Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Тачке, заграде, наводи...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.39 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Тачке, заграде, наводи...  (Прочитано 24241 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 15.45 ч. 04.11.2008. »

Имам проблема с овом реченицом:

По речима Ђ. Бошковића, Читав тринаести век, све до Милутинових освајања грчких територија на југоистоку носи печат Савине делатности (В. Петковић, Ђ. Бошковић. Дечани, II, Београд 1941, 115—119).

Конкрентно, после "Бошковића", не знам да ли треба ставити две тачке, кад већ следи тачан навод речи (уместо наводника, користи се италик). Даље, не знам да ли након навода треба ставити тачку испред заграде, или је треба изоставити и ставити тек након заграде. Мени лично најлогичније изгледа овако како сам написала, али нисам сигурна да је правописно тачно. Била бих захвална кад би ми неко рекао да ли је ок, и ако није, како треба.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 16.13 ч. 04.11.2008. »

Конкрентно, после "Бошковића", не знам да ли треба ставити две тачке, кад већ следи тачан навод речи (уместо наводника, користи се италик).

Ne, zapeta, ali „čitav“ onda ide s malim početnim slovom.

Даље, не знам да ли након навода треба ставити тачку испред заграде, или је треба изоставити и ставити тек након заграде.

Da, nakon zagrade.

Цитат
Читав тринаести век, све до Милутинових освајања грчких територија на југоистоку носи печат Савине делатности

Ne znam kako je Bošković pisao, ali trebalo je da ima jednu zapetu posle „na jugoistoku“ kad je već ima ispred „sve do“. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 16.38 ч. 04.11.2008. »

Dakle, da sumiram, dobro je bas ovako kako sam ja napisala samo sa malim slovom pocetak navoda?

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #3 у: 17.04 ч. 04.11.2008. »

Da. Smiley
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #4 у: 17.05 ч. 04.11.2008. »

Може и: двотачка, велико слово у „читав“ и читава Smiley цитирана реченица курзивом, или како је Ђорђе рекао, или двотачка па наводници. Остатак је добар.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #5 у: 17.08 ч. 04.11.2008. »

Ja ipak ne bih stavio dvotačku, radije zapetu. Ali verovatno može i dvotačka.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #6 у: 17.22 ч. 04.11.2008. »

Не бих ни ја, али сам навео као могућност. Реченица је, додуше, тако срочена да све три могућности сасвим одговарају.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #7 у: 21.05 ч. 04.11.2008. »

Ја иза Бошковића не бих ставила ни две тачке ни зарез, но бих само малим словом курзивом продужила реченицу јер се она некако надовезује својим смислом, а курзив указује на то да се Бошковићеве речи цитирају, а ако би се баш инсистирало на неком знаку, радије бих се определила за две тачке. Остало бих као што је Ђорђе рекао, тј. како си и написала.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 21.42 ч. 04.11.2008. »

И мени се чини да у ствари ништа не треба, ни зарез ни две тачке. Ипак, радознала сам, молим те ми одговори —зашто би ставила пре двотачку него зарез, у случају да се ипак нешто треба ставити? Мени лично је логичније да се стави зарез, јер некако овај навод видим као део ове реченице која почиње По речима Ђ. Бошковића....
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #9 у: 18.15 ч. 05.11.2008. »

Нисам приметила употребу зареза у таквим примерима. Обично или двотачка или ништа. Чак мислим да пример с цитатом унутар реченице, на сличан начин, постоји и у правопису у делу у вези с наводницима или у оном о комбиновању знакова.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 19.13 ч. 05.11.2008. »

Meni nekako prirodno ide zarez na tom mestu, jer se i u govoru napravi mala pauza pre nego sto se kazu navedene reci.... Dvotacka bi isla ali onda bi moralo da se stavi i veliko slovo, a mozda cak i bolje pravi navodnici, a ne italik slova. Ali, onda bi i cela recenica iz stilskih razloga trebalo da izgleda drugacije, to jest, da se onaj prvi deo prepravi u Dj. Boskovic kaze: "....". Onda bi i tacka isla ispred zagrade, to jest pre zavrsnih navodnika ...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #11 у: 19.54 ч. 05.11.2008. »

Ja bih se opredelila za zarez, a iza njega navodnici i malo slovo, da bude sasvim jasno da je citat, ako se citira deo rečenice, tj. ako pre ima još nečega. Ako je ovo cela rečenica, onda mi bolje deluje veliko slovo i dvotačka. Uz navodnike, pošto su mi oni nekako jasniji u ovom slučaju od kurziva.
« Задњи пут промењено: 19.56 ч. 05.11.2008. од alcesta » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 20.05 ч. 05.11.2008. »

По речима Ђ. Бошковићa: "Читав тринаести век, све до Милутинових освајања грчких територија на југоистоку носи печат Савине делатности." (В. Петковић, Ђ. Бошковић. Дечани, II, Београд 1941, 115—119).

По мени, ова реченица, наглас прочитана, делује прилично недовршено, јер у оваквој реченици очекујем неки наставак оног "По речима Ђ. Бошковића"...

Мени лично, таква каква је одлична је, са зарезом и малим словом, а по избору се може користити курзив или наводници, како коме више одговара. Уколико бисмо се одлучили за две тачке и наводнике, мислим искрено да онда треба мало изменити уводни део да би цела реченица имала смисла, тј. да не би деловала недовршено...

Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #13 у: 11.41 ч. 06.11.2008. »

Ne bih rekao da su iskosena slova deo pravopisne norme. Ne treba se na to oslanjati. Sta ako neko iskopira tekst ali ne prenese i izgled teksta?
Сачувана

Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 11.46 ч. 06.11.2008. »

Ne bih rekao da su iskosena slova deo pravopisne norme. Ne treba se na to oslanjati. Sta ako neko iskopira tekst ali ne prenese i izgled teksta?

Мислим да смо о томе већ негде говорили и да је неко од наших лингивстичких зналаца напоменуо да је курзив правописом дозвољен да се користи уместо наводника. С обзиром да ме нико ни у овој теми није исправио, мислим да сам у праву.

Ово друго мислим да не разумем шта тачно хоћеш да кажеш...
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!