Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Какав је Ваш однос према српском писму?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.44 ч. 19.05.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Гласање
Питање: Какав је Ваш однос према српском писму?
ћирилица и латиница су равноправна писма - 20 (36.4%)
ћирилица треба да има предност - 24 (43.6%)
латиница треба да има предност - 0 (0%)
једино писмо треба да буде ћирилица - 8 (14.5%)
једино писмо треба да буде латиница - 0 (0%)
небитно ми је - 3 (5.5%)
Укупно гласова: 50

Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14
  Штампај  
Аутор Тема: Какав је Ваш однос према српском писму?  (Прочитано 128055 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #75 у: 13.13 ч. 30.12.2006. »

kao što ni kod nas vuci i guraj ne daje informaciju.

Huh Ovo zaista ne shvatam.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #76 у: 23.03 ч. 30.12.2006. »

Једно питање у данашњој ''Слагалици'' било је - како се другачије зове Ђуаров суд? Нису знали, у питању је био Дјуаров (Dewar) суд, термос. Састављач питања је (претпостављам) то видео у некој енциклопедији, писаној латиницом, па га је погрешно прочитао. Има још таквих примера, да их не набрајам. Овај је најсвежији.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #77 у: 23.10 ч. 30.12.2006. »

Цитат
prilagođenih ćiriličnih fontova je otprilike pedeset puta manje od prilagođenih latiničnih

Да ли си мислила на оне који се користе у графичком дизајну - за разне пароле, називе фирми, паковања, меморандуме, визиткарте, етикете и слично?
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #78 у: 09.02 ч. 31.12.2006. »

Aha. Imala sam prilike da radim sa jednim dizajnerom neko vreme i, mada je čovek bio svojevrsni fanatik za fontove, ćiriličnih je bilo tek par stotina; onih pravih, sa svim našim slovima tek oko sto, dok je latiničnih bilo toliko da ih je bilo uzaludno brojati.
S obzirom na to da smo u dvadeset i prvom veku, a ne u šesnaestom, to je jedan od većih problema na kom treba poraditi, želimo li ćirilicu u češćoj upotrebi.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #79 у: 15.43 ч. 04.01.2007. »

Ја брже пишем ћирилицом него латиницом, без обзира што је латиница ужа. Цео живот пишем ћирилицом и некако ми је ушла у навику, у подсвест, шта ли. Кад треба нешто да забележим, сама рука ми пише ћирилицом, без размишљања. А кад напрасно почнем да пишем латиницом, пишем спорије јер морам да почнем да размишљам о латиничким словима, чак ми се понекад догађа, ако се не сконцентришем довољно, да у сред латиничког текста одједном по навици почнем да пишем ћирилицом. Smiley У читању уопште немам проблема, наравно, али кад пишем, увек пишем ћирилицом, то ми је тако дубоко, дубоко урезано у малом мозгу.

Ovo zavisi od navike. Ako si ceo život pisao ćirilicom, to ne znači da ne znaš latinicu. I obrnuto. Meni se dešava isto samo u obrnutom pravcu. Navika je čudo jedno. Isto kao kad sam u Beogradu, pa mi treba par dana da naviknem da treba da pričam srpski. A kad se vratim kući, dešava mi se obrnuto - treba da se naviknem da treba da pričam španski...

Ja lično mislim da merilo koliko neko poznaje jedno ili drugo pismo je čitanje, a ne pisanje. Ako čitaš podjednako dobro oba pisma, čak i ne primetiš kad pređeš s jednog na drugo, nema razloga za brigu. Grin Ako ti već nije svejedno kad dođe do promene pisma.... E, to je već problem...
Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #80 у: 15.45 ч. 04.01.2007. »

Једно питање у данашњој ''Слагалици'' било је - како се другачије зове Ђуаров суд? Нису знали, у питању је био Дјуаров (Dewar) суд, термос. Састављач питања је (претпостављам) то видео у некој енциклопедији, писаној латиницом, па га је погрешно прочитао. Има још таквих примера, да их не набрајам. Овај је најсвежији.
E, pa taj sastavljač je onda nepismen. Svi znamo da se Ђ latinicom piše Đ a ne DJ. Da je to znao, ne bi napravio tu grešku.
Сачувана

Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #81 у: 15.57 ч. 04.01.2007. »

Разумем  оне који се баве техником, има ту пуно формула и свега другога што се пише, по стандарду, латиницом.

Ја их уопште не разумем. Ја пишем често формуле. Такође често пишем на енглеском и стварно ми није проблем да га пишем латиницом. Не капирам зашто бих због тога писао српски латиницом.

И ја радим исто што и Часлав кад шаљем мејл у бели свет, немају сви тамо ћирилицу, а нећу да им шаљем квадратиће.

То разумем. И ја радим исто.

Разумем и оне који је користе као ''брзопис'', то има смисла

Huh Брзопис? Свашта. Можда и има смисла.

, али не разумем трговце, кафеџије, занатлије...  
   Већина фирми исписана је латиницом. Ценовници, јеловници, меморандуми, честитке... Кладим се у једно. Када бих неког од њих замолио да ми разложно објасни зашто је написао ''Pekara'', а не ''Пекара'', одговор би, после краћег размишљања, био: ''јеби га''.

Нечији укус би био, по мени, добар разлог.

Не верујем да би било много оних који би дали било какав разлог. Морам да додам да нечију тврдњу да му је латиница лепша, да му се свиђа, прихватам као сасвим добар разлог, а овде су се појавила већ таква мишљења. Мени је лично, међутим, ћирилица стварно мало лепша, слова су некако јаснија.

Уопште ми се не свиђа што латиница апсолутно доминира, али нешто друго ми смета много више. То су називи фирми са енглеским (стварно енглеским или квази енглеским) кореном. Данашњи власници фирми, изгледа мисле да је најважније да имају икс у називу, или бар једно дупло ве. Мој другар има фирму "Протекс" ("Protex" он то пише). Човек се презива Протић. Назив фирме очигледно настао од његовог презимена са додатком "потребе" да има једно икс у називу, па то онда звучи онако "светски". Ужас! Сад ја њега питам зашто,... "јеби га!"

У Грчкој, бар у местима у којима сам био, називи улица написани су на два писма - грчким и латиничким писмом. Не знам, вероватно су установили нека правила како да своје речи пишу латиницом. У сваком случају, не би ми било нимало лако да се снађем да нема латиничког назива.
Претпостављам да би било скупо да се промене све већ постављене табле, али би било добро да се уведе пракса да се, по грчком узору, табле са називима улица штампају на два писма - горе ћирилицом, а доле латиницом. Планови града се обично штампају латиницом, што омогућава странцима да прочитају и пронађу у плану улицу коју траже. А тај латинички назив који су нашли у плану града не постоји на терену.
Само се надам да неће да штампају табле са називима улица само латиницом. Уз све латиничке табле са називима фирми, стварно не би остало ништа написано ћирилицом.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #82 у: 21.16 ч. 04.01.2007. »

Цитат
Уопште ми се не свиђа што латиница апсолутно доминира, али нешто друго ми смета много више. То су називи фирми са енглеским (стварно енглеским или квази енглеским) кореном. Данашњи власници фирми, изгледа мисле да је најважније да имају икс у називу, или бар једно дупло ве.

Већ сам ово негде написао, али могу и да поновим. Чини ми се да осим помодарства у овим случајевима има и доста ''шлихтања'', улагивања, додворавања.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #83 у: 21.17 ч. 04.01.2007. »

Цитат
Уопште ми се не свиђа што латиница апсолутно доминира, али нешто друго ми смета много више. То су називи фирми са енглеским (стварно енглеским или квази енглеским) кореном. Данашњи власници фирми, изгледа мисле да је најважније да имају икс у називу, или бар једно дупло ве.

Већ сам ово негде написао, али могу и да поновим. Чини ми се да осим помодарства у овим случајевима има и доста ''шлихтања'', улагивања, додворавања.

