Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #15 у: 11.45 ч. 19.11.2006. » |
|
У праву сте. Као што рече Мирна: Али понекад, једноставно, немам живаца да се расправљам с неком службеницом на шалтеру или продавачицом, па пишем како ми она "нареди".
Нећу више.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.014
|
|
« Одговор #16 у: 14.40 ч. 19.11.2006. » |
|
Ja sam mislila da je to pisanje "sve zajedno" pravilo samo za cekove, iz vec gore pomenutog razloga. U dokumentima tipa, ugovori, sporazumi itd., pravilno je da se pise odvojeno. Sto se tice drugih zemalja, ja mogu da govorim za Spaniju, i ovde se cek pise sve zajedno slovima, a broj se pise tako sto mu se ispred i iza dodaju dve crtice, slicno znaku jednakosti, tako da nema sanse da se nesto doda ili ispravi. U bilo kom drugom tipu dokumenta, pise se prema pravilima - odvojeno.
=3456,97€= Dokument: Tres mil cuatrocientos cincuenta y seis euros y noventa y siete centimos. Cek: Tresmilcuatrocientoscincuentayseiseurosynoventaysietecentimos.
|
|
|
Сачувана
|
Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #17 у: 15.13 ч. 19.11.2006. » |
|
Ако би неко број написан речима (једном речју): Tresmilcuatrocientoscincuentayseiseurosynoventaysietecentimos. требало да напише цифрама намучио би се. Па макар био и банкар.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #18 у: 16.06 ч. 19.11.2006. » |
|
Ако би неко број написан речима (једном речју): Tresmilcuatrocientoscincuentayseiseurosynoventaysietecentimos. требало да напише цифрама намучио би се. Па макар био и банкар. hehehe... Ako je pravi bankar, ne verujem. Poznajem licno nekoliko njih i mogu da potvrdim da ta profesija tesko da ima bilo kakav problem kad je u pitanju novac...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #19 у: 16.26 ч. 19.11.2006. » |
|
Poznajem licno nekoliko njih i mogu da potvrdim da ta profesija tesko da ima bilo kakav problem kad je u pitanju novac... Не сумњам да је тако, али како се сналази обичан свет?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Maduixa
староседелац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #20 у: 16.35 ч. 19.11.2006. » |
|
Jedno vreme sam primala platu preko ceka. Gazda napise cek, ja odem u benku i podignem pare. Cek je uvek bio napisan na takav nacin. Uostalom, ne verujem da iko cita sta je napisano, osim ako je to zaista potrebno, radi provere, nego ako hoces da vidis na koliko je cek ispisan, pogledas broj. Ja licno ne vidim toliki problem u citanju brojeva kada su reci sve zajedno napisane, osim u slucajevima kad neko ima pre svrakopis nego rukopis... Fazon jeu tome sto kad citamo, uglavnom citamo samo prvih par slova a mozak sam "procita dalje", a u ovom slucaju, treba da citamo malo vise, ako ne i sve sto je napisano, pa nam se zato cini tezim ili ako hocete bas, nerazumljivim.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #21 у: 13.52 ч. 12.01.2008. » |
|
Poslednji put kad sam bila u Beogradu, videla sam da su postavili nove table u Ulici 27. marta. Sada svuda piše УЛИЦА ДВАДЕСЕТСЕДМОГ МАРТА. Šta je smetalo da i dalje piše broj za datum, ako nisu bili sigurni kako treba?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
змајчики
гост
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 5
|
|
« Одговор #22 у: 23.25 ч. 26.01.2008. » |
|
Pa i treba da se piše sastavljeno. Pridevi izvedeni od brojeva se pišu spojeno. Inače, zar se ta ulica ne zove sada Kraljice Marije :) ?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #23 у: 23.38 ч. 26.01.2008. » |
|
