Miloš Stanić
|
|
« Одговор #60 у: 12.33 ч. 28.12.2006. » |
|
У вези Устава мислим да је све јасно. У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо. Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава. A na osnovu čega to smatraš da latinica nije srpsko pismo??? Ustav tvoje zemlje smatra drugačije. Zakoni tvoje zemlje smatraju drugačije.
U vezi Ustava je sada jasno, ali kada sam pisao taj post, Ustav je bio drugačiji, a bilo je to februara 2006. Cenjeni ustavotvorac je u međuvremenu sproveo svoj Magnum Crimen i ukinuo latinično pismo novim Ustavom. (Ukinuo je i mnoge druge stvari, ali tome ovde nije mesto). Ostajem pri svojim stavovima. I mislim da hegemonisti treba da prigrle latinicu, kao što Hrvati prisvajaju ćirilicu (neko je dao link na nekoj drugoj temi gde tamošnji institut za jezik objašnjava koja su hrvatska pisma, ali mrzi me da kopam)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
Поруке: 803
|
|
« Одговор #61 у: 14.22 ч. 28.12.2006. » |
|
Do mature sam pisao ćirilicom, a praktično prvog dana studija spontano sam prešao na latinicu, jer sam ustanovio da je daleko prostija za "brzopis", tj. hvatanje beležaka - tu su njena uskost (koju je pominjao Đorđe Božović) i svedenost upravo vrline.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #62 у: 22.44 ч. 28.12.2006. » |
|
Разумем оне који се баве техником, има ту пуно формула и свега другога што се пише, по стандарду, латиницом. И ја радим исто што и Часлав кад шаљем мејл у бели свет, немају сви тамо ћирилицу, а нећу да им шаљем квадратиће. Разумем и оне који је користе као ''брзопис'', то има смисла, али не разумем трговце, кафеџије, занатлије... Већина фирми исписана је латиницом. Ценовници, јеловници, меморандуми, честитке... Кладим се у једно. Када бих неког од њих замолио да ми разложно објасни зашто је написао ''Pekara'', а не ''Пекара'', одговор би, после краћег размишљања, био: ''јеби га''.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #63 у: 23.56 ч. 28.12.2006. » |
|
Možda ovo ne spada baš sasvim u ovu temu, ali moram priznati da sam IZRAZITO revoltiran odlukom beogradskih vlasti da nazivi ulica budu ispisani samo ćirilicom, a ne na oba pisma. Nepojmljiv mi je takav maltretman stranaca koji ne vladaju ćirilicom, tim pre što stranci u sve većoj meri dolaze u Beograd, bilo turistički, bilo poslovno. Snađu se oni - taksistima daju cedulju s ispisanom adresom - ali je to ipak ispod nivoa.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #64 у: 00.04 ч. 29.12.2006. » |
|
Snađu se oni - taksistima daju cedulju s ispisanom adresom - A čim to uradiš, budi siguran da će te odvesti jedno tri kruga oko grada u panoramsko razgledanje, pre no što te doveze na željenu adresu. Jednom prilikom je trebalo da se u Novom Sadu nađem s jednom poznanicom, a ona ne zna ni reč srpskog. Primio sam SMS poruku da se nalazi kod spomenika „of a guy called Jobah Jobahob...“.