Kome?
Сачувана

Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #84 у: 21.19 ч. 04.01.2007. »

Jedan moj poznanik, koji inače održava vrlo živu prepisku s raznim strancima, kupio nov stan i kućni broj mu je "7ђ" (baš tako, ćirilicom), te mi kaže "Strancima uvek pišem da je 7dj - šta drugo da radim?"
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #85 у: 21.47 ч. 04.01.2007. »

Цитат
Kome?
   Онима који то нису заслужили.
   Али, немојмо о томе, por favor. Далеко ће нас одвести, даље од граматике. Зашто, на пример, клинци носе мајице и јакне са амблемима разних америчких универзитета, а било би им зазорно да на нечему носе амблем Карловог универзитета из Прага, који је старији од Колумба? Па и Сорбоне, универзитета у Хајделбергу...
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #86 у: 21.52 ч. 04.01.2007. »

Има ту нечега: Зашто идол да им буде Мадона, кад са аудио-снимака могу да слушају Јефимијину "Похвалу Кнезу Лазару" или деспот Стефаново "Слово љубве"?
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #87 у: 22.06 ч. 04.01.2007. »

Zorane, američka hamburger kultura osvaja ne samo srpske klince, nego sve klince na ovom belom svetu, tako da to nije samo problem nas, nego celog sveta. Na nama je (kao i na drugim zemljama) da pokažemo toj deci da postoje i druge stvari na ovom svetu osim Madone Meka i I love NY majci. Hoću da kažem, kuđenjem i zabranjivanjem američkog i nametanjem našeg ne postiže se ništa. Treba pokazati da i ono naše moće da bude "kul"  i "strava". Treba im priblićiti vrednosti na njihov način, na način na koji će oni to umeti da razumeju. Opet ja sa poslovicama....Lepa reč gvozdena vrata otvara... Jel'/je l' da? Wink
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #88 у: 22.10 ч. 04.01.2007. »

Јакне са амблемом UCLA могу да се нађу по целом свету, а оне са београдског ни у Београду. А носиле би се само кад би се делиле џабе. У по пиће?

Цитат
Zorane, američka hamburger kultura osvaja ne samo srpske klince, nego sve klince na ovom belom svetu, tako da to nije samo problem nas, nego celog sveta.
Ништа није случајно.
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #89 у: 22.17 ч. 04.01.2007. »

Јакне са амблемом UCLA могу да се нађу по целом свету, а оне са београдског ни у Београду. А носиле би се само кад би се делиле џабе. У по пиће?
E, da znaju kako su glupi... Pa ovde mi traže da im kupim majce sa ćiriličnim natpisima... Misle da je baš kuuuul Grin... Ja bih baš volela da imam majcu na kojoj piše Beogradski Univerzitet. Međutim, ima jedna mala smetnja. UCLA i ostali američki univerziteti imaju svoje sportske klubove, pa odatle i potreba da se uopšte štampaju majce sa UCLA natpisima. Znači, nisu te majce odštampane sa nekom zadnjom namerom, čisto ljudima treba, da kad i graju sa drugim univerzitetom, da se na ko je ko. Koliko ja znam, i ako se nešto u međuvremenu nije promenilo, Beogradski Univerzitet stacvlja akcenat na razvijanje samo jedne vrste mišića. Grin Sportski klubovi BU ne postoje, pa zato i nemamo BU majce.

Цитирано: Зоран Ђорђевић
Цитат
Zorane, američka hamburger kultura osvaja ne samo srpske klince, nego sve klince na ovom belom svetu, tako da to nije samo problem nas, nego celog sveta.
Ништа није случајно.

A, nemojte sada da počinjete sa belosvetskom zaverom protiv nas, Srbalja... Grin Šalim se, znam da ne mislite tako nešto. Nego.... Treba ih tući njihovim oružjem... Kao što rekoh, treba deci pokazati vrednosti rodne grude... A čini mi se da se u poslednjih 20 godina nismo baš potrudili da pokažemo da "Biti Srbin je nešto lepo..."Sad
« Задњи пут промењено: 22.22 ч. 04.01.2007. од Maduixa » Сачувана

Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!