Pa i treba da se piše sastavljeno. Pridevi izvedeni od brojeva se pišu spojeno. Inače, zar se ta ulica ne zove sada Kraljice Marije ? Mislim da si pomešao redne brojeve i pridevske izvedenice. Višečlani brojevi se pišu odvojeno, i osnovni i redni, dakle i dvadeset sedam i dvadeset sedmi. Zajedno bi se pisalo recimo dvadesetsedmica, za autobus, ili dvadesetsedmogodišnji... Verovatno su to pomešali i ovi što su pisali table. Ne znam da li se ulica zvanično zove Kraljice Marije, ali ove table s greškom su ćirilične i prilično nove.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
змајчики
гост
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #24 у: 19.30 ч. 27.01.2008. » |
|
Kada bolje pogledam možda i jesi u pravu, ali meni se i dalje čini da je ono OK napisano. I kada ukucam u Google-u sastavljeno pronađem gomilu ulica po Srbiji koje su tako napisane, a kada otkucam rastavljeno pronađem samo datume (što je po meni i bilo očekivano). Nažalost nemam sada pri sebi dobru literaturu da proverim.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #25 у: 19.53 ч. 27.01.2008. » |
|
Školski Pravopis, Brojevi, tačka 73-74. Nemoj nikada rešavati ovakve nedoumice Guglom, pošto nažalost nismo poznati kao preterano pismena nacija, pa ni na internetu. Mada stvarno ni meni nije jasno zašto nazive ulica sa datumima ne pišu brojem ako već nisu sigurni kako treba slovima. Inače, dobro došao na forum.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
змајчики
гост
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #26 у: 19.57 ч. 27.01.2008. » |
|
Hvala na dobrodošlici. Sviđa mi se ovo mesto, može da se pronađe dosta korisnih informacija. Trenutno kod sebe nemam nikakvu leteraturu koja se tiče pravopisa, tako da mi je Google najbolje što mogu da priuštim :D, iako znam da takav način nije naročito pouzdan.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
|
« Одговор #27 у: 09.03 ч. 28.01.2008. » |
|
Inače, zar se ta ulica ne zove sada Kraljice Marije ? Ја ћу разјаснити забуну око имена те улице. Та улица је подељена — делу улице која се доскора називала Двадесет седмог марта промењено је име у Краљице Марије, само делу, а не целој улици. Дакле још увек постоји улица Двадесет седмог марта, само је краћа него што је била. Део од Булевара краља Александра до Старине Новака се сада назива Краљице Марије, а део од Старине Новака до Таковске се и даље назива Двадесет седмог марта. Занимљиво је да се заправо ради о улици која је већ имала чак четири назива! Двадесет седмог марта (од Булевара до Таковске), Џорџа Вашингтона (од Таковске до Француске), Цара Душана (од Француске до Тадеуша Кошћушка) и Булевар војводе Бојовића (од Тадеуша Кошћушка па испод Калиша, поред Зоолошког врта). Неко изгледа мисли да четири назива за једну улицу није превише, да можемо још да је цепкамо, тако да сада улица има чак пет назива! Претпостављам да је пет назива за једну улицу рекорд достојан уписа у Гинисову књигу. Зна ли неко, има ли још таквих улица, у Београду или неком другом месту? Nemoj nikada rešavati ovakve nedoumice Guglom, pošto nažalost nismo poznati kao preterano pismena nacija, pa ni na internetu. На сајту ЗИС-а (градског Завода за информатику и статистику — http://www.zis.bg.gov.yu) може се скинути ексел табела са списком Београдских улица. Иначе, ЗИС је градска установа надлежна за то, те се оно што они дају има сматрати званичним називом. Нажалост, очигледно је да званично не значи писмено — сва „датумска“ имена улица су нажалост написана спојено. Модератор: обрисан сувишан коментар.
|
|
« Задњи пут промењено: 09.51 ч. 28.01.2008. од Бојан Башић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #28 у: 23.22 ч. 11.02.2008. » |
|
А зашто у Клајновом и Шипкином речнику пише (последња страна - иза је још само ЦИП и сл. - сасвим случајно видех малопре) „... оних који су у све ово веровали четрдесетпет месеци...“
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже