Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Како се бројеви пишу словима?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
00.25 ч. 03.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Како се бројеви пишу словима?  (Прочитано 165203 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #30 у: 00.21 ч. 12.02.2008. »

Onda je u redu Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #31 у: 15.13 ч. 19.04.2010. »

E, izem ti tvrdoglavog čoveka!!!  Huh Roll Eyes

Pa dodaj i sam još nešto ispred, pa će ti (to) ući u sredinu  Wink

I nacrtano:

Na primer, broj 8.020 može vrlo lako da se prepravi ako je napisan kao 8 020 umetanjem, recimo jedinice izmedju osmice i nule, pa se dobije broj 81020.

Isti broj ispisan slovima može da od osam hiljada dvadeset postane osam hiljada sto dvadeset.
Potrebno je samo da razmak bude dovoljno veliki, što se često dogadja u brzom pisanju na šalteru. Ne treba isključiti ni neretko pisanje traženog iznosa i u dva reda zbog dužine i malih obrazaca, a posebno ne treba zaboraviti razne falsifikatore i secikese kojima je to osnovno zanimanje i koji su na tim i takvim stvarima doktorirali.

Пример није добар. Cheesy Уметањем бројке у бројевном запису износа добијен је број осамдесет једна хиљада двадесет (81020), а у словном запису осам хиљада сто двадесет (8120) — приближно десет пута мањи износ... Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #32 у: 17.19 ч. 19.04.2010. »

Мирославе, ако си прочитао целу тему реци ми јесам ли ја то стварно тврдоглав и недоказан, или сам у праву.
Молба важи за све који су прочитали ову стару расправу.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #33 у: 18.13 ч. 19.04.2010. »

Нека и постоји пример, али у пракси су шансе минималне да се тако нешто догоди, тако да си, рекао бих, у праву.
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #34 у: 19.54 ч. 19.04.2010. »

Мирославе, ако си прочитао целу тему реци ми јесам ли ја то стварно тврдоглав и недоказан, или сам у праву.

Ниси.

Празнине су мале и немогуће је оставити толики размак да се у њега непримећено уметне цела нова реч (чак ни оно малецно „сто“).
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #35 у: 21.18 ч. 19.04.2010. »

Ниси.

Нисам у праву или нисам недоказан? Smiley

Ипак, мале су шансе да се чиновници убеде у то. Сад се и сви уговори пишу на компјутеру, па опет износ пишу заједно. А знају да нема шансе да неко нешто неприметно удене. Да ли је то само бирократска инерција? Има ли шта у новим књигама?
Прво моје питање на почетку теме било је да ли постоји пропис, макар интерни, да тако мора. Вученовић ми је прошлог лета, док смо са Дарком пили пиво у Скадарлији, причао да се готово посвађао са својим шефом око тога. На крају је шеф рекао да је вероватно тако, али...
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #36 у: 21.29 ч. 19.04.2010. »

Хтедох да кажем да твој став на овој теми није тврдоглав и недоказан. Smiley Напротив, смислен је и логичан.

Зашто таква пракса постоји – не знам.
Сачувана
Luče
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152

« Одговор #37 у: 20.28 ч. 15.09.2010. »

Ne znam šta da ti kažem, možda jesi malkice tvrdoglav. Wink
Šalim se, ne mislim da jesi, naprotiv, razumljivo mi je da se ne slažeš s takvim načinom pisanja, kad već nije tako Pravopisom određeno. S te tačke gledišta, apsolutno si u pravu.
Meni nije nelogična ni ta činovnička varijanta, i sama tako pišem po inerciji. No, sad kad sam videla ovu temu i razmislila, mislim da si potpuno u pravu. Ukoliko Pravopis ne pravi takav izuzetak, neopravdano je i spojeno pisanje. Dakle, ako je procenjeno da postoji potreba za takvim načinom pisanja brojeva, to bi trebalo ubaciti i u Pravopis. Do tada, po meni, ono je nepravilno. Eto!
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!