|
|
« Задњи пут промењено: 00.13 ч. 29.12.2006. од Бојан Башић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #65 у: 00.14 ч. 29.12.2006. » |
|
A čim to uradiš, budi siguran da će te odvesti jedno tri kruga oko grada u panoramsko razgledanje, pre no što te doveze na željenu adresu. Takoreći, od Gradske kuće do SNP-a preko Vrdnika
|
|
« Задњи пут промењено: 00.16 ч. 29.12.2006. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #66 у: 13.09 ч. 29.12.2006. » |
|
Možda ovo ne spada baš sasvim u ovu temu, ali moram priznati da sam IZRAZITO revoltiran odlukom beogradskih vlasti da nazivi ulica budu ispisani samo ćirilicom, a ne na oba pisma А зашто је раније све било исписано само латиницом? У време када су најчешћи странци били Личани, Црногорци, Јужноморавци...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #67 у: 13.17 ч. 29.12.2006. » |
|
Г. Ђорђевићу, јесте ли ви можда некакво "алфабетско злопамтило"? (Ово није заједљиво, само правим каламбур.) Некад је било некад, а сад је сад. Веле људи да никад није добро држати се кивности на прохујале дане... И поготову није добро један екстрем замењивати другим, њему супротним. Штета испадне подједнако велика, мада појавно другачија.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #68 у: 13.27 ч. 29.12.2006. » |
|
И поготову није добро један екстрем замењивати другим, њему супротним. Штета испадне подједнако велика, мада појавно другачија. Ово је сигурно тачно, у свим областима живота, само ме је интересовало објашњење за први екстрем. Већ сам негде рекао - у овој земљи се никад ништа није случајно дешавало.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #69 у: 13.42 ч. 29.12.2006. » |
|
Прича о затирању ћирилице много је обимна за ову малену тему - а нисам пропратио је ли већ негде на форуму као таква отворена. Можда су неки умови били дошли до закључка да је латиница већинско писмо у СФРЈ? Треба консултовати пописне податке из тог доба и видети да ли је заиста Словенаца, Хрвата, Муслимана, Мађара, Албанаца, Румуна, Словака и других "примарно или искључиво латиничних" народа и народности укупно било ипак више од Срба, Македонаца, Бугара, Русина, Украјинаца и других "примарно или искључиво ћириличних" народа и народности.
|
|
« Задњи пут промењено: 13.45 ч. 29.12.2006. од Фаренхајт »
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
|
« Одговор #70 у: 16.23 ч. 29.12.2006. » |
|
Videla sam jednom prilikom na raskrsnici kod Politike dva Japanca, idu s kartom grada razvijenom tako da je jedva obojica drže i pokušavaju da nađu tablu s natpisom... ali cvrc, i kad ih nađeš, natpisi samo ćirilični... baš mi ih je bilo žao.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
|
|
« Одговор #71 у: 21.48 ч. 29.12.2006. » |
|
И даље ми није јасно једно. Како су и кад људи навикли да латиницом пишу и Zatvaraj vrata, Vuci, Guraj, Rasprodaja, Ulaz, Izlaz... Као да је то (већ сам вам досадио скрећући пажњу на ово) по нечему ''службеније''. Латиница је, због оних писаћих машина, била писмо Њ. В. Администрације, па можда отуда тај однос према њој. Због оних неколико залуталих Јапанаца сигурно није.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
|
« Одговор #72 у: 22.00 ч. 29.12.2006. » |
|
Vuci, Guraj... Da živite u Češkoj ili Slovačkoj, mnogo više biste se nervirali. Njima uopšte ne dolazi do mozga da kada zalepe na staklena vrata TAHAT (u prevodu vuci), to ne daje baš nikakvu informaciju.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
|
« Одговор #73 у: 12.35 ч. 30.12.2006. » |
|
kao što ni kod nas vuci i guraj ne daje informaciju.
Latinica je uglavnom korištena zbog takvih mašina, a kasnije zbog većeg izbora fontova. Pričajte vi šta hoćete, ali prilagođenih ćiriličnih fontova je otprilike pedeset puta manje od prilagođenih latiničnih. Što se informativnih tabli tiče, potpuni je promašaj stavljati ih ćirilične. Čemu? da se ja snađem kada dođem u BG? Ja ću pitati sto ljudi, neko će znati odgovor, ali šta sa strancima, da ih oteramo?
Rekoh već jednom, oba pisma znam, koristim, ali latinici ću uvek dati prednost - na kompjuterima i forumima, jer mnogo ljudi nema naša slova, a rukom zato što brže pišem latinicu. Al' zato smem da se opkladim da i ćirilicu pišem bolje i lepše od devedeset posto onih koji na njoj insistiraju.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #74 у: 12.48 ч. 30.12.2006. » |
|
Ја брже пишем ћирилицом него латиницом, без обзира што је латиница ужа. Цео живот пишем ћирилицом и некако ми је ушла у навику, у подсвест, шта ли. Кад треба нешто да забележим, сама рука ми пише ћирилицом, без размишљања. А кад напрасно почнем да пишем латиницом, пишем спорије јер морам да почнем да размишљам о латиничким словима, чак ми се понекад догађа, ако се не сконцентришем довољно, да у сред латиничког текста одједном по навици почнем да пишем ћирилицом. У читању уопште немам проблема, наравно, али кад пишем, увек пишем ћирилицом, то ми је тако дубоко, дубоко урезано у малом мозгу.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|