црте и зарези), те нема „право” на своје велико слово и своју тачку. Дакле, тада је једино могуће: Рекла ми је ону тајну (много је нервира Жика). Ако се пак информација хоће потпуно издвојити, остаје онај други начин, са посебним великим словом и тачком: Рекла ми је ону тајну. (Не знам што ми није пре рекла.)
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #3 у: 13.00 ч. 28.08.2008. »

Ух, вероватно си у праву, али бих проверила. Чини ми се да је сличан пример дат као изузетак од нагомилавања сличних или истих знакова интерпункције.
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #4 у: 15.03 ч. 28.08.2008. »

Da li bi neko mogao da mi pomogne da resim sledecu dilemu - ako se izjavna potvrdna recenica zavrsava zatvorenom zagradom ili znacima navoda, da li tacka ide na kraju, posle zagrade, odnosno znakova navoda ili unutar, tj.  ispred njih?

Detaljniju priču imaš ovde.

Ако се нека реченица умеће у заграде у оквиру шире реченице, она тој широј реченици припада, иако је издвојена заградама (а то могу бити и црте и зарези), те нема „право” на своје велико слово и своју тачку. Дакле, тада је једино могуће: Рекла ми је ону тајну (много је нервира Жика).

Ne bih se složio. Istom logikom došli bismo do (pogrešnog) zaključka da se rečenica pod navodnicima ne piše velikim slovom (jer je i ona, jelte, umetnuta u širu rečenicu).

Dakle, rečenica u zagradi može biti citat tuđih reči, i ako je izdvojena navodnicima, kosim slovima i sl., nema nikakvih prepreka da ima „svoje“ veliko slovo.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #5 у: 15.40 ч. 28.08.2008. »

Hm, Bojane... A ako je ta rečenica u zagradi (u Olinom primeru) citat nečijih reči... Pa što onda ne stoji pod navodnicima?

Zapravo, htedoh reći, u Olinom primeru NE STOJI ni pod navodnicima, ni u iskošenim slovima, stoga nije citat nečijih reči...

« Задњи пут промењено: 15.41 ч. 28.08.2008. од Brunichild » Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 15.41 ч. 28.08.2008. »

Dakle, rečenica u zagradi može biti citat tuđih reči, i ako je izdvojena navodnicima, kosim slovima i sl., nema nikakvih prepreka da ima „svoje“ veliko slovo.

Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 15.43 ч. 28.08.2008. »

Ala si brz...

Smiley

Цитирано: Brunichild
Zapravo, htedoh reći, u Olinom primeru NE STOJI ni pod navodnicima, ni u iskošenim slovima, stoga nije citat nečijih reči...
Wink
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 15.50 ч. 28.08.2008. »

Džo je tvrdio da je jedina moguća preformulacija Oline rečenice: Rekla mi je onu tajnu (mnogo je nervira Žika), a to ne samo što „smanjuje slovo“, već menja i tekst (obrati pažnju na promenu u licu zamenice). Kazao sam da se rečenica može korigovati i s manje izmena
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #9 у: 16.30 ч. 28.08.2008. »

Uf, sad me baš zbuni... Da vidimo. Olivera je dala sledeći primer:

Цитат
1) Рекла ми је ону тајну (Много ме нервира Жика.).
2) Рекла ми је ону тајну. (Много ме нервира Жика.)

Dakle, ovde nema nikakvih navodnika ni kosih slova (Oli je napisala ceo primer iskošeno, tako da pretpostavljam da u stvari nema nikakvog navođenja tuđih reči, već da je iskošena slova upotrebila da bi razlikovala primer od svog pisanija. A ti kažeš:
Цитат

Nema potrebe uvoditi u celu priču i ono što je Joe rekao, jer već Olin primer i tvoja tvrdnja potiru jedno drugo. Ako je ona napisala primer BEZ navodnika i kosih crta, prema tvom tvrđenju ispada da je napisala pogrešno, tj. da treba da doda i navodnike ili iskošena slova. E, TO mi nije jasno.

Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #10 у: 17.46 ч. 28.08.2008. »

Ako je ona napisala primer BEZ navodnika i kosih crta, prema tvom tvrđenju ispada da je napisala pogrešno, tj. da treba da doda i navodnike ili iskošena slova.

Džo joj je skrenuo pažnju da je to pogrešno, s čim se i ja slažem, a i sama je naknadno kazala da je Džo „verovatno u pravu“ — dakle, taj deo priče je završen (još i pre nego što sam se ja uopšte uključio u temu).

Ostalo je pitanje kako popraviti njenu rečenicu. Džo joj je propisno „promenio lični opis“ i naveo da može jedino tako, i na to sam reagovao odgovarajući da nema potrebe za tolikim izmenama, već da je u stvari jedina Olina greška to što nije istakla tuđ tekst.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 18.36 ч. 28.08.2008. »

Ako je ona napisala primer BEZ navodnika i kosih crta, prema tvom tvrđenju ispada da je napisala pogrešno, tj. da treba da doda i navodnike ili iskošena slova.

Džo joj je skrenuo pažnju da je to pogrešno, s čim se i ja slažem, a i sama je naknadno kazala da je Džo „verovatno u pravu“ — dakle, taj deo priče je završen (još i pre nego što sam se ja uopšte uključio u temu).

Ostalo je pitanje kako popraviti njenu rečenicu. Džo joj je propisno „promenio lični opis“ i naveo da može jedino tako, i na to sam reagovao odgovarajući da nema potrebe za tolikim izmenama, već da je u stvari jedina Olina greška to što nije istakla tuđ tekst.

Sad mi je sve jasno. Najlepse zahvaljujem. Smiley
Сачувана
deniko
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Dunja Nikolic
Поруке: 15

« Одговор #12 у: 21.38 ч. 23.05.2009. »

Mene interesuje da li kada pišemo godinu u zagradi, treba da stavimo tačku ili ne. Recimo (2009.) ili je dovoljno (2009)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 21.40 ч. 23.05.2009. »

Mene interesuje da li kada pišemo godinu u zagradi, treba da stavimo tačku ili ne. Recimo (2009.) ili je dovoljno (2009)
Ne. Kad ide iza godine neki drugi interpunkcijski znak, onda se tačka ne stavlja.
Сачувана
bukuroshe
језикословац
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Име и презиме:

Струка:
Поруке: 192

« Одговор #14 у: 10.10 ч. 30.05.2009. »

A da li bi trebalo da se stavlja druga tačka ako je na kraju rečenice skraćenica sa tačkom? Na primjer: kupili smo jabuke, kruške, itd. .     
Сачувана
Тагови: tacka  navodnici  zagrada 
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!