Miki
Гост
|
|
« у: 20.50 ч. 23.09.2008. » |
|
У овој теми можете да предложите како да унапредимо алгоритам пребацивања именица из номинатива у вокатив.
Ова тема ће свакако бити од помоћи: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=935.0
|
|
« Задњи пут промењено: 18.50 ч. 26.09.2008. од Avram »
|
Сачувана
|
|
|
|
Avram
|
|
« Одговор #1 у: 20.54 ч. 23.09.2008. » |
|
Zanimljivo. I šta sad, treba li se držati pravila i u rečniku izmeniti i staviti vokativ da bude "Milošu", što će svima zvučati smešno, iako je pravilno, ili se držati običaja i ostaviti "Miloše"?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #2 у: 21.01 ч. 23.09.2008. » |
|
На теми си могао прочитати да је „прихваћено и Милоше због уобичајености“, а то значи да је и облик Милоше сада сасвим регуларан, иако то није био. Онде можеш пронаћи правила према којима ће се, надам се, лакше дефинисати параметри који ће додељивати правилан вокатив унесеном имену.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Avram
|
|
« Одговор #3 у: 21.10 ч. 23.09.2008. » |
|
Aha, nisam razumeo da je prihvaćeno i zvanično Hvala
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #4 у: 21.25 ч. 23.09.2008. » |
|
Ја се мало поиграх са алгоритмом , који у неколико наврата није „препознао“ да ли је реч о мушком или женском имену или није извршио палатализацију. Вероватно треба још мало финог подешавања, јер иначе је спреман за пуштање у рад.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Avram
|
|
« Одговор #5 у: 21.36 ч. 23.09.2008. » |
|
Daj primere, pa da vidimo kako da ga sredimo. Upravo sam dodao pravila iz gore navedene teme, tako da sad radi još malo bolje. Evo primera: 1) Zmaj - reči nema u rečniku i algoritam pravi reč Zmaju2) Miloš - alogritam bi napravio Milošu, ali reč postoji u rečniku i zato vraća Milošehttp://www.avramovic.info/razno/vokativ/Sad samo čekam Peđu da mi odgovori na PM oko hostinga projekta.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #6 у: 21.43 ч. 23.09.2008. » |
|
Ех, заборавио сам шта сам тачно уносио, на жалост нисам ни записао, али како људи свашта стављају као надимак, тако сам и ја разноразне глупости уносио. Одлично ради, што се мене тиче. Може се почети испробавати, а повратне иформације ће стизати, сигуран сам, ако неки вокатив буде одступао по неком критеријуму. Наравно, хвала на труду, Немања!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
|
« Одговор #7 у: 21.47 ч. 23.09.2008. » |
|
Узгред, вокатив од Милош и јесте Милошу, у новије време допуштено је и Милоше.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #8 у: 21.48 ч. 23.09.2008. » |
|
Да, замјетили смо и ми, Оли.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Avram
|
|
« Одговор #9 у: 21.51 ч. 23.09.2008. » |
|
Da, to smo apsolvirali već Ali mislim da je bolje da ostavimo Miloš e jer jednostavno ogromna većina ljudi tako i govori.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
|
« Одговор #10 у: 21.51 ч. 23.09.2008. » |
|
Е па пардон, ако нисам најбоље разумела шта се ту дешава .
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Филип Милетић
хардвераш
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме: Филип Милетић
Струка: електротехничар
Поруке: 230
|
|
« Одговор #11 у: 00.54 ч. 24.09.2008. » |
|
Pre nekog vremena povela se diskusija na DevProTalk-u (inicijator je bio, ako se ne varam, Filip Miletić sa ovog foruma) o tome da se napravi programska promena imena po padežima, Јесте, ја сам закувао целу ствар. На жалост тренутно не могу да се удубљујем у детаље, јавићу се чим се искобељам из гужве. У међувремену ту је и веза на изворни предлог. ф
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: машинац
Поруке: 474
|
|
« Одговор #12 у: 13.36 ч. 25.09.2008. » |
|
Не би ме чудило да Часлав Илић већ има нешто слично на уму! На уму и на друму. Баш овде на форуму сам укратко описао систем бележења деклинација који користим, тренутни спискови могу се видети овде, а скрипта којом се обрађују је овде. Нажалост, систем још увек није документован, стићи ћу и до тога једног дана. Тако, мени би свакако годио списак деклинација личних имена по падежима, и јесам мислио да пре или касније попишем бар неколико стотина њих у горепоменутом формату. Ако неко други то одради пре, па још ако успе да изведе аутоматски деклинатор прихватљиве тачности, тим боље. Поставља се, наравно, и питање доступности, односно облика и лиценцирања техничких решења и сакупљених и изведених података у пројекту који је Немања започео. (Узгред, нисам информатичар, ни по струци ни по пракси :)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #13 у: 19.04 ч. 25.09.2008. » |
|
Treba programčiću i malo dorade. Za „starac“ i „Srbija“, na primer, daje vokative „starace“ odnosno „Srbija“. Za „kreten“ daje vok. „kretene“, što verovatno nije nepravilno, ali je „kretenu“ rasprostranjenije kao god što je i „Miloše“. Za „majka“ daje vok. „majko“, ali za „sestra“ izbacuje vok. „sestra“. Dok, s druge strane, za „Vuk“, „Nik“ i „Jezekilj“ sasvim zgodno je podao vokative „Vuče“, „Niče“ i „Jezekilju“; a za „Kaj“ i „Kaja“ — „Kaju“ i „Kajo“, vrlo dobro. Za „Bosa“, međutim, opet daje „Bosa“ kao vokativ.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #14 у: 19.12 ч. 25.09.2008. » |
|
Кад Ђорђе помену већ нешто слично, ја да се надовежем: можда се може срочити правило за именице на -лац, колац примерице, како оне губе Л у вокативу (можда не све, сигурно има и изузетака) и долази до сибиларизације: коче. Такође може дожи и до преласка Л у О и сибиларизације: жетелац — жетеоче. Имамо и ово: зналац — зналче... Дакле, без преласка Л у О, а са сибиларизацијом. Вероватно има неке правилности у овим примерима, како би се све ово могло преточити у неколико параметара који ће давати исправне вокативе.
(Успут, кретене јесте правилно и боље него због распрострањености допуштено кретену.)
|
|
« Задњи пут промењено: 19.41 ч. 25.09.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
|